DA LI STE OVO ZNALI? Golman Artur Varton prvi crni profi fudbaler

Vladimir Stanković

26. 12. 2020. u 22:14

DANAS je teško naći fudbalski tim u kome nema bar jednog crnoputog igrača, svejedno da li je iz Afrike ili Južne Amerike. Ali, da li znamo ko je bio prvi crni fudbaler profesionalac?

ДА ЛИ СТЕ ОВО ЗНАЛИ? Голман Артур Вартон први црни профи фудбалер

FOTO: Vikipedija

Davnog 12. marta 1887. godine u Engleskoj je održan "Jubilarni fudbalski festival". Pola veka vladavine kraljice Viktorije bilo je obeleženo i fudbalskom utakmicom koja je bila i meč pomirenja zagovornika profesionalizma i onih koji su više vrednovali amaterizam u sportu.

ŠKOT VOTSON SAMO AMATER

ISTINA je da golman rođen u Gani nije prvi crni fudbaler u istoriji, jer pronađosmo podatak da je izvesni Endru Votson bio prvi crnoputi fudbaler u Velikoj Britaniji, a igrao je amaterski za Škotsku deset godina ranije, još 1881. Ipak, Arturu Vartonu pripada čast da je bio prvi crni profesionalac na svetu, koji je igrao u engleskoj ligi.

Igrali su Preston, u to vreme najbolji profesionalni klub, i Korintijans, najbolji među amaterima. Bilo je prisutno 10.000 gledalaca, među njima i princ od Velsa, budući engleski kralj Edvard VII, koji je u poluvremenu pozdravio kapitene rivala. Meč je završen 1:1, ali sve ovo je vredno spominjanja zbog podatka da je na golu Preston Nort Enda stajao Artur Varton, koji se smatra "prvim crnoputim profesionalnim fudbalerom u istoriji ovog sporta".

VARTON je rođen 1865. u gradiću Džejmstaunu (u regionu Zlatna kolonijalna obala, pod britanskim patronatom, od koje je nastala Gana kao nezavisna afrička država), od oca Henrija, misionara metodiste, i majke Eni Florens koja je pripadala kraljevskoj porodici plemena Fante. Artur je sa 19 godina stigao u Englesku, u Darlington, da uči za metodističkog pastora, ali su ga talenat i ljubav prema sportu odveli sasvim drugim putem. Bio je izrazito brz, hroničari su zapisali da je 1886. trčao 100 jardi za 10 sekundi, što se smatralo svetskim rekordom. Igrao je takođe kriket i ragbi, vozio bicikl i čak bio pobednik trke između Prestona i Blekburna.

 PRIZNANNjE Tek 1997. na groblju u Edlingtonu otkriveni su spemen-ploča Arturu Vartonu i originalni spomenik/FOTO: Vikipedija

Fudbalsku karijeru počeo je 1885. u Darlingtonu i sjajnim odbranama brzo skrenuo pažnju. Isticao se boksovanjem lopte, gipkošću i urođenom brzinom. Ubrzo je prešao u Šefild, ali se i dalje bavio atletikom jer je bio bolje plaćen da publici pokazuje svoju brzinu nego golmansko umeće. Fudbalu se vratio 1889. u Roterhem Taunu sa prvim profesionalnim ugovorom. Posle pet godina prešao je u Šefild junajted i u njegovom dresu odigrao prvu prvenstvenu utakmicu u prvoj engleskoj ligi. Pošto nije bio prvi golman, otišao je i igrao u klubovima nižih kategorija, poput Stalbridž Roversa ili Ešton Nort Enda. Karijeru je, sa 36 godina, 1902. završio u Stokport Kauntiju.

PRIČA, bar za Artura Vartona, nema srećan kraj. Radio je svašta, bio rudar u Edingtonu, kažu da se pred kraj života odao alkoholu. Umro je u bedi 13. decembra 1930. i sahranjen u delu groblja za najsiromašnije.

POČECI Artur Varton kao golman Darlingtona, pobednik Klivlend čelendž kupa 1887./FOTO: Vikipedija

Vartonova životna priča bila je zaboravljena sve do 1990. godine, kada su njegovi unuci uspeli da njegovu istoriju ožive u borbi za rasnu jednakost. Godine 1997. na groblju u Edlingtonu otkriveni su spomen-ploča i originalni spomenik u vidu figure golmana između stativa. Šest godina kasnije ušao je u englesku fudbalsku "Kuću slavnih", a godine 2011. prilikom susreta Engleska - Gana, dve njegove domovine, odato mu je dužno priznanje. FIFA je 2012. takođe obeležila sećanje na Artura Vartona. Kopija statue dobila je zapaženo mesto u Muzeju FIFA.

Arturu Vartonu pripada čast da je bio prvi crni profesionalac. Trebalo je da prođe 90 godina, da prvi crni igrač obuče dres engleske reprezentacije. Bio je to desni bek Notingem Foresta Viv Anderson koji je 1978. zaigrao u dresu Gordog Albiona protiv Švedske. Pre njega za mladu reprezentaciju debitovao je Lori Kaningam.

Da nije bilo pionira poput Artura Vartona, možda bi fudbal još uvek bio privilegija belih i bogatih. U Gani, u Akri, jednom od najbogatijih i najmodernijih afričkih gradova, preko "Atrur Varton fondacije", čuva se sećanje na njega.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna