SUROVA ENGLESKA RASTUŽILA 87 MILIONA LJUDI: Iran sagoreo u želji za osvetom

V.M.P.

21. 11. 2022. u 16:21

NAKON spektakularnog otvaranja, danas je na programu drugi dan Mundijala. Prvi su na borilišta izašli članovi grupe B, a Engleska je na kraju ubedljivim trijumfom od 6:2 savladala Iran, i tako rasrpšila snove 87 miliona stanovnika ove zemlje koji su verovali u senzaciju.

СУРОВА ЕНГЛЕСКА РАСТУЖИЛА 87 МИЛИОНА ЉУДИ: Иран сагорео у жељи за осветом

Foto: Tanjug

ENGLESKA - IRAN 6:2

Stadion: "Kalifa"

Sudija: Rafael Klaus (Brazil) 

Gledalaca: 40.000

SASTAVI:

Engleska:  Pikford, Stouns, Megvajer, Tripije, Rajs, Belingem, Maunt, Šou, Saka, Kejn, Sterling

Iran: Bejranvand  Moharami, Češmi, Hoseini, Mohamadi  Ezatolahi, Jahšanbah, Safi, Karimi, Nurolahi - Taremi

Na travnatu površinu prelepog "Kalifa" stadiona danas su izašle dve reprezentacije čiji politički sukobi se prožimaju kroz duge istorije ovih zemalja. 

FOTO: AP/Tanjug

Oni datiraju od Anglo-persijskog rata koji je vođen na prostoru Irana tokom 1856. godine, pa sve do britanske invazije na ovu zemlju 1941. 

Bila je ovo prva prilika za ovaj narod sa Bliskog istoka, da eto, barem na sportskom bojištu vrate "milo za drago" zemlji koja im je nanela mnogo bola. 

Foto: Tanjug

Ipak, njihovi fudbalski miljenici nisu prikazali na terenu onu potrebnu dozu drskosti, inata i žara, kako bi se porazio favorizovani protivnik predvođen zvezdama Premijer lige.

Da li su sagoreli u želji za osvetom, ili je pritisak naroda i velike fudbalske scene bio prevelik za njihova pleća... svakako izabranici iskusnog Karlosa Keiroša niti u jednom trenutku nisi ostavili utisak ekipe koja u bilo kom segmentu može da parira rivalu.

Početak meča obeležile su zastrašujuće scene, stadion je zanemeo kada je golman Bejrandavno nepomično ležao na travi gotovo 15 minut, krvavog nosa i u nokatu.

Čuvar mreže se svim silama trudio da ostane na travi i pomogne svojoj zemlji u jednom od najvećih mečeva u njihovoj istoriji.

A onda, katastrofu Irana najavio je prvo engleski vunderkid iz redova dortmundske Borusije - Džud Belingem. Fantastičan centaršut Luka Šoa i prelep trzaj glavom izdanka škole Birmingema za vođstvo "gordi-albiona". 

Nakon tog gola u 34. minut, usledio je novi, a strelac je bio Bukajo Saka. Korner sa desne strane je izveo Tripije, Hari Megvajer je bio najviši u skoku, a na spuštenu loptu savršenim udarcem reaguje Bukajo Saka. Engleski zlatni dečko povisio je na 2:0 pogotkom u 42. minutu. 

Foto: Tanjug

Već četiri minut kasnije bilo je i 3:0, asistent Kejn, egzekutor Rahim Sterling. Bio je to rezultat sa kojim se otišlo u svlačionice, a Iranci uspevaju da daju gol nade, nakon prelepog finiša Aremija koji je stigao do 29 gola u dresu svoje reprezentacije.

Ipak sve snove rasprišio im je je Bukajo Saka. Engleski zlatni dečko je promešao odbranu protivnika, i onda iz driblinga poslao loptu iza leđa rezervnog golmana Hoseinija.

FOTO: Tanjug/AP

Na sve se nadovezao i Markus Rašford, koji je prve dodire sa loptom po ulasku sa klupe pretvorio u "zlato" i povisio na 5:1, da bi kasnije još jedan rezervista postigao gol, Džek Griliš je povisio na 6:1.

Arbitar je duboko u nadoknadi pokazao na belu tačku, a Iran iz penala postavlja konačnih 6:2, strelac je bio ponovo Taremi.

U drugom meču grupe B sastaju se reprezentacije Velsa i Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga sledi pauza u ovoj gruši, a potom Englezi u narednom kolu idu na megdan SAD, dok će Iran svoju šansu tražiti protiv Velsa, predvođenog Garetom Bejlom.

DRUGO POLUVREME

90 + 10 - Glavni aarbitar pokazuje na belu tačku, Taremi mirno izvodi najstorižiju kaznu i smanjuje na 6:2.

FOTO: Tanjug/AP

90. minut - Gol, Džek Griliš finišira kontru!

81. minut - Par sjajnih lažnjaka Rašforda, ali blok Iranaca sprečava agilnog izdanka škole Junajteda da zatrese mrežu.

71. minut - Novi gol! Samo što je ušao u igru Rašford već trese mrežu. Asistencija Kejna, strašan dribling Rašforda i rutinska realizacija za 5:1.

65. minut - Uzvraća Iran! Aremi pokazuje kakav je brutalan finišer! Sevnula je desnica pod prečku Pikfroda. Njegov 29 gol u reprezentaciji.

62. minut - Au, prelep gol Bukaja Sake! Sterling je odložio loptu Saki, a ovaj meša odbranu Iranaca, i prelepo iz driblinga šalje loptu iza leđa Hoseinija.

Foto: Tanjug

51. minut - Iranci guve živce. Sada oštar start nad Tripijeom. I on je neko vreme ležao na travi, ali će poput Kejna nastaviti sa mečom.

48. minut - Oštar start nad Harijem Kejnom. Pitanje je da li će zvezda "gordi-albiona" moći da nastavi meč. Puraliganđi je dobio žuti karton za agresivnost, a deluje da će lojalni "ratnik" Totenhema biti u stanju da nastavi meč. 

46. minut - Drugo poluvreme je počelo, Engleska izvodi početni udarac.

PRVO POLUVREME

45 + 14 - Kraj prvog poluvremena! Izabranici Gareta Satgejta su kontrolisali posed, umirili temo i u mirnom ritmu sa zalihom od tri gola otišli na veliki odmor.

45 + 1 - Novi gol! Rahim Sterlinga, 3:0. Kejn je asistent. Sprema se katastrofa Irana.

FOTO: AP/Tanjug

42. minut - Prelep gol! Bukajo Saka je matirao Hoseinija. Hari Megvajer je nakon kornera spustio loptu glavom Arsenalovom klincu, a ovaj fenomenalno šalje loptu u ražlje gola Iranaca. 

34. minut - Gol! Džud Belingem trese mrežu glavom. Fantastična reakcija ovog vundekida. Idealan centaršut Luka Šoua. 

Foto: Tanjug

32. minut - Prečka! Hari Megvajer je odlično skočio nakon centaršuta Kirana Tripijea, ali okvir gola, kakva prilika.

29. minut - Velika šansa za Englesku! Saka je probio, uposlio Mejsona Maunta, ali vezista Čelsija šutira u spoljni deo mreže.

27. minut - Saka je pokušao udarcem sa boga, ali Hoseini beleži rutinsku prvu intervenciju. Zaničeće mu svakako ovo za sigurnost u nastavku meča, verovatno nije mogao ni da zamisli da će dobiti šansu protiv slavne Engleske.

24. minut - Prvi žuti karton na meču, dobija ga Jahšanbah nakon oštrog faula na Luku Šou.

20. minut - Meč je nastavljen konačno. Bajranvando odlai da mu se ukaže hitna lekarska pomoć, a gledaoce čeka dobrana nadokanada vremena. 

17. minut - Ne, Bejranvando ne može da nastavi. Krvavnog nosa ponovo pada na zemlju i pokazuje da su mu potrebna nosila. Keiroš se drži za glavu, zagreva se rezervni čuvar mreže Hosein Hoseini i uskoro će na teren. 

Foto: Tanjug

15. minut - Lekarska ekipa Irana je dala sve od sebe, Bejranvando je nakon 7 minuta ležanja na travnatoj površini stadiona Kalifa uspeo herojski da ustane, izgleda da će smoći snage da nastavi. Kakva ljubav prema nacionalnom dresu, ceo stadion mu sada aplaudira. Meč je nastavljen.

10. minut - Težak sudar sada golmana Bejranvanda i Hoseinija. Hoseini se nekako pridigao, ali je čuvar mreže Iranaca u nokautu. Zastrašujuće scene, punih 2 minuta golman Persepolisa leži nepomično na travi. 

8. minut - Prva šansa na meču! Hari Kejn se izvukao na bok, sjajno zavrnuo loptu i pronašao Harija Megvajera u šesnaestercu, ali defanzivac Mančestera je loše zahvatio loptu, ostaje 0:0.

3. minut - Prva provera VAR sobe. Iranski reprezentativac je u šesnaestrcu oborio Harija Megvajera, ali Rafael Klaus nakon konsultacije sa video-tehničkim osobljem pokazuje da se meč nastavi.

1. minut - Meč je počeo! 

13.30 - Fantastična atmosfera na velelpnoj "Kalifi", tribine su već dobrano ispunjene, navijači dveju nacionalnih selekcija prave sjajnu atmosferu. Nema dileme da će međusobna ratna istorija i konflikti koje imaju ove dve zemlje doneti dosta strasti na tribinama katarske stadionske "lepotice".

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

13.20 - Samu utakmicu prati dosta kontroverzi. FIFA je izdala upozorenje da će kapiteni koji planiraju da na mečevima nose traku u duginim bojama, u znak podrške LGBT populaciji dobiti žute kartone pre nego što meč i počne.

Od ranije je poznato da je Engleska jedan od glavnih protagonista ove kampanje, tako su mediji postavljali dosta pitalja da li će kapiten Engleza Hari Kejn izaći sa trakom duginih boja.

UOČI MEČA 

U prvoj utakmici možda politički najnaglašenije grupe Engleska će u ponedeljak od 14 časova po srpskom vremenu ukrstiti koplja sa Iranom. Netrpeljivost između ove dve zemlje je ogromna, a povoda je mnogo.

Dva najveća svakako jesu Anglo-persijski rat koji je vođen na prostoru Irana tokom 1856. godine, ali i britanska invazija na ovu zemlju 1941. Iranci su preko 80 godina čekali na osvetu, a žreb ih nikada nije spajao do sada sa svojim nekadašnjim okupatorom.

Ono što jeste činjenica, to je da je Engleska glavni favorit za prolazak grupe, na osnovu svog ranga, prethodnih rezultata, reputacije koju "Gordi Albion" uvek ima, ali pre svega zbog suvog fudbalskog kvaliteta koji oni poseduju.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, tim Gareta Sautgejta je izgubio tri i remizirao na tri meča u svojim pređašnjim nadmetanjima u UEFA Ligi nacija ovog leta, što je dovelo do njihovog ispadanja.

Potpuno suludo zvuči činjenica da su Englezi na datum 24. 9. 2022 i nakon poraza od Italije u Milanu došli u situaciju da su nacionalna selekcija sa gol-razlikom 1:7 i jedina ekipa uz San Marino koja nije zatresla mrežu rivala iz igre u Ligi nacija.

Svo ovo dovoljno govori u kakvoj se krizi "tri lava" nalaze, ali i da se dobrano drma klupa njihovom selektoru.

