ZVEZDI PRIJA NEMAČKA: Padali Bajern, Keln, Dinamo...

Z. Ćorović

22. 10. 2020. u 17:30

U SVOJOJ bogatoj istoriji, Crvena zvezda je pre večerašnjeg meča sa Hofenhajmom uspela četiri puta da pobedi u Nemačkoj.

ЗВЕЗДИ ПРИЈА НЕМАЧКА: Падали Бајерн, Келн, Динамо...

Boaći u duelu sa Kelnom 2017. Foto M. Vukadinović

Za njene navijače, najdraža su bila dva slavlja na putu ka evropskom tronu 1991. godine, protiv Dinama u Drezdenu i Bajerna u Minhenu.

Meč sa Dinamom odigran je 20. marta 1991. Bio je to revanš duel nakon što su crveno-beli ubedljivo slavili u Beogradu sa 3:0. Susret u Drezdenu prekinut je u 79. minutu usled nereda koje su izazvali domaći navijači, pri Zvezdinom vođstvu od 2:1.

Crveno-beli su imali gol zaostatka na poluvremenu, ali su preko Savićevića u 52. i Pančeva u 69. minutu napravili preokret. Dinamo je tada bio šampion Istočne Nemačke, a ubrzo je strašni tim Ljupka Petrovića na kolena bacio i onog mnogo jačeg i poznatijeg, sa zapadne strane.

Tada su, u polufinalu Kupa šampiona crveno-beli odigrali istorijski dvomeč sa Bajernom. Susret u Minhenu odigran je 10. aprila 1991, a beogradski crveno-beli su, kao i  u Drezdenu preokrenuli rezultat. Ponovo su kobni po Nemce bili Savićević i Pančev. Posle se u beogradskom revanšu "nebo otvorilo" i sa 2:2 se otišlo u Bari gde je Zvezda postala evropski, a potom i u Tokiju, svetski prvak.

Uz te dve lepe epizode u Drezdenu i Minhenu, smestile su se još dve vredne pobede na nemačkom tlu. Poslednja je još sveža u sećanju, ostvarena je 28. septembra 2017, kada je golom Ričmonda Boaćija srušen Keln u okviru grupne faze LE. Četa Vladana Milojevića je kasnije i u Beogradu savladala "jarčeve" novim minimalcem Srnića.

Prvu pobedu na strani protiv nemačke ekipe, Crvena zvezda je upisala u sezoni 1979/1980 protiv Karl Cajs Jene. Bio je to dvomeč šesnaestine finale Kupa UEFA, a prvi duel (7. novembar 1979.) crveno-beli su odigrali u gostima i trijumfovali rezultatom 3:2, golovima Zorana Filipovića (2) i Cvjetina Blagojevića. I u revanšu na "Marakani", Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:2.

Sezonu ranije, baš u Nemačkoj se desilo jedno od najvećih razočaranja. U revanš meču finala Kupa UEFA (23. 5. 1979), Zvezda je u Diseldorfu nadigrala Borusiju Mehengladbah, ali nije stigla do prestižnog trofeja jer je italijanski sudija Mikeloti poklonio penal domaćinu iz koga je Danac Simonsen doneo nezaslužen trijumf Nemcima (1:0, prvi meč 1:1). Ova rana dugo je pekla Zvezdine pristalice, sve do 1991. i Barija.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati