ZELENSKI NE MOŽE DA VERUJE: Rusija se vraća na velika vrata na sportska takmičenja?!

Novosti online

15. 12. 2022. u 19:33

RAT u Ukrajini, ili "Specijalna vojna operacija" kako Rusija zove svoju vojnu intervenciju, i dalje privlači ogromnu pažnju svetske javnosti, a najnovije vesti vezane za pomenute dve države tiču se i sporta. Tačnije, mogućeg velikog povratka ruskih sportista, i to na inicijativu Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država.

ЗЕЛЕНСКИ НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ: Русија се враћа на велика врата на спортска такмичења?!

Foto AP

Maltene čim su trupe Ruske Federacije ušle u Ukrajinu u februaru 2022, ruski sport našao se na udaru brojnih sankcija. Reprezentacije su izbacivane s takmičenja, klubovi takođe naprasno završavali s učešćima na međunarodnoj sceni, brojni indivdualni sportisti nisu mogli da igraju, ili, kao u tenisu, mogli su - samo ako se odreknu imena države, zastave i himne.

Iako se ratna dešavanja ne privode kraju, a svet sa velikom pažom prati šta se dešava na lokacijama kao što su Bahmut, Nikopolj, i, uopšte, na teritoriji koju Rusi nazivaju "Novorusija", jedna od najvećih sportskih sankcija koja je pogodila Rusku Federaciju je pred ukidanjem.

Naime,nakon što je predsednica Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država, Suzan Lajons, u Lozani, na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta, istakla da je povratak Rusa na takmičenja izuzetano važan za olimpijski pokretto je sada potvrdio i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

On je mogućnost učešća Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama naveo u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je, sa druge strane, pozvao na zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista, saopštio je danas MOK.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta / Foto: N.Paraušić

Bah je Zelenskom rekao da "Olimpijske igre imaju ujediniteljsku misiju", dok se ukrajinski predsednik protivi ideji da ruski sportisti učestvuju pod bilo kakvom neutralnom zastavom na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, jer su "sve njihove zastave umrljane krvlju", prenosi Rojters.

Kako se navodi, MOK ide ka tome da na Olimpijskim igrama 2024. uključi ruske i beloruske sportiste kao neutralne, što je Bah preneo Zelenskom, koji je, međutim, zatražio potpunu izolaciju Rusije i Rusa od svetske zajednice. Dodaje se da su se na kraju ove otvorene i konstruktivne rasprave, oba predsednika saglasila da ostanu u kontaktu.

Bah je prošle nedelje naveo da je, iako sankcije MOK-a protiv Rusije i Belorusije ostaju na snazi, učešće njihovih sportista na međunarodnim takmičenjima, u cilju zaštite integriteta događaja, druga stvar. Napominje se da su od početka sukoba u Ukrajini u februaru, mnoga sportska tela izmestila događaje ili suspendovala ruske timove ili sportiste, dok su brojni sponzori raskinuli ugovore u znak protesta protiv rata. MOK je takođe preporučio da se događaji u Rusiji otkažu ili izmeste, kao i da ruski i beloruski sportisti ne učestvuju ili se takmiče pod neutralnom zastavom.

Ipak, činjenica je da se neke stvari u sportu sada već evidentno - kreću u drugačijem pravcu. Samo u poslednje dve nedelje, Asocijacija teniskih profesionalaca i Ženska teniska asocijacija (ATP i VTA) kaznili su Teniski savez Velike Britanije zbog zabrane Rusima i Belorusima da se takmiče ove godine na britanskoj teritoriji, a sada ovaj stav Olimpijskog komiteta SAD, te Tomasa Baha. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić