FRANCUSKA DRUGI FINALISTA: Maroko bez novog "čuda", zaustavljen polufinalu Svetskog prvenstva (FOTO)

Č. V.

14. 12. 2022. u 21:59

FRANCUSKA će biti u prilici da odbrani titulu prvaka sveta. "Galski petlovi" su u polufinalu pobedili Maroko sa 2:0 i zakazali megdan sa Argentinom.

ФРАНЦУСКА ДРУГИ ФИНАЛИСТА: Мароко без новог чуда, заустављен полуфиналу Светског првенства (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Ispisali su "lavovi Atlasa istorijke knjige na ovom Mundijalu u Kataru. Napravili dve velike senzacije eliminisavši Španiju i Portugal, želeli su i treću, ali izabranici Didijea Dešana su zaustavili najlepšu priču planetarne smotre.

Maroko je do ove utakmice bio kao granit, primio je samo jedan gol i to tako što je Najef Agerd u grupnoj fazi matirao svog golmana Jasina Bonoa.

Utakmica na stadionu "Al Vajt" je počela borbeno. Ipak, u 5. minutu su navijači Francuske imali razloga za radovanje. Antoan Grizman je umakao odbrani rivala po desnoj stranu, uposlio je Kilijana Mbapea čiji udarac je bio izblokiran. Ipak, odbitak je na drugoj strani sačekao Teo Ernandez i odličnim udarcem zatresao mrežu golmana Sevilje.

Od tog momenta rasplamsala se igra na obe strane. "Galski petlovi" su propustili dve dobre prilike da preko Olivijea Žirua dupliraju prednost i možda otklone sve dileme o pobedniku. Marokance je prvi put spasila stativa, a potom i to što je igrač Milana loše šutirao iz izgledne pozicije.

Tim Valida Regraguija je na odmor mogao dao ode sa 1:1. Izveo je u finišu prvog dela Hakim Ziješ korner, a Džavad El Jamik je uhvatio makazice, no u poslednjem trenutku se isprečio Ugo Ljoris koji je uz pomoće stative uspeo mrežu da ostavi netaknutu.

Maroko je ofanzivno ušao u drugo poluvreme. Krenuo je da kidiše ka golu Francuske, naterao je šampiona sveta da bude u podređenom položaju. "Galski petlovi" su izdržali pritisak, a onda rešili sve dileme oko putnika u finale.

Ovu utakmicu će dok je živ pamtiti Randal Kolo Muani koji je na terenu proveo manje od jednog minuta i uspeo je da postigne pogodak. Igrao se 79. minut kada je Mbape lukavo šutirao iskosa sa desne strane, lopta se odbila do fudbalera Ajntrahta kome nije bilo teško da ubaci loptu u preznu mrežu iz neposredne blizine.

Do kraja meča Maroko je mogao da ublaži poraz. Udarac Hamdalaha u nadoknadi vremena je sa gol linije loptu izbio Žil Kunde i sprečio rivala da postigne počasni gol.

Francuska će u nedelju igrati za trofej protiv Argentine, dok će "lavovi Atlasa" dan ranije u meču za treće mesto odmeriti snage sa Hrvatskom. Biće to repriza meča iz grupe u kojoj nije bilo golova.

Francuska - Maroko 2:0 (1:0)

Stadion: "Al Bajt". Gledalaca: 68.294. Sudija: Cezar Ramos (Meksiko). Strelci: Ernandez 5. i Kolo Muani 79. (Francuska).

Francuska (4-2-2-2): Ljoris - Kunde, Varan, Konate, Ernandez - Čuameni, Fofana - Grizman, Dembele (od 78. Kolo Muani) - Mbape, Žiru (od 65. Tiram).

Maroko (5-2-3): Bono - Hakimi, El Jamik, Sais (od 21. Amalah/od 78. Ez Abde), Dari, Mazraui (od 46. Atiat-Alah) - Amrabat, Onahi - Ziješ, En Nesiri (od 66. Hamdalah), Bufal (od 66. Abuhalal).

Drugo poluvreme: Francuska - Maroko 2:0

90+7' - Kraj utakmice! Francuska je drugi finalista.

90+4' - Neverovatno da Maroko nije postigao gol u ovom napadu. Prošao je kao brzi voz Ez Abde po levoj strani, ostavio je loptu za Hamdalaha koji je uhvatio volej, ali loptu je sa linije izbio Kunde.

90+1' - Sudija Ramos je odlučio da produži utakmicu za šest minuta. Toliko još deli Francusku od drugog uzastopnog finala Svetskog prvenstva.

Tanjug/AP

79' - Kakvo veče za Kolo Muanija. Tek što je ušao na teren fudbaler Ajntrahta se upisao u strelce. Napravio je dar mar Mbape, šutirao je dobro veoma lukavo, bio je izblokiran. Sve je to pratio krilni napadač i poslao loptu u praznu mrežu. Nije ni minut proveo na terenu, a uspeo je da postigne gol.

FRANCUSKA BACILA MAROKO NA KOLENA: "Petlovi" gledaju ka novom finalu Svetskog prvenstva

78' - Po još jedna promena na obe strane. Amalaha je zamenio Ez Abde, dok je na drugoj strani umesto Dembelea na terenu Kolo Muani.

77' - Hamdalah je umalo iskoristio veliku grešku rivala. Stuštio se u kazneni prostor "galskih petlova", a odbrana je uspela da reaguje i otkloni opasnost.

Tanjug/AP

74' - Oslobodio se prvak sveta pritiska rivala i sada se sve više igra ispred gola Maroka. Tiram je uneo dosta živosti i zadaje dosta problema odbrani "lavova Atlasa".

69' - Konačno i opasan napad Francuza u drugom delu meča. Lopta je došla do Mbapea na desnoj strani, on je napravio dobar lažnjak, ali je u poslednjem trenutku izblokiran i otklonjena je opasnost ispred gola Bonoa.

67' - Na drugoj strani Hamdalah i Abuhalal su dobili priliku da zaigraju, a polufinale je gotovo za En Nesirija i Bufala.

Tanjug/AP

66' - Prvu izmenu izvršio je Didije Dešan koji je na teren poslao Markusa Tirama, dok je utakmica završena za Olivijea Žirua.

60' - Jeste Maroko do sada pokazao da može da igra sa najvećim svetskim reprezentacijama. Ipak, malo ko je očekivao da će Francuska da se sabije u svoj šesnaesterac i bude u podređenom položaju gotovo od samog početka drugog dela susreta. Možda su "galski petlovi" svesno prepustili loptu protivniku kako bi iskoristili brzinu Mbapea i iz kontre stigli do drugog pogotka.

53' - Vratio se fudbaler PSŽ-a, no Marokanci opasno prete. Imali su dva sjajna napada u razmaku od jednog minuta. Pod velikim pritiskom je odbrana šampiona sveta, no za sada uspeva da odoli naletima afričke selekcije.

52' - Mogao bi ovo da bude veliki udarac za "galske petlove". Mbape je dobio nezgodan udarac od Amrabata. Lekarska ekipa je ušla na teren.

Tanjug/AP

48' - Opasan napad Francuza. Grizman je poslao loptu u prostor, ona je ipak bila nešto jača i za prebrzog Mbapea, pa je Bono istrčao i uspeo da interveniše.

KILIJAN MBAPE NOKAUTIRAO NAVIJAČA: Nestvarne scene pred početak meča Francuska

46' - Počelo je drugo poluvreme druge polufinalne utakmice na Svetskom prvenstvu Kataru.

Prvo poluvreme: Francuska - Maroko 1:0

45+3' - Preti afrička selekcija u finišu prvog dela meča. Francuzi su kako se žargonski kaže seli u krilo golmanu. Ipak, izabranici Didijea Dešana su uspeli da odole i odu na pauzu sa minimalnom prednošću.

