JOVIĆU NE PRETI HAPŠENJE KAD UĐE U SRBIJU: Evo šta će mu se desiti ako uđe u našu zemlju

N. B.

23. 10. 2020. u 23:00

OPTUŽNI predlog, koji je Prvo osnovno tužilaštvo podiglo protiv fudbalera madridskog Reala Luke Jovića predat je Prvom sudu, koji će, ukoliko se bude utvrdilo da nema bilo kakvih nejasnoća, zakazati glavni pretres.

ЈОВИЋУ НЕ ПРЕТИ ХАПШЕЊЕ КАД УЂЕ У СРБИЈУ: Ево шта ће му се десити ако уђе у нашу земљу

FOTO: M. Vukadinović

Prema onome što nam je rečeno u Tužilaštvu, oni u optužnom predlogu nisu zatražili njegovo privođenje, jer za to u ovom trenutku nema nikavih razloga, tako da Jović bez ikakve bojazni može da dođe u Srbiju.

- Kada sud zakaže glavni pretres, poziv će poslati Joviću na adresu koja im je prijavljena - objašnjavaju u Tužilaštvu. - Ukoliko se ne pojavi, a nedolazak ne opravda, tražiće se njegovo privođenje, a ukoliko ono ne bude moglo da bude realizovano, raspisuje se potraga, a kao poslednja mera ide poternica i određivanje pritvora. Ako ne dođe do njega, onda ide potraga, pa tek na kraju raspisivanje poternice i određivanje pritvora.

Podsetimo, protiv Luke Jovića, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije nakon što je ovaj odbio da u zamenu za odlaganje krivičnog gonjenja u humanitarne svrhe uplati 5.000.000 dinara. Prema onome što je juče Tužilaštvo saopštilo, Jović je ponudio cifru manju od 3,5 miliona dinara, što nije prihvaćeno, pa je doneta odluka o podizanju optužnice uz predlog sudu da se on nakon održanog suđenja oglasi krivim i osudi na kaznu od šest meseci zatvora.

Kako je rečeno iz Tužilaštva, oni se nisu saglasili sa manjom sumom, zbog čega su se odlučili na ovaj korak, imajući u vidu da je krivična prijava protiv njega podneta redovnim putem, odnosno da mu nije određeno zadržavanje, niti mu predložen pritvor. Pored toga, imali su u vidu i njegovo imovno stanje i zaradu, kao i činjenicu da je on javna ličnost. Za delo koje se na teret stavlja Joviću, prema Krivičnom zakoniku Srbije zaprećena je novčana, ili kazna do tri godine zatvora.

Tužilaštvo ističe da su i ranije imali primere kada su poznati prihvatali oportunitet i tako naveli da je svojevremeno poznati muzičar Goran Bregović zbog izvršenja krivičnog dela građenja bez građevinske dozvole uplatio 2.500.000 dinara u humanitarne svrhe, u skladu sa svojim imovinskim stanjem. Slični primeri su bili i sa dramskom spisateljicom Biljanom Srbljanović, glumcem Petrom Strugarom...

Načelo oportuniteta ovlašćuje tužioca da odustane od krivičnog gonjenja ukoliko optuženi ispuni dogovorenu obavezu. Ono se primenjuje za lakša krivična dela za koja su zaprećene kazne zatvora od tri, odnosno pet godina zatvora.

Sva uplaćena novčana sredstva su namenjena za pomoć izgradnji vrtića, opremanje pedijatrijskih, kao i drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna