KAPA DOLE MAJSTORE: Senegalac prelepio kapitensku traku u Kataru! Iza njegovo poteza stoji dirljiva priča

Novosti online

30. 11. 2022. u 17:58

AFRIKANCI nisu zaboravili šta je sve Papa Buba Diop uradio za njih pre 20 godina na Dalekom Istoku

КАПА ДОЛЕ МАЈСТОРЕ: Сенегалац прелепио капитенску траку у Катару! Иза његово потеза стоји дирљива прича

FOTO: AP/Tanjug

Skoro pre dve decenije, kad se pojavio u Japanu i Južnoj Koreji, Senegal je uz Tursku bio jedno od najprijatnijih iznenađenje turnira.

Na debitantskom Mundijalu stigao je do četvrtifinala, pošto je prošao tešku grupu sa tadašnjim prvakom sveta, Francuskom, Danskom i Urugvajem. Kasnije je izbacio Švedsku, iako im niko nije davao šanse.

U međuvremenu Senegal je napredovao do statusa najboljeg tima Afrike i ovoga puta nije senzacija što je prošao grupu, međutim, jeste opet oduševio planetu. 

FOTO: AP/Tanjug

Prvo, kako se izdigao posle možda i nezasluženog poraza od Holandije na premijeri (0:2), usledila su slavlja nad Katarom (3:1) i Ekvadorom (2:1), tako i gestom koji nema toliko veze sa fudbalom, ali ima sa emocijama.

Afrikanci nisu zaboravili šta je sve Papa Buba Diop uradio za njih pre 20 godina na Dalekom Istoku. Zato je štoper Kalidu Kulibali preko kapitenske trake oko ruke, a ona na Mundijalu u Kataru izaziva oprečna mišljenja iz nekih čudnih pobuda, zalepio još jednu, na kojoj je ispisao 19.

FOTO: Tanjug/AP

Simbolično, jer je to upravo broj koji je na poleđini dresa nosio Diop, strelac prvog gola za Senegal na Mundijalima (protiv Francuske, 1:0), ali i autor dva pogotka u remiju sa Urugvajem (3:3).

Razlog je bio taj što su se baš na dan odigravanja ključnog meča za prolaz sa Ekvadorom navršile dve godine od smrti Pape Buba Doipa (usled duge bolesti) i ovo je bio način da mu naslednici u reprezentativnom dresu odaju počast.

EPA/ADY KERRY

- Ovo je za Diopa i njegovu porodicu. Želeli smo da ih sve učinimo ponosnim. Kad sam bio dete on mi je bio uzor, sanjao sam o ovom trenutku zbog njega, emotivan je posle meče bio kapiten Senegala Kalidu Kulibali.

Da je sve urađeno sinhronizovano, da se u ovoj afričkoj državi poštuje tradicija, moglo se primetiti i na tribinama stadiona u Dohi, pošto su navijači Senegala na leđima iscrtali brojeve 19, kako bi podsetili na junaka od pre 20 godina.

Tanjug/AP

A onda zajedno, po okončanju susreta sa Ekvadorom i tokom proslave plasmana u osminu finala (gde će igrati sa Engleskom), fudbaleri su od navijača pozajmili transparent na kome je figura Pape Buba Dopa i slogan sa nadimkom ove selekcije – "lavovi".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)