BURA U KATARU: Nemačka pokreće postupak protiv FIFA, a ovo je razlog

Novosti online

22. 11. 2022. u 16:46

NEMAČKI fudbalski savez (DFB) razmatra pokretanje pravnog postupka protiv FIFA sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lozani.

БУРА У КАТАРУ: Немачка покреће поступак против ФИФА, а ово је разлог

FOTO: AP/Tanjug

Po Nemcima, kamen spoticanja je odluka FIFA da kažnjava kapitane koji nose traku "One love" u duginim bojama, prenosi nemački "Bild".

DFB istražuje mogućnost da po hitnom postupku obezbedi pravnu zaštitu CAS kako bi doneli odluku u narednih 48 sati.

Nemci prvi duel, protiv Japana igraju u sredu od 14 časova, a sada je izvesno da će Manuel Nojer nositi kapitensku traku  koju je odobrila FIFA.

- FIFA nam je zabranila da pokazujemo različitost i ljudska prava. Kombinovala je to velikim pretnjama sportskim sankcijama, ne navodeći ih. DFB proverava da li je ovaj postupak FIFA bio zakonit, rekao je portparol DFB Stefen Simon.

DODELA KARTONA RETROAKTIVNO

Cilj je da DFB dobije privremenu pravnu zaštitu dok se ne završi Svetsko prvenstvo u Kataru, odnosno da postupak zbog neposlušnosti krene tek nakon Svetskog prvenstva, ali je to malo verovatno, jer retroaktivna dodela kartona nema efekta u FIFA, niti naknadno oduzimanje bodova, a još manje eventualno oduzimanje osvojenog prvenstva, smatraju da CAS to ne bi dopustio.

Sporna traka "One love"

FIFA je trake sa natpisom "One love" zabranila jer ih svrstava u političke poruke, kakve statut FIFA brani. Devet reprezentacija želelo je da kapiteni nose trake sa tim natpisom u znak podrške LGBT+ zajednicama, čiji su članovi diskriminisani u Kataru, a FIFA je zapretila da će ih kažnjavati kartonima, što može tokom prvenstva da dovede do velikih komplikacija.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)