FUDBAL JE ČUDO: Hrvatska i Brazil priredili svetu meč za pamćenje! Katar gledao komšijsku senzaciju na golu

V.M.P.

09. 12. 2022. u 18:44

FUDBALERI Hrvatske nakon velike drame i penal serije rezultatom 2:1 eliminisali su Brazil sa Svetskog prvenstva u Kataru i plasirali se u veliko polufinale.

ФУДБАЛ ЈЕ ЧУДО: Хрватска и Бразил приредили свету меч за памћење! Катар гледао комшијску сензацију на голу

FOTO: AP/Tanjug

Svet je očekivao spektakularno četvrfinale Mundijala između još uvek aktuelnog vicešampiona sveta i vele-sile ove magične igre na travnatim površinama.

Ljubitelji fudbala dobili su 45. minuta praktično ničega, ali vredelo je čekati ono što je usledilo.

FOTO: AP/Tanjug

Od fudbala ni "F", od moćno Brazila ni "B", Hrvati su potpuno umirili tempo, zatvorili sve puteve ka golu. Punih 45 minuta niti jedna šansa iz kategorije velikih na velelepnom "Edjukejšn siti" stadionu.

Hrvatska je sjajno parirala velikom favoritu, imala rezultat, ali i igru koja joj je davalo za pravo da se nada  velikoj senzaciji. 

FOTO: AP/Tanjug

Uvertira utakmice protekla je u znaku "karioka". Titeovi izabranici kontrolisali su posed, Dalić je povukao duboku svoju zadnju liniju, i već je bilo jasno da će vatreni svoju šansu vrebati iz kontra napada danas. 

Inicijativa "karioka" je jenjavala, a nominalno domaćin danas polako se oslobađao pritiska i počinjao da preti rivalu. 

FOTO: AP/Tanjug

Start drugog poluvremena doneo je pravu buru pred golom Livakovića, koji je u dva navrata izlazio kao pobednik u sitauacijama jedan na jedan, prvo sa Vinisijusom, pa i sa Nejmarom, a Majkl Oliver u tom periodu nakon VAR provere nije pokazao na belu tačku, uprkos tome što je lopta pogodila u ruku Juranovića.

Potom i Paketa izlazi oči u oči sa Livakovićem, pa još jednom i Nejmar, međutim ponovo je nestvarno branio čuvar mreže Hrvatske.

FOTO: AP/Tanjug

Livaković je rastao u heroja svoje reprezentacije impresivnim pozicioniranjem, refleksima i anticipacijom, a svet je gledao čudo na golu Hrvatske.

Sve ono što je pokazao na ovom šampionatu moglo bi da mu obezbedi veliki transfer već ove zime.

Šanse su se nizale, "kockasti" su se grčevito branili, i uspeli da se dokopaju dodatnih 30 minuta.

Reputacija specijalista za produžetke i penale prati naše komšije, ipak ,hrabra i kompakta Hrvatska defanziva predvođena iskusnim Lovrenom i perspektivnim Joškom Gvardiolom na kraju je poklekla, Nejmar je doveo zemlju koja sanja o Mundijalu na korak od polufinala.

FOTO: AP/Tanjug

Ali onda, kada je planeta već videla "karioke" kako trijumfalno napuštaju  "Edjukejš siti stadion", pojavio se jedan čovek koji se nije složio sa tim.

Dalićev "džoker", Bruno Petković postiže gol za nevericu na licima Brazilaca, a četvrfinale odlazi u dramatičnu penal seriju.

FOTO: AP/Tanjug

A tamo... Ponovo je zablistao Livakovića, brani prvi udarac, Hrvatska mirno realiziju četiri od četiri penala koliko je izvela, a promašaj Markihos u četvrtoj seriji označio je da može da krene veliko slavlje popularnih "vatrenih".

FOTO: Tanjug/AP

Hrvatska je napravila veliki podvig i ide u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, a fudbal je dobio još jednu čudesnu predstavu prepunu uzbuđenja, strasti i emocija koje su na kraju potpuno slomile fudbalere iz zemlje u kojoj se igra najlepši fudbal.

FOTO: Tanjug/AP

HRVATSKA - BRAZIL 2:1

STADION: "Edjukejšn siti"

SUDIJA: Majkl Oliver

SASTAVI: 

Hrvatska: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Brozović, Modrić, Kovačić, Pašalić, Perišić, Kramarić

Brazil: Alison, Militao, Markinjos, Silva, Danilo, Kasemiro, Paketa, Nejmar, Rafinja, Vinisijus, Rišarlison

ČETVRTA PENAL SERIJA

BRAZIL: Promašuje Markinjos! Hrvatska je u polufinalu Mundijala u Kataru!

HRVATSKA: Pogađa Oršić! Fudbaler Dinama je savršeno poslao loptu u malu mrežu. Veliki pritisak na Brazilcima.

TREĆA PENAL SERIJA

BRAZIL: Pedro smanjuje na 3:2!

HRVATSKA: Hrvatska vodi 3:1! Mirna realizacija Luke Modrića.

DRUGA PENAL SERIJA

BRAZIL: Kazemiro pogađa! Savršeno izveden jedanaesterac, mala mreža, nemoćan i Livaković.

HRVATSKA: Hrvatska vodi 2:0! Lovro Majer takođe šalje Alisona u stranu, a loptu po sredini gola

PRVA PENAL SERIJA

BRAZIL: Brani Livaković! Neverovatno, 4 od 5 penala je ovaj čovek odbranio na ovom šampionatu.

HRVATSKA: Gol! Vlašić je prvi šutirao, Alison je otišao desnu stranu, a Vlašić mirno šutira po sredini gola za vođstvo Hrvatske. 

DRUGI PRODUŽETAK

120 + 1 - Ponovo brani neverovanti Livaković! Kakav refleks u poslednjim sekudnama. Majkl Oliver svira kraj! Sledi velika drama, penali će odlučiti ko ide u polufinale Mundijala.

117. minut - Pa šta se ovo dešava? Ludnica u Kataru! Bruno Petković postiže gol za Hrvatsku. Snimak gola možete pogledati klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

106. minut - Oliver pokazuje da drugi produžetak može da počne. Hrvatska sada mora da krene otvorenije, nema više šta Dalić da čeka. 

PRVI PRODUŽETAK

105 +1 - Gooooooooooooooooooooooool! Brazil vodi! Nejmar! Paketa mu je odigrao loptu u prostor, Nejmar dribla Livakovića i šalje loptu u mrežu za delirijum na tribinama strastvenih Brazilaca. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

103. minut - Velika šansa za Hrvatsku! Petković je izbacio dva čuvara, proigrao Brozovića, a ovaj iz fenomenalne pozicije šutira snažno, ali neprecizno, lopta je prozujala iznad prečke gola koji čuva Alison.

101. minut - Pedro je pokušao atraktivno, ali još jedna intervencija Dominika Livakovića.

97. minut - Velika inicijativa Brazilaca, težište igre u potpunosti na polovini Hrvatske, ali bedem oko gola Livakovića funkioniše odlično na startu produžetaka.

FOTO: AP/Tanjug

91. minut - Vežite se, "polećemo"! Produžeci velikog četvrtfinala Mundijala mogu da počnu.

DRUGO POLUVREME

90 + 4 - Antoni je pokušao da postane heroj Brazila, udarac sa distance fudbalera Mančester junajteda, ali još jedan lak plen za hrvatskog čuvara mreže, neverovatnog Dominika Livakovića. I sada kraj! ponovo produžeci odlučuju o sudbini Hrvatske na Mundijalu, koja je pokazala da je specijalista u takvim situacijama. Ipak, naspram njih je reprezentacija koja je tri puta igrala produžetke u istoriji Mundijala, i nikada nije izgubila. 

FOTO: AP/Tanjug

90. minut - Oliver pokazuje da će se igrati još četiri minuta, još toliko nas deli od produžetaka. Veliki pritisak Brazila, Hrvatska se grčeviti bori da preživi do dodatnih 30 minuta igre i eventualnih penala. 

17:42 - HRVATI LjUTI NA ENGLESKOG SUDIJU: Ne mogu da veruju da ovo nije za crveni karton (VIDEO)

86. minut - Hrvatska na velikim mukama, sada je Eder Militao pripretio, ali lopta odlazi malo pored stative, da je ovo išlo u gol verovatno da ni nestvarni Livaković ne bi mogao ništa.

84. minut - Napadač Flamenga Pedro ulazi u igru, iz igre izlazi jedan od Titeovih najboljih na ovom šampionatu, Rišarlison.

FOTO: Tanjug/AP

80. minut - Ponovo brani Livaković! Paketa je tukao iz drugog plana sa 13,14 metara, ali golman Hrvatske zaustavlja i ovaj pokušaj, ukupno šesti koji je išao u njegov okvir. 

76. minut - Au, kakva šansa ponovo! Opsada gola Hrvatske, Nejmar izlazi sam pred golmana, ali ponovo nestvarni Livaković! razmahao se hrvatski čuvar mreže, apsolutno centralna figura utakmice.

FOTO: AP/Tanjug

72. minut - Izmena i u Hrvatskoj, Pašalić i Kramarić izlaze iz igre u igri Petković i Vlašić.

66. minut - Treća velika prilika za "karioke"! Neverovatni Livaković! Treći put izlazi kao pobednik iz situacije jedan na jedan sa protivnicima, sada je Lukas Paketa propustio veliku priliku. Katar gleda hrvatsko čudo na golu. 

FOTO: AP/Tanjug

55. minut - Nova velika šansa za Brazil! Nejmar je izašao u situaciju jedan na jedan sa Livakovićem, ali ponovo čudesni golman Dinama iz Zagreba izlazi kao pobednik iz duela, baš kao što je t obilo i sa Vinisijusom nešto ranije. Deluje da ponovo raste u heroja svoje reprezentacije, kakvo pozicioniranje, kakav refleks, kakva anticipacija. Sve ono što je Livaković pokazao na ovom šampionatu moglo bi da mu obezbedi veliki transfer već ove zime.

FOTO: AP/Tanjug

47. minut - Velika šansa! Već je krenulo žestoko u nastavku. Livaković je ponovo spasao svoje reprezentativce. Lopta je potom u nastavku akcije pogodila u ruku Juranovića, sledi VAR provera, ali Oliver pokazuje da nema ništa od jedanaesterca. Karioke u neverici, buran početak drugog poluvremena, preživela je Hrvatska.

FOTO: AP/Tanjug

46. minut - Glavni arbitar je označio početak drugog poluvremena. Brazil je krenuo sa centra, teško da nastavak može biti nesadržajniji od onoga što je viđeno u prvom delu.

PRVO POLUVREME

45 + 1 - Majkl Oliver svira kraj prvog poluvremena. Hrvatska sjajno parira velikom favoritu, ima rezultat, ali i igru koja joj daje za pravo da se nada u velikoj senzaciji. Ipak, ostaje utisak da su dve reprezentacije razočarale svet u jednom od najoskudnijih, ako ne i najoskudnijem poluvremenu na ovogodišnjem Mundijal u Kataru.

FOTO: AP/Tanjug

42. minut - Konačno je neko zapretio protivničkom golmanu, ali ni to nije bilo plod izigrane akcije, već prekida. Nejmar je pokušao iz slobodnog udarca, lopta je zakačila živi zid, promenila pravac, ipak nije se dao prevariti koncentrisani Dominik Livaković.

33. minut - Bliži se kraj prvog poluvremena, svet je očekivao spektakularno četvrfinale još uvek aktuelnog vicešampiona sveta i fudbalske vele-sile, ali za sada praktično nije dobio ništa. Od fudbala ni F, Brazil ne liči na sebe, Hrvati su potpuno umirili tempo, zatvorili sve puteve ka golu. Za sada niti jedna šansa iz kategorije velikih na velelepnom "Edjukejšn siti" stadionu.

FOTO: AP/Tanjug

30. minut - Ivan Perišić se stuštio sa levog boka, uputio snažana udarac, no lopta odlazi preko gola koji čuva Alison.

25. minut - Danilo je prvi igrač koji je dobio žuti karton. Prošao je Juranović sa desne strane, a levi bek Brazila je neoprezno startovao, pa se čini da mu je javna opomena i premija u odnosu na ono šta je moglo da se dogodi.

FOTO: AP/Tanjug

24. minut - Kazemiro je pokušao sa distance, ali još jednom odličan defanzivni blok "vatrenih". Korner za Hrvatsku potom, međutim još jednom bez problema opasnost otklanja odbrana nominalno domaćina danas.

21. minut - Kakav blok Joška Gvardiola! Raspalio je Vinisijus, ali fenomenalna reakcija mladog hrvatskog štopera kome se prognozira blistava karijera.

FOTO: AP/Tanjug

16. minut - Prelepi kadrovi iz zemlje u kojoj se igra najlepši fudbal, pogledajte sa koliko strasti se samo prati ovaj meč u Brazilu.

FOTO: AP/Tanjug

13. minut - Odlična lopta u peterac Maria Pašalića, ali Ivan Perišić loše zahvata lopta i prva šansa na meču odlazi u nepovrat za vatrene.

12. minut - Uvertira utakmice protiče u znaku "karioka". Titeovi izabranici kontrolišu posed, Dalić je povukao duboku svoju zadnju liniju, i već je jasno da će Hrvatska svoju šansu vrebati iz kontra napada danas. Za sada bez većih uzbuđenja pred golom bilo koje od ove dve nacionalne selekcije.

5. minut - Brazilci prvi prete, Vinisijus je pokušao udarcem sa distance, ali bez problema za možda i najboljeg reprezentativca vatrenih na ovom šampionatu - Dominika Livakovića.

1. minut - Meč je počeo! Hrvatska će pokušati prvi put u istoriji da savlada Brazil. "Karioke" jure svoje 9. polufinale u istoriji i igraju za ikonu ove zemlje - legendarnog Pelea, koji se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

FOTO: AP/Tanjug

SASTAVI: HRVATSKA - BRAZIL

Poznato je i za kojih 11 igrača su se opredelili Dalić i Tite. Selektor vatrenih promešao je karte. Borna Sosa se vratio na mesto levog beka nakon što je zbog povrede propustio meč sa Japanom. Bruno Petković posle bledog izdanja protiv "samuraja" se preselio na klupu, dok će Andrej Kramarić zaigrati u špicu "kockastih", a Pašalić kao veliko iznenađenje počinje na desnom boku. Sa druge strane, Brazil bez promena u odnosu na meč osmine finala. U napadu očekivana velika četvroka - Nejmar, Rišarlizon, Vinisijus, Rafinja. 

FOTO: Printskrin/FLash score

UOČI MEČA


Brazil je u ponedeljak plesao sambu po travnatoj površini "974" stadiona u Kataru. Bilo je to najbolje izdanje ovog južnoameričkog tima na ovogodišnjem Mundijalu, a Južna Koreja pregažena je već u prvom poluvremenu.

FOTO: Tanjug/AP

Titeovi izabranici na veliki odmor su otišli sa ubedljivih 4:0, dok je rival potom uspeo samo da postigne počasni pogodak u drugom. 

Razigrane karioke su na vrhu Fifine rang-liste, a njihov evropski rival danas je dvanaestoplasirana Hrvatska, ekipa koja, baš poput svog rivala, takođe puca od samopouzdanja.

FOTO: Tanjug/AP

Izabranici Zlatka Dalića su pokazali da su tim koji je teško pobediti i frustrirali su mnoge protivnike svojom veštinom da svaki nokaut meč izvlače do samog kraja.

I kao finalisti Svetskog prvenstva 2018. znaju kako da igraju i nastupaju u utakmicama pod visokim pritiskom.

Poznato je da su Hrvati odigrali tri runde produžetka u nokaut fazi na putu do tog finala Svetskog prvenstva u Rusiji, dok su ove godine savladali Japan na penale u osmini finala.

FOTO: Tanjug/AP

Jednostavno, Dalić je izgradio jedan novi identitet, i sa pravom dobio reputaciju specijaliste za triler završnice i igru na rezultat. Međutim, ovoga puta naspram sebe imaće fudbalske mađioničare, pre svega - Rišarlizona i Nejmara.

Rišarlizon, najbolji strelac Brazila na turniru do sada, uživao je u još jednoj dobroj utakmici protiv Južne Koreje, postigavši svoj treći gol u isto toliko utakmica. Nejmar iz Pari Sen Žermena vratio se nakon povrede u grupnoj fazi da bi odigrao impresivnu predstavu protiv Azijata, a sve je srpemno da i danas istrči na teren.

FOTO: Tanjug/AP

Iako Brazil sve nade polaže u ofanzivni arsenal, koji ima zadatak da probije disciplinovano zadnju liniju "vatrenih" napadačkim duhom, oni se takođe mogu osloniti na Liverpulovog Alisona na golu i Tjaga Silvu iz Čelsija u centru odbrane.

Selektor "vatrenih" Zlatko Dalić na meču protiv Japana nije mogao da računa na Bornu Sosu zbog bolesti i Josipa Stanišića zbog povrede. Sosa bi trebalo da se vrati u tim za Brazil, dok Stanišićevo učešće na meču nije sigurno.

Dalić najverovatnije neće praviti mnogo promena u odnosu na tim za Japan, a Luka Modrić i Mateo Kovačić su u opasnosti da ako se Hrvatska plasira u polufinale propuste taj meč ukoliko dobiju žute kartone.

FOTO: Tanjug/AP

Selektor Tite je i definitivno ostao bez Gabrijela Žesusa i Aleksa Telješa do kraja Svetskog prvenstva zbog povreda, dok i dalje ima nade da na prvenstvu zaigra levi bek Juventusa Aleks Sandro.

Eder Militao, Fred i Bruno Gimaraeš imaju žute kartone i ako dobiju još jedan propustili bi eventualnu polufinalnu utakmicu.

FOTO: Tanjug/AP

Hrvatska je do sada na ovom turniru primila samo dva gola, ali je lako moglo biti i više da je Belgijanac Romelu Lukaku uspeo da završi bilo koju od svojih sjajnih šansi u poslednjoj utakmici u grupi.

Brazil je neporažen protiv Hrvatske u prethodne četiri utakmice. Ako naše komšije danas prekinu tu crnu seriju, ući će u svoje istoirjsko treće polufinale Mundijala.

Podsetimo, nakon što su 1998. završili na trećem mestu, 2018. su bili drugoplasirani, a pobeda nad Brazilom bi im omogućila da sanjaju da će ovoga puta proći do samog kraja.

FOTO: AP/Tanjug

Ali oni se bore protiv najuspešnije nacije u istoriji ovog sporta. Ako "karioke" trijumfuju, ući će u polufinale po deveti put, nešto što još niko, nikada, nije uspeo.

I, ako je petostrukim šampionima bio potreban bilo kakav podsticaj da teže ka šestoj tituli sveta, hospitalizacija Pelea je poslužila da njihovu zemlju, njene navijače i igrače poveže u jednu molitvu za osvajanje Svetskog prvenstva za legendu.

FOTO: Tanjug/AP

Pobednik četvrtfinala Brazil - Hrvatska igraće sa pobednikom fudbalskog klasika koji počinje od 20 časova, između Argentine i Holandije.

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)