PARTIZANOVIH 75 SVEĆICA: Jedan od najtrofejnijih sportskih klubova na planeti danas slavi veliki jubilej

Milan Blažić

04. 10. 2020. u 08:05 >> 08:43

TRI četvrtine veka, nepregledan niz trofeja u svim sportovima poznatim čovečanstvu, evropske krune, golovi, koševi, trke, hici i ko zna šta sve ne - za pamćenje i istorijske knjige. Sve to je juče bio, danas jeste, a i sutra će biti Partizan!

ПАРТИЗАНОВИХ 75 СВЕЋИЦА: Један од најтрофејнијих спортских клубова на планети данас слави велики јубилеј

Foto arhiva

Jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na svetu, JSD Partizan danas gasi 75 svećica na rođendanskoj torti u trenutku koji svakako nije najsvetliji za ovu porodicu, ali definitivno ne umanjuje ponos i zadovoljstvo kod onih koji su nepovratno "inficirani" crno-belim bojama.

Kada je početkom posleratne jeseni te 1945. na tekovinama pobede antifašističkih snaga u Drugom svetskom ratu osnovano Fiskulturno društvo Centralnog doma jugoslovenske armije Partizan, malo ko od entuzijasta koji su krenuli u skroman projekat je mogao da pretpostavi šta će doneti godine pred njima. U svojevrsni "pilot-projekat" su od prvog dana znanje, znoj i trud utkali fudbaleri, atletičari, košarkaši, biciklisti i teniseri, a prve obrise današnjeg izgleda crno-beli kolektiv dobija 1950. kada se reorganizuje i postaje sportsko društvo. Istovremeno, sportske sekcije postaju klubovi u kojima se pored pripadnika tadašnje JNA okupljaju i građani svih uzrasta osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe. Današnji naziv Jugoslovensko sportsko društvo datira od godišnje Skupštine održane 1960.

- Mi navijamo za Partizan pre svega zato što ga volimo, a tek onda zato što je najbolji - nezaboravna je misao legendarnog Duška Radovića koja najbolje prožima crno-bele i vernu publiku kroz decenije pomešane neograničenom radošću i bolnim udarcima.

Ta ljubav prema crno-beloj boji je iz godine u godinu širila porodicu JSD "Partizan", pa se na današnjem spisku nalazi 26 klubova u isto toliko sportova.

Majstor Trojka Saše Đorđevića protiv Huventuda 1992. , Foto privatna arhiva

Shodno popularnosti i davno postavljenoj definiciji kao "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu", fudbal je od prvog dana bio osovina i pokretačka snaga JSD "Partizan". Od Čajkovskog, Matekala i ostalih aktera prve utakmice u istoriji do dana današnjeg u trofejne vitrine je ušlo 27 pehara namenjenih šampionu države i 16 osvojenih u najmasovnijem klupskom takmičenju - Kupu. Partizan je u istorijske knjige upisan kao prvi akter Kupa šampiona, pošto je 4. septembra 1955. odigrao premijerni meč elitnog evropskog takmičenja u Lisabonu protiv Sportinga (3:3). Najsvetliji, ali i najbolniji momenat dogodio se 11 godina kasnije kada su "Partizanove bebe" eliminisavši Nant, Verder, prašku Spartu i Mančester junajted zakazale finalni okršaj u Kupu šampiona protiv Reala u Briselu.

Tog 11. maja 1966. Partizan je imao sve osim sreće i mudrosti da do kraja ispiše najlepšu bajku, pa je Vasovićev gol iz 55. minuta "obrisan" za samo šest minuta golovima Amansija i Serene za konačnih 2:1 za kraljevski klub.

ATLETIČARI BEZ PREMCA

NAJTROFEJNIJI klub unutar JSD "Partizan" kada su u pitanju domaći okviri je atletski. AK Partizan je dosada 39 puta bio državni prvak u muškoj i ženskoj konkurenciji i 24 puta osvajač Kupa. Najveći uspeh ostvarile su juniorke 1990. pobedom u Kupu evropskih šampiona. Među poznatim i slavnim imenima ovdašnje atletike koje je iznedrio Partizan nalaze se Ivan Gubijan, Frano Mihalić, Slobodan Branković, Dragan Perić, Dragutin Topić, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić.

Posebni "Potopili" Evroligu u sezoni  2010/2011., Foto VK Partizan

Ono što fudbalerima nije pošlo za nogom te prolećne noći na "Hejselu" jeste vaterpolistima i košarkašima za rukom.Vaterpolo klub, koji se porodici Partizanovih sportista priključio već 1946. je jedan od najuspešnijih članova sportskog društva, kako zbog višedecenijske dominacije na domaćoj sceni (29 titula i 26 trofeja u Kupu), tako i zbog fantastičnih rezultata u Evropi. Šest osvojenih titula u Kupu šampiona u periodu od 1964. do 1976. dopunjeno je identičnim uspehom zlatne generacije iz sezone 2010/2011.

ŽENSKI VATERPOLO NAJMLAĐI

VATERPOLO klub spada među najstarije u JSD "Partizan", a zanimljivo je da su devojke koje se takmiče pod crno-belom zastavom najmlađe članice. Ženski vaterpolo klub je osnovan 2009, a dve godine ranije deo Partizanove familije je postao i klub u florbolu.

Legenda Frano Mihalić, Foto N. Fifić

Uz vaterpoliste na krov Evrope popeli su se i košarkaši i karatisti u dva navrata (2000. i 2001). Nezaboravna istanbulska noć, 16. aprila 1992. zapisala je generaciju Danilovića, Đorđevića i još desetorice njihovih "saboraca" predvođenih Željkom Obradovićem zlatnim slovima u anale JSD "Partizan". Malo je pristalica Partizana koji i danas, s vremena na vreme, ne "zavrte" snimak čudesne završnice u "Abdi Ipekčiju" u kojoj je za svega osam sekundi Partizan Đorđevićevom trojkom izašao iz očaja i odskočio u večnost igre pod obručima. Pored ovog, za današnje uslove teško dostižnog podviga, pamte se još tri uspeha na završnim turnirima najjačeg evropskog takmičenja koja su završavana u polufinalu.

PRVI MEČ FUDBALERA 6. OKTOBRA 1945.

FUDBALERI se s punim pravom smatraju pokretačem tadašnjeg Fiskulturnog društva Centralnog doma jugoslovenske armije Partizan, s obzirom na to da su samo dva dana posle osnivanja odigrali prvu utakmicu. Partizan je tog 6. oktobra 1945. savladao reprezentaciju Zemuna 4:2, a u startnoj postavi su se našli:

Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš, Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo. Trener je bio Franjo Glazer.

Partizan, dakle, ima mnogo predivnih i živopisnih sećanja. U svima koji današnji dan slave gotovo podjednako kao i sopstveni rođendan sigurno tinja nada da budućnost nosi neke nove trojke poput one Đorđevićeve, golove vaterpoliste Zorana Jankovića i nogom i glavom (?!) na putu ka krovu Evrope šezdesetih godina prošlog veka, ali i bolju sreću od one koja je namignula "bebama" 1966, pa im odnela sve...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!