TIP ANALIZIRA TRI DERBIJA: Beton pred naletima „kralja“

Đ. S. - G.K. - M. J.

12. 12. 2020. u 10:00

Kladioničarski list Tip za vas je analizirao tri evropska derbija koji su pred nama ovog vikenda

ТИП АНАЛИЗИРА ТРИ ДЕРБИЈА: Бетон пред налетима „краља“

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

1. REAL DOČEKUJE ATLETIKO, VODEĆI TIM ŠPANSKE LIGE  (SUBOTA, 21.00)

Odavno odnos snaga u gradskom derbiju Madrida, popularnom „Madrilenju“ nije bio takav kakav će biti ovog vikenda (subota, 21.00). Umesto da kao prethodnih godina Real sa pozicije blagog favorita dočeka Atletiko, koji se nada povoljnom rezultatu protiv trofejnijeg rivala, na stadionu „Alfredo Di Stefano“ (ne igra se na “Bernabeu” zbog radova) sada će biti potpuno drugačije.

 „Kraljevski klub“ i Zinedin Zidan su u rezultatskoj krizi, prošlog vikenda u Sevilji su bljesnuli, ali daleko je to od onog tima koji je letos furiozno iskorsitio kikseve Barselone i došao do  titule. Povrede su potpuno izbacile tim iz koloseka, a ako nešto može makar malo da izmami osmeh na lice Zidana je povratak Serhija Ramosa na teren.

Na drugoj strani, u redovima Atletika, sve ide kao po loju. I dalje forsiraju prepoznatljivu defanzivnu igru sa malo golova, u domaćem prvenstvu su zasada bez poraza i primili su samo dva gola u deset kola. Ako se na to doda i 21 pogodak, jasno je zašto su “jorgandžije” Dijega Simeonea na čelu tabele. I stvarno je utisak  da protiv Atletika možete da igrate danima i da ne postignete gol, ali pitanje je hoće li betonski zid Simeonea izdržati pod naletima „kralja“ željnog krvi posle silnih kikseva u prvenstvu? Takođe, Real baca laso, jer želi da uhvati Atletiko, koji ima šest bodova više i meč manje.

Ono što je zanimljivo, u duelima ova dva tima i trenera različitih filozofija, ne pada puno golova u poslednjih nekoliko duela, a u poslednja tri „Madrilenja“ rezultati su bili dva puta 0:0 i jednom 1:0 za Real. 

2. JUNAJTED NA SITI U DERBIJU PREMIJER LIGE (SUBOTA, 18.30)

Bez remija tri godine

U kojoj boji će ovog vikenda biti obojen Mančester – plavoj ili crvenoj? Odgovor na to pitanje ćemo dobiti u subotu (18.30) kada gradski, a ujedno i derbi 12. kola engleske Premijer lige odigraju Junajted i Siti.

Prethodnih godina, više razloga za radovanje su imali „građani“, međutim, u poslednja dva duela pobedu je odneo Junajted. U aktuelnoj sezoni ni jedni ni drugi nisu ubedljivi, što nagoveštava da bi mogli gledati ujednačenu borbu. Oba trenera imaju nestašicu napadača. Solskjeru su roviti Kavani i Marsijal, dok Gvardiola ne može da računa na Aguera. 

U tri prethodna ligaška meča su se mreže tresle najmanje dva puta, dok se na nerešen rezultat čeka tri godine. Poslednji put su ova dva velika rivala bodove podelili 27. aprila 2017. kada je bilo 0:0. Zanimljivo je da se samo triput od nastanka Premijer lige nije dobio pobednik u njihovim međusobnim duelima, a svaki od tih remija je bio bez golova.

3. LION ĆE U NEDELjU (21.00) POKUŠATI DA IZNENADI PSŽ

Gosti poste od 2007. 

Bio je 28. oktobar 2007, kada je ekipa Liona poslednji put u Ligi 1 slavila na "Parku prinčeva". To su bile godine apsolutne dominacije tog kluba, ali danas su snage znatno izmenjene, pa se duel sa PSŽ (nedelja, 21.00) može smatrati sudarom Davida i Golijata. 

Lion dolazi u goste Parižanima golgeterski raspoložen, sa ubitačnim dvojcem, Karl Toko Ekambijem i Memfisom Depajom, koji su zajedno postigli 13 pogodaka. Takođe, goste pored dobre realizacije odlikuje i izuzetno čvrsta i agresivna igra, a o tome svedoči činjenica da su u proteklih 11 mečeva čak četiri puta završavali utakmicu sa fudbalerom manje. 

Sa druge strane, Parižani nemaju od čega da strahuju, predvođeni su sjajnim napadačem Kilijanom Mbapeom, koji se nalazi u odličnoj formi i trenutno je prvi strelac lige sa deset golova. PSŽ je na poslednjih deset okrašaja sa Lionom osam puta izašao kao pobednik, ostvarivši odličnu gol-razliku 23:8, i zbog toga će gostima biti veoma teško da iz ovog duela izvuku bar bod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE VREME DA SE SRUŠI TRADICIJA? Evo kakav je rezultat bio u poslednja dva duela večitih u plej-ofu Superlige