HRVATSKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo Cico Kranjčar, omiljeni sin Dinama

Novosti online

01. 03. 2021. u 10:17

ХРВАТСКА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Преминуо Цицо Крањчар, омиљени син Динама

Foto: epa

Preminuo je legendarni hrvatski fudbaler i trener Zlatko Cico Kranjčar u 65. godini života.

Cico je bio u Dinamu je od svoje 10. godine života i u njemu je ostao kao igrač sve do 1983. godine.

Trener Mirko Bazić doveo ga je u prvu ekipu, a u prvoj je postavi od 1974. i prva utakmica koju je odigrao bila je u hrvatskom derbiju protiv Hajduka.

Ukupno je odigrao 261 utakmicu u prvenstvu, 28 u kupu te 18 u evropskim kupovima za Dinamo te postigao 98 golova u prvenstvu.

Sa Dinamom je 1981./82. osvojio naslov prvaka. Odigrao više utakmica u Kupu evropskih prvaka, Kupu UEFA i Kupu pobednika kupova. Sa Dinamom je došao do naslova osvajača Kupa maršala Tita 1979./80. i 1982./1983., finala Kupa maršala Tita 1975./1976. i 1981./82..

I definitivno je najveća fudbalska ikona u istoriji Dinama i omiljeni sin zagrebačkih modrih.

Foto: epa

Karijeru je 1984. nastavio u bečkom Rapidu. A 1990. je prešao u Sent Polten. 1991., odakle je otišao u Vinerfeld u kojem je ostao do 1992. godine, gde je objavio i kraj karijere, ali se ipak vratio i ostao još jednu sezonu.

Posle igračke, ostvario je i bogatu trenersku karijeru. Nakon Miroslava Ćire Blaževića sa četiri osvojena trofeja u dva trenerska mandata u Maksimiru, treći je najtrofejniji trener u istoriji Dinama.

Svoju je veličinu Cico je pokazao fer plej potezom 2012. godine u utakmici iranskog prvenstva, kada je naredio svom igraču koji je trebao da izvede penal da ga promaši, jer je sudija svirao nepostojeći prekrašj.

Veliki je bio Cico!


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Draguljic

01.03.2021. 11:41

Bolno odjekuje ova vest u regionu. Saucesce porodici, kolegama, Dinamu i bivšim klubovima, a posebno postovaocima iz vremena SFRJ koji su ga voleli kao igraca nevezano za klupsku i teritorijalnu pripadnost. Počivao u miru vecitom. Bio je deo detinjstva mnogih decaka, a djevojkama drag je je bio šarmantan i manekenski lep. Mnoga umenja i vrline preneo je na svoje igrače a pre svega na sina koji ce nas sjećati na njega. Respektovan kao fer igrač, protivnik i stručnjak koji je jos mnogo mogao da daje porodici i drustvu. Nažalost veliki Cico Odlazi u Legendu. Plavima s Maksimira, ostaje legat da se ugledaju na njega. Treba da se ponose sto su u svojim redovima imali kompletnu sportsku ličnosti koja ce se pamtiti i na prostorima bivše nam drzave, jer gospodin Kranjčar je bio omiljen i medju kolegama, novinarima, navijačima i cenjen kao sportista i gospodin covek.