TIP – TEMA: Jedan pehar, tri kandidata

DA je neko oko nove godine rekao da će Primera na četiri kola do graja da gori od neizvesnosti, verovatno bi ga proglasili ludim, ili u najamnju ruku fudbalskom neznalicom.

ТИП – ТЕМА: Један пехар, три кандидата

Foto: EPA-EFE/Manuel Lorenzo

Pre svega zbog činjenice da Barselona i Real Madrid nisu mogli da povežu tri pobede, što je Atletiko iskoristio i pobegao u jednom trenutku na dvocifrenu bodovnu razliku od dva najveća kluba Španije. Međutim, koliko je fudbal prevrtljiv, najbolje se videlo na Pirinejima, pošto se od situacije u kojoj je Atletiko praktično već hladio šampanjac u kibli, došlo do toga da sada tri tima u isto toliko preostalih rundi zamišlja sebe sa peharom, dok je do skoro i četvrti bio u tom krugu, ali je sam sebe izbacio iz trke.

A da stvari budu još interesantnije i zanimljivije, neko bi rekao da se možda umešao i onaj od gore - četiri vodeće ekipe se ukrštaju ovog vikenda . Dakle, dva derbija: Barselona – Atletiko (subota 16.15) i Real Madrid – Sevilja (nedelja 21.00) potencijalno odlučuju o naslovu prvaka. Teško da može napetije od toga, stim da „jorgandžije“ i dalje imaju prednost nad ostatkom družine, dok je Sevilja u ponedeljak porazom od Bilbaa sebe bacila u zaostatak. Kako god se okrene, u vrhu Primere vri kao u loncu.

- Čitava Španija iščekuje ove duele za vikend, pošto će posle njih sve biti mnogo jasnije. Ne pamti se kada su tri kola pre kraja tri tima bila u ravnopravnoj konkurecniji za trofej – kaže Arsenije Šoškić, dugogodišnji sportski novinar i urednik Tipa, koji sada živi u Madridu i odlično je upoznat sa prilikama u tamošnjem fudbalu – Barselona ako pobedi, mislim da je najbliža tituli, dok će u slučaju drugog rezultata, trofej ići u Madrid.

Eksplozija bi mogla da nastane već u prvom derbiju u kojem bi Atletiko mogao da napravi ključan korak ka tituli. Jer, ukoliko pobedi Barsu, četa Dijega Simeonea će do kraja imati Sosijedad, Osasunu i Valjadolid. Sve osim trijumfa „jorgandžija“ ide više na ruku Realu nego Barsi, koja je prošlog četvrtka protiv Granade imala prednost od 1:0 i prvo mesto u svojim rukama, ali su to prokockali i napravili još jedan u nizu od veleobrta u španskom prvenstvu. Biće to i prilika za savršenu osvetu jednog čoveka, od kojeg se očekujje da ima više motiva od bilo kog pojedinca na terenu. Reč je naravno o Luisu Suarezu, kojeg su letos oterali iz Katalonije i koji se sada vraća na „Kamp Nou“ da zada možda i poslednji udarac Barsinim nadanjima o osvajanju trofeja. Kada su u pitanju forme ekipa, da nije bilo tog poraza od Granade, za Barsu bi moglo da se kaže da je najozbiljniji konkurent za trofej. Napadački su vrlo raspoloženi u poslednje vreme, postižu pogotke sa lakoćom, ali ih i primaju što bi mogao da bude najveći problem u derbiju sa rivalom iz Madrida. Atletiko pak, nije nešto uživao u efikasnosti i uglavnom su to bile mršave pobede sa jednim golom razlike.

FOTO: AP/Tanjug

 

- Jasno je da Barsa ostaje sa minimalnim šansama ako ne pobedi, ali mislim da su oni bližii trijumfu nego Atletiko bodu. Igraju najatraktivniji fudbal, Leo Mesi ponovo ima osmeh na licu. Madridski mediji su više pažnje posvetili činjenici da je Mesi pravio roštilj za saigrače kako bi izvršili pritisak na Barselonu. Atletiko se provukao u prošlom kolu, Elče je promašio penal u finišu i ima mnogo bolje rezultate od onih koje je zaslužio igrom – analizira Šoškić ovaj derbi.

Kada je u pitanju nedeljni sudar između Reala i Sevilje, on će biti možda i bitniji od ovog subotnjeg. Jer, ukoliko Atletiko ne trijumfuje, Real izbija na prvo čelo tabele, jer je bolji u međusobnom skoru od obe ekipe. “Kraljevima“ i tradicija daje pravo za optimizam pošto su na domaćem terenu bili bolji od Sevilje u prethodnih 11 ligaških okršaja, a zaključno sa Kupom, u 13 navrata je mogao da se zaokruži kec u Madridu. Uz to, u ponedeljak je otišao možda i poslednji voz da se Andalužani uključe u borbu za trofej, dok prvom ispred sebe, Sosijedadu beže čak 17 bodova.

- Za Sevilju se dugo pričalo da je jedan od kandidata za titulu, ali je porazom od Bilbaa u poslednjem minutu kod kuće izgubila gotove sve šanse. Što se tiče Reala njegovo raspoloženje će najviše zavisiti od toga da li se plasirao u finale Lige šampiona ili ne – objašnjava Šoškić.

U slučaju istog broja bodova, odlučuje bolji međusobni skor, a Real je u boljoj poziciji od konkurenata.

NAPETO I ZA OPSTANAK

Nije samo borba za titulu neizvesna u Španiji. Napeto je i na dnu, gde se čak četiri tima nalaze u rasponu od jednog boda, dok je „fenjerašu“ Eibaru pobeda u prošlom kolu probudila san o opstanku. Najteže će u ovom kolu biti Elčeu da održi glavu iznad vode, pošto igraju sa Sosijedadom, dok će za Uesku protiv Kadiza i Alaves protiv Levantea biti dobra prilika za beg. Težak posao ima i Valjadolid sa Valensijom, dok će Eibar juriti još jednu slamku spasa protiv Hetafea.

Foto AP

 

RASPOREDI DO KRAJA

BARSELONA

Levante (11. maj, G)

Selta (16. maj, D)

Eibar (23. maj, G)

ATLETIKO

Sosijedad (12. maj, D)

Osasuna (16. maj, D)

Valjadolid (23. maj, G)

REAL

Granada (13. maj, G)

Bilbao (16. maj, G)

Viljareal (23. maj, D)


KVOTE ZA TITULU

Barselona 2.48

Atletiko 2.68

Real 3.45

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a