VELIKANI KOJI NISU OSVOJILI LIGU ŠAMPIONA: Od Bufona do Zube

B. ANTIĆ

24. 08. 2020. u 11:35

IMALI su sve, osim te veličanstvene privilegije da podignu i zagrle "ušati" trofej, najprestižniji u svetu klupskog fudbala.

ВЕЛИКАНИ КОЈИ НИСУ ОСВОЈИЛИ ЛИГУ ШАМПИОНА: Од Буфона до Зубе

FOTO: AP

Kroz istoriju Lige šampiona, veliki broj legendi ostao je sa nedosanjanim snom o evropskoj tituli. Od "luzera", moglo bi da se sastavi više moćnih ekipa, a ovo je tek jedna od verzija, koja može da se nazove od Bufona do Zube Ronalda.

Bufon

Legendarni golman Juventusa, koji ima 42 godine, a još nije okačio rukavice o klin, i dalje ima teoretsku šansu da se domogne pehara LŠ. Đanluiđi Bufon je svakako jedan od najvećih gubitnika u istoriji takmičenja, budući da je tri puta padao na poslednjem koraku, svaki put u dresu crno-belih. Prvi put 2003, bolji je bio Milan na penale posle 0:0, a zatim 2015. i 2017. su ga rastužili Barselona (1:3) i Real (1:4).

Tiram

Kao stena jaki defanzivac Lilijan Tiram, tugovao je u dresu "stare dame" zajedno sa Bufonom 2003, kada su sačuvali mrežu u finalu, ali im je trofej ipak odnela ekipa sa "San Sira". Na klupskom planu Francuz nije dodirnuo vrh, a sa "trikolorima" je bio šampion sveta 1998. i Evrope 2000.

MARADONA DO OSMINE

DIJEGO Maradona, po mnogima posle Pelea najbolji igrač svih vremena, u samo dve sezone je nastupao u Kupu šampiona, i to neuspešno, oba puta sa Napolijem.

U prvom slučaju, već u šesnaestini finala 1987/1988. Napolitance je izbacio Real (1:1, 0:2). Tri godine kasnije, tada 31-godišnji Maradona i društvo su eliminisali na startu mađarski Ujpešt (3:0, 2:0), ali ih je onda zaustavio moskovski Spartak u osmini finala na penale 3:5 (u oba meča 0:0).

Kanavaro

Nastupao je Fabio Kanavaro za gigante, Juventus, Inter i Real, ali nikada nije čak ni igrao finale Lige šampiona. Italijanski štoper, s druge strane, ima titulu prvaka sveta iz 2006, a iste godine je dobio "Zlatnu loptu".

Blan

Gospodin u kopačkama, Loran Blan, sa Interom, Barselonom i Mančester junajtedom, višestrukim vlasnicima "ušatog" pehara, imao je samo neuspešne epizode u LŠ. Osvajač SP i EP sa Francuskom, ni kao trener nije uspešan na tom polju, najdalje je otišao do četvrtfinala sa PSŽ 2013/2014.

Zambrota

Bek Đanluka Zambrota je još jedan član Torineza, koji je pao u finalu LŠ 2003. Ukupno 13 godina je Italijan igrao za velikane, Juventus, Barselonu i Inter, ali se nije domogao evropskog trona. Sa reprezentacijom, popeo se na krov planete 2006.

Nedved

Finale 2003. na "Old Trafordu" je rasplakalo mnogobrojne asove "dame", a možda bi sve drugačije bilo da je na terenu bio Pavel Nedved. Zbog žutih kartona, sjajni Čeh nije igrao tu utakmicu, i nije ni došao u situaciju da utiče na rezultat.

Balak

Bogata karijera Mihaela Balaka, osiromašena je sa dva poraza u finalima elitnog takmičenja UEFA. Nemački vezista je najpre 2002. natopio suzama dres Bajera iz Leverkuzena posle duela sa Realom (1:2), a onda i 2008. Čelsijev, kada je slavio Mančester junajted na penale (bilo 1:1). Izgubio je Balak 2002. i finale SP od Brazila.

Mateus

Poput Balaka, i slavniji zemljak Lotar Mateus je dvaput posrnuo na završnom koraku, i to oba puta sa Bajernom, posle vođstva od 1:0. Prvi put 1987, nož u srce mu je zario Porto (1:2), a drugi put 1999. rezervisti Mančester junajteda, Šeringem i Solskjer, u nadoknadi vremena (1:2). U drugom finalu, Mateus je imao 38 godina, i zamenjen je u 80. minutu, posle čega je usledio potop Bavaraca.

Batistuta

Do pojave Mesija, najbolji strelac u istoriji selekcije Argentine, nije imao sreće sa klupskim trofejima. Prvenstvo je Gabrijel Batistuta osvojio samo sa Romom 2001, kao 32-godišnjak, a peharu LŠ se nikada nije ni približio. Fantastični golgeter je najduže nastupao za Fiorentinu i imao je kratku epizodu u Interu.

Ibrahimović

Švedski čarobnjak sa loptom, sa sedam klubova je bio učesnik LŠ, i nikada nije došao do cilja. Polufinale 2010/2011. kao član Barselone protiv Intera, bio mu je najveći domet. Zanimljivo, dvaput su njegovi timovi osvajali takmičenje odmah kada ih je napustio, i to baš Katalonci i milanski plavo-crni. Loša sreća, loš "tajming".

PIKSI I TADIĆ

VELIKAN našeg fudbala, Dragan Stojković Piksi, bio je akter finala Kupa šampiona 1991, kada je sa Marseljom izgubio od Crvene zvezde na penale. Posle toga, više nije došao u priliku da se bori za prestižni trofej.

Još jedan srpski as, Dušan Tadić, nije bio daleko od podviga. Prošle sezone, briljirao je sa Ajaksom, i sekundi su ga delili od finala sa Liverpulom. Treći pogodak Totenhema, u petom minutu nadoknade revanša polufinala u Amsterdamu, eliminisao je "kopljanike".

Ronaldo

Neki kažu Zuba, a neki "pravi" Ronaldo, ali u svakom slučaju je reč o jednom od najboljih igrača u istoriji fudbala, a eto, spada u grupu onih koji nisu zagrlili trofej LŠ. Brazilac nije osetio ni čar igranja finala, pošto je najdalje otišao do polufinala 2003. sa Realom, kada ga je zaustavio Juventus (2:1, 1:3). Ukupno 14 sezona je nastupao za PSV, Inter, Barselonu, Madriđane i Milan.


U tim velikana-gubitnika su svakako mogli da upadnu i Toti, Kjelini, Pires, Fabregas, Bergkamp, Vea, Vijera, Krespo, Van Nistelroj, Roberto Bađo, Klinsman, Zola, Širer, Kantona, Oven...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili