SRBIJA MOŽE DA BUDE HIT U KATARU! Nekadašnji reprezentativac Luka Milivojević za "Novosti" o orlovima, rivalima...

Ž. UROŠEVIĆ

23. 11. 2022. u 20:14

SRBIJA po kvalitetu zaslužuje da se nađe na jednom od prva dva mesta u grupi i da prođe u nokaut fazu Svetskog prvenstva u Kataru. Tako u razgovoru za "Novosti" tvrdi Luka Milivojević (31), kapiten engleskog premijerligaša Kristal palasa, dugogodišnji vezista našeg nacionalnog tima, čiji je deo bio na Mundijalu pre četiri godine.

СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ ХИТ У КАТАРУ! Некадашњи репрезентативац Лука Миливојевић за Новости о орловима, ривалима...

FOTO: Tanjug/AP

Iz Rusije smo se 2018. vratili prebrzo, posle samo tri utakmice, ali su se u međuvremenu stvari promenile nabolje.

- Mogli smo više da postignemo tada, ali su smenom selektora Slavoljuba Muslina popucale neke niti. Ali, te greške su prošlost, što je svakako dobro za naš fudbal - poručuje Milivojević, koji je od 2012. do 2020. nastupio 38 puta za A tim i postigao jedan gol.

- Samo učešće na SP me raduje, kao i ponovni okršaj sa Brazilom. Očaran sam igrom "orlova" u poslednje vreme i jedva čekam da duel prvog kola počne. Nedostatke koje je moja generacija imala, selektor Dragan Stojković je uspeo da prepozna i popravi. Da me neko pogrešno ne shvati, i mi smo znali da pružamo dobre i atraktivne partije, ali su nas, kao u odlučujućem meču sa Švajcarskom, neke čudne stvari ili nedostatak sreće odvojili od višeg cilja.

"Petarda" Srbije protiv Bahreina (5:1), u poslednjoj proveri pred Mundijal, dovoljno odslikava naš pristup i karakter.

- Imamo razloge za optimizam. Voljom žreba, dobili smo dobro poznate protivnike. Sa Brazilom i Švajcarskom grupu smo delili i na prethodnom SP, a selektor Stojković dobro zna da nikako ne bi smelo da dođe do opuštanja ni za duel sa Kamerunom. Bodovi iz okršaja sa afričkom selekcijom mogli bi da budi presudni kada se bude odlučivalo o plasmanu. Možda nam ne ide naruku redosled protivnika, bilo bi bolje da je Brazil na kraju, a ne na početku. Ipak, možemo da se nadigravamo sa Južnoamerikancima i savladamo ih kolektivnom igrom. Imamo sjajnu atmosferu, timski duh i ti faktori bi mogli na kraju da nam donesu ulogu najprijatnijeg iznenađenja Mundijala.

Luka smatra da smo dobro popunjeni na svim linijama.

- Posle dužeg vremena, sve pozicije našeg tima pokrivaju dva-tri podjednako kvalitetna igrača. Dobro je i to što smo podmladili tim, a nismo izgubili sistem, principe i balans.

Nada se da će duel sa Švajcarcima biti drugačiji od onog iz 2018. godine (1:2).

- Očekujem da mi čuvamo loptu i kontrolišemo igru. Imamo kvalitetne igrače, možda u špicu i najbolje. Pitanje pobednika očekujem da rešimo pre finiša. Siguran sam da reprize sa Švajcarcima neće biti, ma da nam sudi i najgori sudija - podsetio se Milivojević, kada nam nije sviran čist penal posle prekršaja "sajdžija" nad Mitrovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)