VAŽNIJI IM LIGA KUP! Englezi zbog tradicije blokiraju evropsku Superligu?

Novosti online

17. 02. 2021. u 19:11

KOLEVKA fudbala ipak nije samo floskula kojom se opisuje Engleska i odnos Ostrvljana prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu (dobro, ovo jeste floskula).

ВАЖНИЈИ ИМ ЛИГА КУП! Енглези због традиције блокирају европску Суперлигу?

Foto: Tanjug/David Ramos/Pool via AP

Da li su Florentino Perez i ekipa pravili račun bez krčmara kad su "upisali" engleske klubove među 36 učesnika novog formata Lige šampiona? Izgleda da jesu, jer predloženi sistem bez grupa, sa većim brojem utakmica u Evropi, značio bi ukidanje Liga kupa, a možda čak i FA kupa - to bi tek bilo svetogrđe, jer je reč o prvom takmičenju uopšte - a to Englezi ne bi mogli da prihvate.

Tačnije, čak i ako bi neki klubovi pristali na to, navijači im to ne bi oprostili. Englezi jednostavno više drže do domaćih takmičenja nego do Evro-kupova.

Predstavnici 20 premijerligaških klubova održali su video konferenciju, a jasna poruka s tog sastanka je da im ne pada na pamet da se odreknu Liga kupa, takmičenja koje postoji gotovo 70 godina, zbog nečeg novog što nije čak ni definisano kako bi tačno trebalo da izgleda.

Njihova poruka je da domaća takmičenja ne smeju da trpe zbog novog evropskog kupa i da njegova prva faza ima da se završi do Božića, kao što je to slučaj i sada sa Ligom šampiona, a ne da se razvlači maltene tokom cele sezone.

I određivanje učesnika Superlige na osnovu petogodišnjeg bodovanja sa UEFA rang liste, a ne na osnovu plasmana u domaćem prvenstvu je neprihvatljivo. U ovom trenutku ne postoji ni do kraja fiksiran plan raspodele svih 36 mesta u novom kupu, pa se ni to ne dopada Ostrvljanima i traže da se jasno raščivija sve pre nego što se izjasne po tom pitanju.

Novac od tv prava je još jedan, možda i najbitniji činilac. Čelnici engleskih klubova se plaše da će povećani broj evropskih utakmica smanjiti priliv novca od tv prava za mečeve Premijer lige. Dok se pomenute stavke ne definišu potpuno jasno, ništa od zelenog svetla za Superligu sa Ostrva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)