SVI SU VOLELI MARADONU: Buran život, buran i odlazak

V. N.

27. 11. 2020. u 21:41

KAKO je živeo, tako je i otišao na onaj svet - burno, haotično, uz mnogo emocija, prolivenih suza...

СВИ СУ ВОЛЕЛИ МАРАДОНУ: Буран живот, буран и одлазак

FOTO: AP

Ali, drugačije i nije moglo sa Dijegom Armandom Maradonom, koji je u noći između četvrtka i petka sahranjen na privatnom groblju "Vrt mira" u Bela Visti, severozapadnom predgrađu Buenos Ajresa.

SAHRANA Grobnica porodice Maradona/FOTO: AP

U zagrobni život, najomiljenijeg fudbalskog sina Argentine, ispratilo je oko 200 ljudi na privatnoj ceremoniji, a da je moglo ispratilo bi ga još 1.000 puta više.

Dijego je sahranjen kraj roditelja, dona Tote i don Dijega starijeg, uz prisustvo ćerki Dalme i Đanine, bivših supruga Klaudije Vilafan i Veronike Ohede, kao i sina, Dijegita Fernandeza. Jedino je Maradonin drugi sin Dijego Junior bio sprečen da dođe zbog pozitivnog testa na virus korona. Takođe, bilo je tu i poznatih ličnosti, bivših saigrača iz reprezentacije i klubova, Karlos Tevez još jedna legenda Boke junior, poznati advokat Kopola...

MIHA: JEDINSTVEN I NEPONOVLjIV

OD MARADONE se oprostio i Siniša Mihajlović.

- Maradona mi je bio prijatelj, upoznali smo se pre izvesnog vremena. Njegova smrt je loša vest za fudbal, ali ne samo to. Niko ne treba da završi svoj život u 60. godini. Bio je jedinstven i neponovljiv čovek. Izražavam saučešće porodici. To je težak udarac. Dijego je živeo pet života u jednom - rekao je Mihajlović.

Međutim, Dijegovoj trećoj ženi Rosio Olivi nije bio dozvoljen ulazak na groblje, a po njenim rečima, tu odluku je donela Klaudija koja je i organizovala čitav ispraćaj.

Svemu je prethodio vrlo haotičan dan u Buenos Ajresu, čije su ulice preplavile reke Argentinaca koji su želeli da se poslednji put oproste od božanstva, i kao da su svi želeli da se uvere svojim očima da je "El Pibe de oro" stvarno otišao, i da će nastaviti da živi samo u sećanju onih koji će i za trideset godina pričati o njegovim golovima, forama, fudbalskim podvalama...

Prvo je bilo planirano da Maradonini posmrtni ostaci stoje izloženi dva dana ispred predsedničke palate "Ružičasta kuća" u prestonici Argentine, ali odluka porodice je bila da se sve ubrza, pošto su se stvorile velike gužve, policija je viša puta morala da reaguje i neretko završavala u klinču sa razularenom masom koja nije želela da propusti oproštaj od najvećeg.

I sam predsednik države Alberto Fernandez je morao da malo sačeka u redu kako bi se oprostio od legende zbog koje je proglasio tri dana žalosti, i savršeno opisao šta je zapravo Maradona značio za Argentince.

MURINjO: ČOVEK VELIKOG SRCA

TRENER Totenhema Žoze Murinjo smatra da će mnogi zapamtiti Maradonu po fudbalskim delima, a ne po tome kakva je ličnost, čemu se on posebno divio.

- Postoji Maradona, a postoji i Dijego. O Maradoni ne moram da pričam, svet ga poznaje i neće ga zaboraviti. Dijego je drugačiji. Bio je moj dobar prijatelj. Videli smo se nekoliko puta, ali smo se često čuli telefonom. Bio je čovek velikog srca. E, taj čovek će mi nedostajati - rekao je Murinjo.

- Rukama je dodirnuo nebo, iako je nogama uvek bio na zemlji - poručio je Fernandez.

Čitava ceremonija sa izloženim kovčegom na kraju je skraćena na deset sati (od 6.00 do 16.00 po argentinskom vremenu), a zatim je pogrebno vozilo krenulo put groblja, što je stvorilo još veću gužvu, formirane su kilometarske kolone naroda koji je gledao kako Dijego Maradona poslednji put prolazi ulicama Buenos Ajresa.

ŽIVI Maradonini obožavaoci u Napulju/FOTO: AP

Na kraju, posle mnogo nereda i razbijenih glava, krvi, suza, i znoja, najveći svih vremena je usnuo kraj roditelja i završio svoju ovozemaljsku misiju.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili