POSLEDNJI POZDRAV IZ MOSKVE: Ruska revolucija koja je spasla evropski fudbal! (FOTO)

Novosti online

21. 04. 2021. u 19:03

FUDBALSKU Evropu je prethodnih dana pogodio najveći zemljotres u istoriji, pošto je 12 klubova najavilo osnivanje samostalne Superlige, van okvira Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), ali je sve palo u vodu posle odluke jednog čoveka – vlasnika Čelsija i ruskog milijardera Romana Abramoviča.

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ ИЗ МОСКВЕ: Руска револуција која је спасла европски фудбал! (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Radna nedelja je startovala šokantnom objavom 12 klubova da je postignut dogovor o formiranju Superlige, čije su „kolovođe“ funkcioneri Real Madrida i Juventusa.

Veoma su glasni bili kako Florentino Peres sa jedne, tako i Andrea Anjeli sa druge strane, drugi bogati klubovi su prihvatili njihovu inicijativu, ali...

U utorak uveče na zemljotres je stigao još jedan – Čelsi je postao prvi od klubova osnivača Superlige koji je najavio da priprema dokumentaciju za izlazak iz dogovora, što je izazvalo lančanu reakciju.

Redom su jedan po jedan preostali engleski klubovi objavili da napuštaju projekat, tako da su u jednom momentu ostali usamljeni timovi iz Španije i Italije.

Italijanski novinar Tankredi Palmeri, apostrofirao je ulogu Čelsija i Romana Abramoviča u „spasavanju evropskog fudbala“.

„Ukratko, ako je Abramovič taj koji će dići u vazduh fudbalsku revoluciju, može se reći da je to ruska revolucija“, istakao je Palmeri.

Mediji prenose da je Abramovič bio veoma ljut na inicijatore Superlige jer nije imao adekavatan uvid u posledice koje osnivanje takvog takmičenja može da izazove, ali i da je od početka imao sumnju u ceo projekat.

Vredi istaći da je veliku ulogu u smirivanju tenzija navijača, koji su izrazili veliko nezadovoljstvo odlukom Čelsija da se pridruži Superligi, imao legendarni golman Petr Čeh, sada tehnički savetnik u engleskom klubu, koji je izašao pred navijače okupljene ispred stadiona Stamford Bridž, pretrpeo je salve uvreda, ali i umirio ih rekavši da će Čelsi napustiti projekat.

Superliga je „mrtva“, a to su na svoj način prokomentarisali rukovodioci Tviter naloga moskovskog Spartaka, simbolično sahranivši projekat koji je trajao kraće nego bilo koje takmičenje u istoriji fudbala.

(Sputnik) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju