"ORLOVI" - "SELESAO" 92:54! Nije merilo kvaliteta, ali prija pogled na impresivnu statistiku naših asova

Đ. S.

06. 04. 2022. u 11:22

KADA bi se fudbaleri Srbije i Brazila sastali sutra, prekosutra, ili bilo kog drugog dana, Nejmar i drugovi bi važili za izrazitog favorita.

ОРЛОВИ - СЕЛЕСАО 92:54! Није мерило квалитета, али прија поглед на импресивну статистику наших асова

FOTO: AP

Važiće to i 24. novembra na stadionu "Lusail" u Kataru, kada će se "orlovi" i "selesao" sastati po šesti put u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, ali ono što može da raduje selektora Dragana Stojkovića Piksija jeste činjenica da u ovom trenutku naše haubice rešetaju znatno više od brazilskih.

Ako pogledamo zbir golova pet najboljih strelaca iz jednog i drugog tabora, dolazi se do podatka da su naši asovi u klupskom fudbalu, kada je u pitanju aktuelna sezona, zajedno postigli 92 pogotka, dok su "karioke" na koti 54. Predvodnik najubitačnije srpske petorke ujedno je i najbolji strelac reprezentacije Aleksandar Mitrović, na čijim krilima su "orlovi" i odleteli put Katara. Popularni Mitrogol u svim takmičenjima za Fulam ove sezone postigao je 37 golova, na tragu je najefikasnijeg mandata svih vremena u drugoligaškom rangu Engleske.

Rekord u formatu Čempionšipa odavno je oborio i prebacio, Mitrović sada juri rekord Gaja Vitingema, koji je u sezoni 1992/1993. u dresu Portsmuta upisao 42 "recke". Drugi najefikasniji Srbin u klupskom fudbalu je Dušan Vlahović, koji je u dresu Fiorentine i Juventusa u svim takmičenjima u Italiji, u 25 navrata, bio strelac. I Vlahović je u konkurenciji za najboljeg golgetera svog prvenstva, doduše znatno jačeg i zahtevnijeg od Mitrovićevog. Sa 21 hicem deli prvo mesto na listi strelaca Serije A sa napadačem Lacija Čirom Imobileom.

TOP 5 SRBIJA

Mitrović (Fulam) 37

Vlahović (Juventus) 25
Tadić (Ajaks) 14
Milinković-Savić (Lacio) 9
Živković (PAOK) 7
UKUPNO: 92

TOP 5 BRAZIL

Vinisijus (Real M.) 17

Entoni (Ajaks) 12
Rafinja (Lids) 9
Firmino (Liverpul) 9
Nejmar (PSŽ) 7
UKUPNO: 54

Poređenja radi, nijedan Brazilac trenutno nije dobacio do "kote 20". Najbliži je brzonogi napadač Real Madrida Vinisijus Žunior, koji je u svim takmičenjima za "blankose" pogađao 17 puta. To je za tri gola više od Dušana Tadića, koji je treći na listi najefikasnijih "orlova", ali Ajaksov maestro na svom kontu ima i 14 asistencija. Drugi dvocifreni Brazilac je Tadićev saigrač Entoni (12), dok je ostatak igrača iz redova pet najubojitijih ispod broja deset. Kod nas, to su Sergej Milinković-Savić (9) i Andrija Živković (7), dok je kod Brazilaca "triling" asova u sastavu Rafinja, Firmino (po 9) i Nejmar (7).

Naravno, ovi brojevi neće mnogo značiti za nešto više od sedam meseci, kada na travu stadiona "Lusail" u Kataru iskorače srpski i brazilski igrači, ali je lepo videti da smo bar u nečemu u fudbalu ispred Južnoamerikanaca, koji su sinonim za najvažniju sporednu stvar na svetu.

BONUS VIDEO - Arhitektonsko čudo usred pustinje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)