DEJAN STANKOVIĆ ZA "NOVOSTI": Sa Mihom pričam svaki dan, želimo svi da prođemo grupu u LE

Zoran Ćorović

16. 10. 2020. u 11:12

VELIKI igrač izabrao je najteži put na početku trenerske karijere.

ДЕЈАН СТАНКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Са Михом причам сваки дан, желимо сви да прођемо групу у ЛЕ

FOTO: M. Vukadinović

Bori se Dejan Stanković deset meseci na klupi crveno-belih kao lav, ulaže ogromnu energiju i emocije. Njegova Zvezda igra atraktivno, uglavnom pobeđuje, ali je bilo i gorkih iskustava, neizbežnih na svakom ambicioznom startu. Samo Dekijevi najbliži znaju koliko mu je bilo teško posle eliminacije na penale od Omonije, a on je već sutradan rešio da zaboravi Kiprane. U intervjuu, za "Novosti", Stanković je istakao svoju sportsku filozofiju da uvek ide napred, uzdignute glave.

Skoro godinu dana ste trener, da li ste zadovoljni kako ste se snašli i napredovali u ovom poslu?

- Proletelo je vreme. Korona je dosta uticala na moje trenerske početke. Prvenstvo je prekinuto u martu, pa nastavljeno, kvalifikacije za Ligu šampiona igrale su se kasnije sa po jednom utakmicom. Mnogo je faktora koji su bili drugačiji nego ikada ranije pa smo se svi zajedno prilagođavali. Zadovoljan sam urađenim i verujem da će budućnost biti još lepša.

Šta vam je u tom periodu na klupi Crvene zvezde bilo najlepše, a šta vam je najteže palo?

- Najlepše su mi bile pobede, najteže su mi padali porazi. Ne bih ulazio u detalje jer smatram da osvrtanje unazad služi samo za izvlačenje pouka. Ne bi trebalo previše pričati o prošlosti, nego uvek ići napred.

na 26 UTAKMICA - 21 trijumf

DEJAN Stanković je preuzeo kormilo Crvene zvezde od Vladana Milojevića 21. decembra 2019.  godine i od tada je vodio ekipu na 26 zvaničnih utakmica. Ostvario je odličan skor, sa 21 pobedom, dva remija (Inđija i Partizan u prvenstvu) i tri poraza (Partizan u Kupu Srbije, TSC u Superligi i od Omonije na penale u 3. kolu kvalifikacija za LŠ). Gol-razlika je 68: 12, tako da pod Stankovićevom palicom crveno-beli postižu 2,6 pogodaka po utakmici.

Ova sezona bi rezultatski ispala idealna da nije bilo nesrećne eliminacije od Omonije na penale. Da li smatrate da u normalnim okolnostima, u dve utakmice, Kiprani ne bi imali šansi?

- Rekao sam već da ne volim da komentarišem mnogo stvari koje su se desile. Ipak, siguran sam da bismo prošli Omoniju da smo imali dve utakmice i da bismo se posle toga ravnopravno borili sa Olimpijakosom za ulazak u Ligu šampiona. Samo što o tome sada ne vredi pričati.

Da li će se Zvezda u Ligi Evrope preorijentisati na tačkmičarski fudbal u kome je samo rezultat bitan ili će nastaviti da igra napadački i otvoreno?

- Moj cilj i želja je da Zvezda bude ekipa koja igra lep fudbal i pravi rezultate. Ne kažem da je to uvek moguće ali trudimo se da naše utakmice budu u skladu sa renomeom kluba. Dakle, da zaslužimo pohvale za dobru igru, ali i da osvojimo tri boda. Naša grupa u Ligi Evrope je zanimljiva i raznovrsna, pa ćemo se prilagođavati i u pripremama mečeva analizirati vrline i mane rivala.

Kolike su po vama šanse da Crvena zvezda prođe dalje i prezimi u Evropi?

- Ne mogu realno da pričam na tu temu. Želimo svi da prođemo, ali tek ćemo videti kakve su nam šanse. U društvu Hofenhajma, Slovana i Genta, Zvezda je najzvučnije ime po istoriji i tradiciji. Svi naši rivali imaju kvalitet i zaslužuju veliki respekt. Moramo da idemo korak po korak, meč po meč pa ćemo videti dokle ćemo stići.

ZNANjE, TRUD I STRAST

ŠTA je najvažnije u cilju dostizanja najviših visina i u trenerskoj karijeri?

- Znanje, trud i strast. Isto, odnosno slično kao i u igračkoj karijeri, samo što trener vodi računa o čitavom sistemu, a ne samo o sebi. Kompleksnije je ali je motivaciono vrlo slično.

Koji ste najvažniji zanatski savet dobili od Siniše Mihajlovića i da li se ponekad konsultujete sa Murinjom?

- Sa Mihom pričam maltene svakog dana, i o životu i o fudbalu ali to su samo naši razgovori. Nisam se konsultovao sa Murinjom, ali vrlo dobro znam sve njegove trenerske principe i stavove tako da ću umeti da ih primenim kad za to dođe trenutak. Isto važi i za sve ostale trenere sa kojima sam radio i od kojih sam učio.

Siniša Mihajlović/FOTO: EPA

Šta najviše volite da radite u slobodno vreme? Koliko se Beograd promenio u odnosu na period kada ste živeli u njemu?

- Pratim serije, odgledam po neki film... Poštujem mere, trudim se da se ne krećem po zatvorenim mestima. Dnevna soba je moje slobodno vreme, kad ga ima, jer je obaveza na "Marakani" puno. Beograd se promenio i menja se iz dana u dan, uvek će biti lep i za ponos.

Koliko biste voleli da ostanete u Crvenoj zvezdi, šta biste najviše želeli da ostvarite, odnosno osvojite i po čemu biste voleli da vas pamte njeni navijači?

- Neka me pamte po pobedama, titulama i uspesima. Dugačak je spisak lepih želja, ali ne bih ni dolazio na "Marakanu" da ne želim uspehe i velike pobede.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆEMO U ZAJEČAR! Navijači OFK Beograda neće bodiriti ljubimce na domaćim utakmicama