Sautgejt je imenovao snažnu ekipu od 26 igrača za Mundijal i nada se da će se njegovi najbolji igrači sa Evropskog prvenstva vratiti u prepoznatljivu formu.

Foto: AP

Kapiten Hari Kejn će predvoditi napad sa Filom Fodenom, Rahimom Sterlingom i Bukajom Sakom. Džordan Henderson, supertalentovani Džud Belingem i Mejson Maunt takođe dopunjuju jaku sredinu.

Odbrana deluje klimavo, a čine je igrači od kojih samo Kiran Tripije, majstor prekida Njukasla, pokazuje ove sezone da se nalazi u sjajnoj formi.

Očekuje se da će uz njega tri preostala člana defanzive biti Hari Megvajer, Džon Stouns i Luk Šo, koji se verovatno ne sećaju kada su poslednji put odigrali dobar meč i dobili pohvale javnosti.

Foto: Tanjug

Iran će pokušati da iskoristi ovu slabost sa strašnim golgeterom Mehdijem Taremijem na čelu napada, uz podršku Sardara Azmuna i Alireze Jahšanbaha.

Portugalski trener Irana Karlos Keiroš će nastojati da iskoristi svoju odbrambenu taktiku kako bi obuzdao talenat Engleza u napadu. Ovo će njemu biti čak četvrto uzastopno Svetsko prvenstvo kao selektora i treće uzastopno na čelu Irana nakon što je drugi put preuzeo dužnost.

 

FOTO: Tanjug/AP

Iran je imao pristojne rezultate u nedavnim prijateljskim utakmicama sa pobedama nad Urugvajem i Libanom.

Tokom druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Iran je pobedio u osam od svojih 10 utakmica i zauzeo prvo mesto u grupi ispred Južne Koreje predvođene velikim azijskim majstorom i članom Totenhema - Sonom.

Dok je kvalifikacione mečeve vodio hrvatski trener Dragan Skočić, narod u Iranu će se nadati da će povratak Keiroša pre planetarne smotre ići u njihovu korist.

Ukoliko iz ovog meča izađu barem sa bodom, nema sumnje da će reprezentativci ove zemlje postati heroji nacije. A, s obzirom na to da su SAD van forme i tesno rangirani Vels kao druge dve reprezenntacije u grupi, Keirošov tim će imati šansu da napravi veliko iznenađenje i prvi put u istoriji se kvalifikuje u nokaut rundu na Svetskom prvenstvu.

 
Standings provided by Sofascore

KALIFA STADION - KATARSKI VEMBLI

"Kalifa internešnl" je jedini od osam mundijalskih stadiona u Kataru koji nije morao da se radi od temelja - postojao je tu i mnogo pre, od 1970. godine, ali je tek maja 2017. dobio današnji, prepoznatljiv oblik.

Neki ga zovu i katarski “Vembli” , doduše, dva velika luka, a ne samo jedan, koji su njegov prepoznatljiv znak. Lukovi su postojali i ranije, a rekonstrukcijom su ostali netaknuti - nova je samo velika nastrešnica koja ih spaja.

Ime je dobio po Kalifa bih Hamadu al Taniju - nekadašnjem katarskom Emiru.

"Kalifa internešnl" je i veliki atletski stadion - na njemu je već održano Svetsko prvenstvo "kraljice sportova", a poslužiće za Azijske igre 2030. godine, ali i za druge, svetske događaje, s tim što se atletska staza neće videti tokom Mundijala, "zakamuflirana" je travom.

Digitalno osvetljenje i moderna fasada su stvari koji razlikuju novu, u odnosu na staru "Kalifu". Tu je, naravno, i moderni sistem za rashlađivanje, kako bi se i u vrelim danima stvorila ugodna atmosfera za igrače i navijače.

Osim pet utakmica grupne faze ovaj objekat biće domaćin jedne utakmice osmine finala, kao i meča za treće mesto.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)