NE, UKRAJINCI NISU STIGLI NA MUNDIJAL I NISU UHAPŠENI: Skandal koji je digao Rusiju na noge - nije se desio

Novosti online

22. 11. 2022. u 22:48 >> 22:56

SVETSKO prvenstvo u fudbalu je u punom jeku u Kataru, a na njemu se, sudeći po vodećim ruskim novinarima "desio i prvi skandal", ali se ispostavilo da to nije tačno.

НЕ, УКРАЈИНЦИ НИСУ СТИГЛИ НА МУНДИЈАЛ И НИСУ УХАПШЕНИ: Скандал који је дигао Русију на ноге - није се десио

Ukrajinski nacionalisti – sve više mladih ljudi

Neki od najpopularnijih novinara Ruske Federacije, poput Vladimira Solovjeva, objavili su na svojim Telegram kanalima vest da su "na Mundijalu uhapšeni ukrajinski navijači, koji su promovisali nacističku ideologiju odmah po dolasku u Katar".

Solovjeva na pomenutoj društvenoj mreži prati više od milion ljudi, pa i ne čudi što su i mnogi drugi podelili ovu vest. Koja je, ispostavilo se kasnije, lažna.

Telegram / Solovjev

Naime, u ovoj video-informaciji emitovan je snimak koji je, navodno, uradila televizijska kuća Al-Džazira, a u kome se navodi sledeće:

- Ukrajinski fudbalski navijači su uhapšeni u Kataru - počinje prilog, koji možete i vi videti, a nastavlja se sledećim rečima:

- Trojica pijanih Ukrajinaca su širila nacionalističku ideologiju. Oni su odvedeni u zatvor kada su dopisali nacistički pozdrav ("zig hajl") i docrtali "Hitlerove brkove" maskoti Svetskog prvenstva u Kataru 2022, Laibu.

- Pre hapšenja, ukrajinski navijači su stigli da unište više od deset postera. Prilikom privođenja nisu pružali otpor, a u ovom trenutku se još uvek nalaze iza rešetaka - javila je pomenuta televizija.

 

Međutim, televizija Al Džazira uopšte nije emitovala taj prilog, već je u pitanju video-montaža koju je, svesno ili nesvesno, svojim brojnim pratiocima emitovao i Vladimir Solovjev, a to se potom proširilo svetom i završilo na brojnim drugim društvenim mrežama, pa i na portalu "Novosti", kao informacija iz ruskih medija.

Nekoliko sati po masovnom objavljivanju ove vesti, ustanovljena je istina, te otuda i ova ispravka naše prvobitne objave.

Podsetimo uz to, kao što smo već i javili, da Ukrajina ne učestvuje na ovom Svetskom prvenstvu, i to ne iz puke činjenice da se na njenoj teritoriji odvija rat. Rusija je bila ta koja je, odlukom FIFA, izbačena iz završnice kvalifikacija (trebalo da igra protiv Poljske u polufinalu svoje grupe u baražu, ali je suspendovana), a Ukrajini je data šansa. No, nakon polufinale pobede nad Škotskom (1:3), izgubila je u ključnoj utakmici za plasman na Svetsko prvenstvo od Velsa sa 1:0.

Reprezentacija Srbije igra na Mundijalu i to prvi meč - protiv Brazila. On je na programu u četvrtak od 20 sati po našem, srednjoevropskom vremenu.

I tu utakmicu, kao i sve druge, možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)