BAŠ MOĆNA FRANCUSKA: Kilijan Mbape plesao, pao rekord Zidana, Australija osetila silu šampiona

Novosti online

22. 11. 2022. u 22:01

REPREZENTATIVCI Francuske danas su sa "oreolom" izrazitog favorita ušli u utakmicu prvog kola grupe D na Mundijalu gde ih je čekala gladna ekipa Australije. Na kraju "trikolori" su sa 4:1 porazili rivala i trijumfalno su krenuli u odbranu svetskog trona.

БАШ МОЋНА ФРАНЦУСКА: Килијан Мбапе плесао, пао рекорд Зидана, Аустралија осетила силу шампиона

FOTO: AP/Tanjug

FRANCUSKA - AUSTRALIJA 4:1

Stadion: "Al Džanub"

Gledalaca: 40,000

Sudije: V.Gomeš (Južna Afrika)

Sastavi:

Francuska : Ljoris (C), Pavar, L.Hernandez, Upamekano, Konate, Čuameni, Grizman, Rabio, Žiru, Dembele, Mbape

Australija : Rajan (C), Etkinson, Rovls, Sutar, Behih, Moj, MekGre, Irvin, Gudvin, Leki, Đuk

 

Aktuelni šampiona sveta desetkovan povredama ušao je u meč protiv totalnog autsajdera i već posle uvodnih 15 minuta delovalo je da će se ponoviti senzacija koja je viđena na meču između Saudijske Arabije i Argentine. 

Igrao se 9. minut kada je nastao delirijum na stadionu "Al Džanub". Povukli su "kenguri" kontru po desnom boku koju je na drugoj strani fenomenalnom kretnjom bez lopte ispratio Krejg Gudvin i onda BUM!

FOTO: Tanjug/AP

U punom trku razorna egzekucija u rašlje nemoćnog Uga Ljorisa. Delovalo je da će snovi Australije o tome da mogu da naprave čudo, i skinu skalp prvaku sveta, postati java.

Da muka bude još veća na sve probleme sa povredama nadovezala se i povreda startnog levog beka Didijea Dešana. Igrač minhenskog Bajerna je morao da napusti teren, a zanimljivo umesto njega ušao je njegov brat - Teo Ernandez.

I upravo je on bio taj koji je kreirao gol za svoj tim i najavio veliki preokret. Igrao se 26. minut, Ernandez šalje idealan centaršut koji je dočekao Adrien Rabio i glavom sproveo loptu u mrežu. 

FOTO: AP/Tanjug

Već u 32. Rabio u ulozi asistenta, a Olivije Žiru strelac. Mbape je prošao po levom boku, odložio loptu za Rabioa, a ovaj nesebično pronalazi napadača Milana, kome nije bilo teško da postigne gol.

Iskusni golgeter tako je prestigao legendarnog Zinedina Zidana, i postao najstariji strelac u istoriji "trikolora".

Pokušala je Australija da parira rivalu u nastavku i uspevala je u određenim momentima u toj nameri, ali onda na scenu stupa Kilijan Mbape.

Prvo u 68. minutu pogađa glavom na centaršut Dembelea, a potom i asistira Žiruu tri minuta kasnije, i tako potpuno lomi otpor srčanog rivala. 

FOTO: AP/Tanjug

Razlika u kvalitetu bila je nepremostiva prepreka, a Kilijan Mbape je plesao danas po travnatoj površini. Držao je sve konce igre svog tima, prodornošću i agilnošću stavio protivničku odbranu na muke.

FOTO: AP/Tanjug

Delovalo je da je mogao i pet komada da postigne, ali je nedostajalo malo bolje koncentracije u završnici. Na kraju, ostalo je 4:1, a baš moća Francuska trimfualno je krenula u odbranu trona. 

DRUGO POLUVREME

71. minut - Gol ponovo, 4:1 za Francusku! Žiru ponovo trese mrežu, Mbape asistent. Ne znaju kenguri šta ih je snašlo sada.

68. minut - Sada je gol! Kilijan Mbape je strelac! Sjajan skok francuske super-zvezde, i prelep gol glavom od stativu. Dembele je bio taj koji ga je odlično pronašao u kaznenom prostoru rivala.

FOTO: AP/Tanjug

67. minut - Kakva šansa! Grizman je šutirao, delovalo je da je već savladan Rajan, međutim sa gol linije interveniše odbrana Australije.

60. minut - Ponovo Mbape propušta dobru priliku. Neverovatno kako igra Olivije Žiru, štikla za svog mladog sunarodnika, bila bi ovo nestvarna asistencija da je Mbape bio malo koncentrisaniji u završnici.

58. minut - Nešto mirniji tempo utakmice. Francuska čuva loptu, ali bez bilo kakve ideje da krene ka golu rivala. Ovakav pristup igri bi lako mogao da im se obije o glavu. 

50. minut - Pa kakav bi ovo gol bio! Ponovo je Ernandez prošao po boku, idealan centaršut i onda makazice Žirua, raspalio je po lopti koja odlazi pored gola. Ovo bi bio najlepši gol šampionata da je Francuz imao samo malo više sreće.

FOTO: AP/Tanjug

46. minut - Gomeš pokazuje da se meč nastavi. Nakon strašnih 45 minuta sledi drugo poluvreme bitke u koju Australija ulazi osokoljena time da je apsolutno parirala velikom favoritu.

PRVO POLUVREME

45 + 2 - Stativa! Mnogo sreće za Francusku. Irvin je glavom šutirao i zatresao okvir gola. Sjajno prvo poluvreme, tri gola, preokret i onda ludih završnih dva minuta u kojima je lako mreža mogla još dva puta da se trese. 

45. minut - Au šta je sada promašio Kilijan Mbape. Pa ovo bi mogao biti jedan od najvećih promašaja u istoriji svetskih prvenstva. Zvezda PSŽ-a se odlično kretala bez lopte, savršen centaršut Grizmana, i onda sa samo pet metra udaljenosti Mbape šalje loptu "nebu pod oblake". Nestvaran promašaj.

40. minut - Razigrala se Francuska, Grizman je povuka loptu u tranziciji, pas do Mbapea, ovaj pronalazi u srcu šesnaesterca Dembelea, a talentovani igrač Barselone baš kao i Žiru samo tri minuta ranije, loše ceni let lopte i šalje je daleko od gola Australije. Ostaje 2:1. 

37. minut - Mogao je Žiru sada i do drugog gola, još jedan opasan napad aktuelnog šampiona, lopta je došla do Olivijera, a on je loše zahvata, propala je obećavaju prilika da se već sada trasira put ka pobedi. 

FOTO: AP/Tanjug

31. minut - Veliki preokret Francuza! Mpabe prosleđuje loptu do Rabioa, on prelepo odlaže ka Olivijeu Žiruu, a ovaj rutinski šalje loptu po sredini gola. Kako su "petlovi" ekspresno slomili otpor rivala. 

26. minut - Gol za Francusku! Odlična kretnja Rabioa, ubacio se iz drugog plana vezista Juventusa i odličnim trzajem glavom poravnao rezultat na 1:1. 

22. minut - Au kakav pokušaj! Umalo da vidimo najlepši gol ovog šampionata. Majkl Djuk je raspalio iz ogromne udaljenosti, iskosa, ali njegov projektil je prozujao pored gola koji čuva Ljoris.

21. minut - Očekivalo se da će Francuzi nakon primljenog gola krenuti svim silama u napad, ipak prvih desetak minuta nakon vođstva, "kenguri" odolevaju, odličan defanzivni blok, kompakta odbrana, oseća se da će Australija biti tvrd orah za aktuelnog šampiona

FOTO: AP/Tanjug

.

12. minut - Novi problem za Dešana. Sada se povredio Lukas Ernandez, fudbaler Bajerna napušta mesto levog beka, a zanimljiva situacija umesto njega će na teren njegov rođeni brat, Teo Ernandez, član italijanskog Milana.

9. minut - Gol, gol,gol! Delirijum u Kataru, šamar aktuelnom šampionu, Australija vodi! Krejg Gudvin je sjajno pratio kontru svog tima i krunisao je prelepim finišom za erupciju oduševljenja Australijanaca. 

3. minut - Rajli MekGre je pokušao optimistično sa preko 30 metara, ipak lopta odlazi daleko od kola Uga Ljorisa.

1. minut - Meč je počeo, Francuska je izvela udarac iz ugla i već u prvom napadu pripretila. Mbape se našao u kaznenom prostoru rivala, ali nakon svega samo korner. Upravo on je i izveo udarac iz ugla, ipak Australijanci otklanjaju opasnost. 

19:40 - Još smo 20 minuta do početka, navijači dveju ekipe prave fantastičnu atmosferu na tribinama. Uživajte u prelepim kadrovima raspoloženih Australijanaca na stadionu "Al Džanub".

19:00 - Izašli su i sastavi! Evo za koje igrače su se opredelili selektori dveju reprezentacija.

FOTO: Printskrin

UOČI MEČA


Branilac titule Francuska je izraziti favorit za pobedu nad Australijom u utorak uprkos tome što je izgubila nekoliko ključnih igrača zbog povrede.

U subotu je napadač i ovogodišnji osvajač Zlatne lopte Karim Benzema morao da se povuče sa turnira pošto je pokidao mišić na treningu.

FOTO: AP

Pol Pogba i N’Golo Kante, zvezde tima koji je osvojio Svetsko prvenstvo 2018, nisu mogli da putuju u Katar. Kristofer Nkunku je bio primoran da odustane od treninga u utorak nakon što ga je njegov saigrač povredio.

Uprkos ovim povredama, francuski tim poseduje raskošan talenat i suvi kvalitet, a očekuje se da će Kilijan Mbape i Antoan Grizman predvoditi napad popularnih "petlova" u Benzeminom odsustvu.

FOTO: AP/Tanjug

Pošto nedostaju Pogba i Kante, menadžer Didije Dešan će verovatno tražiti od Aurelijana Čuamenija i Adrijena Rabioa da zauzmu svoje mesto u veznom redu.

Dva tima su se sastala na poslednjem Svetskom prvenstvu, a Francuska je u grupnoj fazi tesno pobedila Australiju sa 2-1 zahvaljujući autogolu i penalu.

Francuska će se ovoga puta nadati ubedljivoj pobedi. Ali Australija će nastojati da crpi inspiraciju iz njihovog nastupa 2018. protiv eventualnih pobednika turnira, a sa klupe će ih voditi iskusni Grem Arnold.

FOTO: AP/Tanjug

Ovo je peti uzastopni nastup na Svetskom prvenstvu za australijski nacionalni tim.

Međutim, "kenguri" tek treba da naprave iskorak, i iz izađu iz grupne faze pošto su 2006. godine sa svojom „zlatnom generacijom“ stigli do osmine finala, u kojoj su bili igrači poput Tima Kejhila, Marka Viduke i Harija Kjuela.

Australija dolazi na ovaj turnir sa mladom grupom igrača, željnih uspeha i dokazivanja na velikoj sceni. 

FOTO: AP/Tanjug

Nekolicina ima prethodno iskustvo sa Svetskog prvenstva, ali većina je na svom prvom Mundijalu ikada, a devet njih je nedavno predstavljalo ekipu do 23 godine na Olimpijskim igrama u Tokiju.

 
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)