DIKINO SEĆANJE NA MAGLU: Kao da je neko prosuo mleko

Z. Ć.

17. 02. 2021. u 07:00

KAO da je neko sa neba prosuo mleko - još se bivši golman Crvene zvezde Stevan Dika Stojanović živo seća te proklete magle iz novembra 1988, koja je sprečila njegov tim da napravi podvig i izbaci veliki Milan iz tadašnje Lige šampiona.

ДИКИНО СЕЋАЊЕ НА МАГЛУ: Као да је неко просуо млеко

Arhiva

- Milan je bio izuzetno kvalitetan tada. Oni su bili proglašeni za jedan od najboljih timova svih vremena, a u ekipi su pored Tasotija, Barezija, Maldinija, Virdisa, Ančelotija, Donadonija, bili i holandski internacionalci Gulit, Van Basten i Rajkard.

FOTO: Arhiva novosti

Nisu nam davali velike šanse pred dvomeč koji nas je čekao, iako smo na kraju odigrali tri utakmice. Prvi susret se igrao u Milanu, a trener Branko Stanković je odlučio da na teren izađemo defanzivno. U italijanskom žargonu to je "katanaćo", totalna defanziva.

Uprkos defanzivnom opredeljenju, Zvezda je fenomenalnom akcijom svog kapitena prva došla do vođstva na "San Siru".

- Samo je Dragan Stojković igrao napred i mislim da je to jedna od najboljih utakmica u njegovoj bogatoj karijeri. Praktično je sam bio u špicu, i pored toga je uspeo da iskreira šansu iz koje je postigao pogodak. Ančeloti je posle meča izjavio da je čitav meč pokušavao da ga udari, ali da nije uspeo da ga stigne. Nažalost, Milan je u sledećem napadu izjednačio. Nismo bili potpuno koncentrisani, praktično smo još slavili postignut gol i verovatno je zbog toga usledila kazna. Morali smo više da vodimo računa o tome, ali svakako smo se sa povoljnim rezultatom vratili u Beograd - počeo je Stojanović.

U revanšu se desila ta čuvena "beogradska magla", kada je meč bio prekinut.

- U toj prvoj utakmici u Beogradu bili smo mnogo bolji od Milana. Nije igrao Gulit, jer su mislili da će mnogo lakše izaći na kraj sa nama. Međutim, prevarili su se. Mi smo vodili od 50. minuta, imali smo igrača više. Sve je bilo u našim rukama i bili smo na korak do eliminacije velikog Milana, ali se dogodilo, može se reći, i čudo - totalno neočekivano je pala magla. Dan je bio lep i sunčan, niko nije očekivao takav scenario, a odjednom je izgledalo kao da je neko prosuo mleko sa neba. Savićević je postigao fenomenalan pogodak, koji nisam uspeo da vidim sa svoje pozicije. Ipak, usledila je odluka sudije da se meč prekine i sutra odigra nova utakmica.

GRK SIDROPULOS NA CENTRU

GRČKI arbitar Tasos Sidropulos sudiće prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evropa između Zvezde i Milana, koja se igra sutra (18.55) na stadionu "Rajko Mitić". Pomoćnici će mu biti zemljaci Polihronis Kostaras i Lazaros Dimitrijadis, dok će sudije zadužene za VAR biti nemački arbitri Bastijan Dankert i Bibijana Štajnhaus.

Sidropulos je ove sezone već sudio Zvezdinim fudbalerima u Evropi na utakmici protiv Ararat Jermenije, u kojoj je naš šampion na Kipru pobedio sa 2:1 i tako izborio plasman u grupnu fazu Lige Evropa.

Stojanović ima opravdanje što je Zvezda odigrala slabije u trećoj utakmici.

- Mi smo bili emotivno iscrpljeni, a u Milanu su bili svesni da su nas potcenili, pa su u novi meč ušli mnogo ozbiljnije. Bili su bolji u tom meču, ali smo opet odigrali 1:1. Sećam se sjajnog gola Piksija na asistenciju Savićevića. I onda su usledili nesrećni penali. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa velikim timom kao što je Milan. Iako smo tada bili eliminisani, Zvezda je počela da "rađa" ekipu koja je tri godine kasnije napravila veliki uspeh.

Mitar Mrkela, sadašnji sportski direktor Crvene zvezde, takođe je bio akter nezaboravnih dvoboja sa Milanom 1989.

- Sada je potpuno drugo vreme. Razlika između tradicionalnih klubova koji dolaze iz istočnih zemalja, poput Zvezde, i bogatih klubova je mnogo veća. Mnogo je više novca u opticaju, a veliki klubovi su postali male kolonije najboljih igrača na svetu. Tako gledano, razlika o kojoj govorimo je sada veća u korist našeg protivnika Milana, nego što je to 1988. godine bio slučaj. Ipak, imamo tim koji je najbolji u poslednjih 15-20 godina. Naš stručni štab na čelu sa Dejanom Stankovićem odlično poznaje italijanski fudbal. Znaju kako treba igrati protiv ekipa kao što je Milan i tu vidimo našu najveću prednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna