FRANCUSKA NA PRAGU NEČEG NEVEROVATNOG: Samo dve selekcije su ovo uspele u istoriji Svetskog prvenstva

A. I.

14. 12. 2022. u 22:20 >> 22:30

FUDBALSKA reprezentacija Francuske će protiv Argentine imati priliku da odbrani trofej svetskog šampiona osvojen 2018. godine u Rusiji, a ako to uspe da uradi ući će u odabrano društvo.

ФРАНЦУСКА НА ПРАГУ НЕЧЕГ НЕВЕРОВАТНОГ: Само две селекције су ово успеле у историји Светског првенства

Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Francuske imaće priliku da odbrani trofej na Svetskom prvenstvu. Šansu da ovako nešto gledaju navijači su imali poslednji put davne 1998. godine.

Tada je u finalu takođe bila Francuska, koja je ujedno bila i domaćin, savladali su Brazil (3:0) koji je branio titulu osvojenu 1994. godine.

Zanimljivo je da će "galski petlovi" imati priliku da uđu u odabrano društvo ukoliko sutra podignutrofej, jer je to za rukom pošlo samo dvema selekcijama - Italiji i Brazilu.

Italija je postala prva nacija koja je odbranila trofej Svetskog šampiona. Ruku na srce, fudbal je bio u začetku, a oni su do tog podviga došli na drugom i trećem Mundijalu (1934. i 1938. godine).

Vitorio Poco vodio je italiju do trofeja na oba turnira. Prvo je savladana Amerika 7:1, a potom su redom padale Španija, Austrija, i Čehoslovačka. Pravi izazov bila je odbrana titule u Francuskoj četiri godina kasnije.

Savladali su "azuri" domaćina u četvrtfinalu, a potom Brazil i Mađarsku.

Brazil je prvu titulu osvojio daleke 1958. godine, a odbranio je 1962. godine, bio je to dominantni period "salesaa".

Uprkos remiju 0:0 sa engleskom u grupnoj fazi, Brazilci su lako došli do nokaut faze turnira u Švedskoj.

U osmini finala kontrolu je preuzeo sedamnaestogodišnji Pele koji je "šefovao" Svetskim prvenstvom. Postao je najmlađi igrač na Mundijalu, a ujedno i strelac jedinog gola u pobedi protiv Velsa.

Oborio je potom još jedan rekord u polufinalu. Postao je najmlađi strelac het-trika u pobedi 5:2 protiv Francuske

Domaćin Švedska je u finalu takođe poražen 5:2, a Peleu je izmakla "zlatna kopačka" jer je Francuz Fontein postigao 13 pogodaka.

Četiri godina kasnije Engleska je poražena u četvrtfinalu, kao i domaćin Čile za novo finale do kojeg je "karioke" vodio Garinča, a u finalu pobeđena je Češka.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)