FOTO: AP/Tanjug

45' - Nestvarna šansa za Maroko. Bio bi ovo možda gol Mundijala. El Jamik je uhvatio "makazice" posle kornera, ali je Ljoris uz pomoć stative uspeo da zaustavi pokušaj štopera "lavova Atlasa".

40' - Još jedan korner za evropsku selekciju. Opet je Grizman poslao loptu iz ugla, stigla je do Rafaela Varana čiji udarac nije bio dobar pa promene rezultata nije bilo.

36' - Zamalo da Francuzi dupliraju prednost. Mbape je pokazao koliko je brz, umakao je odbrani rivala, dobio pravovremen pas od Aurelijena Čuamenija, no nije dobro šutirao. Lopta se u nastavku akcije odbila do Žirua koji je iz neverovatne pozicije propustio drugu priliku da se upiše u strelce.

FOTO: AP/Tanjug

35' - Izveo je korner Grizman, lopta je stigla do Fofane koji je šutirao iz okreta. Uradio je to jako loše i prebacio je gol rivala.

32' - Pokušava tim Valida Regraguija da napravi problem aktuelnom šampionu sveta, ali od pokušaja Unahija nije bilo opasnosti po kapitena "galskih petlova".

FOTO: AP/Tanjug

27' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Sofijan Bufal koga je faulirao strelca prvog gola Tea Ernandeza.

21' - Ne može da nastavi utakmicu kapiten Sais. Umesto njega u igri je Amalah, a traka je sada na ruci Ziješa.

17' - Dobra kontra Marokanaca. Bufal je proigrao Ziješa koji je jako loše šutirao iskosa sa desne strane. U istom minutu samo na drugoj strani Olivije Žiru je umakao Romanu Saisu, šturiao je i pogodio stativu.

10' - Strašan udarac Unahija. Raspalio je po loptu sa nekih 25 metara, ali nije se dao iznenaditi Ugo Ljoris koji se sjajno bacio i otklonio opasnot.

5' - Francuska je počela utakmicu kao u najboljim snovima. Strelac za "galske petlove" je Teo Ernandez. Umakao je odbrani po desnoj strani Antoan Grizman, uposlio je Kilijana Mbapea čiji udarac je izblokiran, na loptu je potom natrčao fudbaler Milana i zakucao je loptu u mrežu gola koji čuva Jasin Bono.

Tanjug/AP

NE MOGU DA VERUJU DA IM SE OVO DOGODILO: Maroko protiv Francuske primio prvi gol na Svetskom prvenstvu i to kakav

1' - Počela je druga polufinalna utakmica Svetskog prvenstva na stadionu "El Bajt". Pobednik ovog susreta u finalu će igrati protiv Argentine.

Uoči meča:

"Trikolori" i "lavovi Atlasa" odlučuju o tome ko će na megdan Argentini koja je pobedila Hrvatsku u borbi za trofej šampiona sveta.

Izabranici Didijea Dešana ulaze kao favoriti u meč sa afričkom selekcijom. Ipak, to je samo tako na papiru, teren je nešto drugo i na njemu ta uloga mora da se opravda. Igrači Valida Regraguija su pokazali sa koliko energije igraju za nacionlani tim i učiniće sve da naprave novo čudo.

Maroko je do sada u eliminacionoj fazi savladao Španije posle boljeg izvođenja penala i Portugal sa 1:0. Zanimljivo je i to da su u dosadašnjem toku Mundijala primili samo jedan gol i to tako što je Agerd zatresao sopstevenu mrežu protiv Kanade.

Francuska je sa druge strane u osmini finala bila bolja od Danske (3:1), a u četvrtfinalu je sa 2:1 srušila Englesku.

Sastavi:

Francuska (4-2-2-2): Ljoris - Kunde, Varan, Konate, Ernandez - Čuameni, Fofana - Grizman, Dembele - Embape, Žiru.

Maroko (5-2-3): Bono - Hakimi, El Jamik, Sais, Dari, Mazraui - Amrabat, Onahi - Ziješ, En Nesiri, Bufal.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)