KONAČNO U FINALU: PSŽ je na ovo čekao pola veka

Goran ČVOROVIĆ

19. 08. 2020. u 21:30

BOGOVI su konačno pogledali "svece"!

КОНАЧНО У ФИНАЛУ: ПСЖ је на ово чекао пола века

FOTO: AP

Prvim plasmanom u finale Lige šampiona na završnom turniru u Lisabonu, tačno u trenutku proslave pola veka postojanja, PSŽ je ispunio dugogodišnji san svojih navijača, rukovodilaca, igrača i celog grada.

S poslednjim sudijskim zviždukom u polufinalu koje je PSŽ lako i rutinski dobio protiv Lajpciga (3:0), krenula je eksplozija slavlja u Parizu. Koncert automobilskih sirena, radosnih uzvika i pobedničkih pesama zaparao je noć i preplavljene ulice francuske prestonice.

Hiljade navijača pohrlilo je pred prazan hram fudbala "Park prinčeva" i na famozna Jelisejska polja, uz bakljadu, petarde i vatromet, grleći se i pevajući po obližnjim barovima. Velika većina bez maski, ali to je već druga priča. Dali su sebi oduška zbog velikog uspeha, ali i zbog nemogućnosti da na stadionu podele radost sa svojim ljubimcima. Bilo je i nereda, pa je uhapšeno 36 osoba.

STRAH OD SUSPENZIJE NEJMARA

FOTO: EPA

SLAVLjE zbog prolaska u finale LŠ pomutilo je saznanje da bi Nejmar zbog bizarnog razloga mogao da bude suspendovan i da propusti najvažniji meč. Prema novim pravilima, razmena dresova sa protivnicima nije dozvoljena, a brazilski majstor je upravo uradio taj potez (uzeo opremu Marsela Halštenberga). U Parizu

Najsrećniji, njih stotinak, uspeli su ipak da budu u Lisabonu sa presrećnim ikonama pariskog fudbala. Slavlje je u veličanstvenoj portugalskoj večeri počelo još u svlačionici, a nastavilo se uz zvuke sambe do duboko u noć.

Svi se slažu da je grupa konačno pronašla "hemiju". Poznavaoci prilika ističu da je Nejmar danas bliži Mbapeu nego Mesiju u Barseloni.

- Uspeli smo da stvorimo grupu u kojoj je svako svestan svoje važnosti. Tako se pobeđuje - poručio je Mbape, mladi fudbalski vanzemaljac rodom iz pariskog uzavrelog predgrađa Bondi.

Dugo su Parižani maštali o ovom trenutku. Od kako su prebogati katarski vlasnici preuzeli klub 2011, glavni cilj je bio da se konačno uhvati za uši pehar Lige šampiona. Ulagale su se milijarde evra, kroz klub su prolazila slavna imena kao što su Ibrahimović, Bekam, Bufon... Tim u čijem su ubojitom špicu bili Mbape-Nejmar-Kavani nije uspevao da preskoči prokletstvo četvrtfinala. Isprečile bi se povrede, pogrešna taktika, loš dan, prečka ili stativa... Ovoga puta, sve se skockalo. Konačno, san polako postaje java. Napravljen je korak više, od prethodno izgubljenog polufinala protiv Milana pre četvrt veka.

- Odlično smo odigrali. Pokazali kvalitet i odlučnost - bio je presrećan trener Tomas Tuhel.

FOTO: Ilustracija

I kapiten Tijago Silva je ushićen.

- Ovo je istorijski trenutak. Ali, ostaje nam još jedna utakmica - poručio je Brazilac.

A taj jedan meč će biti i najteža provera.

- Zaslužujemo trofej. Želimo da idemo još dalje. Igrači će dati sve od sebe. Samo Bog zna rezultat. Već sada sam ponosan na sve - istakao je s osmehom na licu predsednik kluba Naser al Helaifi.

PSŽ je na ovaj način postao peti francuski klub u finalu najjačeg evropskog klupskog takmičenja, posle Remsa 1956. i 1959, Sent Etjena 1976, Olimpika iz Marselja 1991. i 1993. i Monaka 2004.

Sve ovo, već sada, povećaće prestiž i cenu kluba. Na osnovu do sada postignutog, PSŽ će od UEFA dobiti najmanje 133 miliona evra. Univerzitet Harvard je prethodno izračunao da današnji PSŽ vredi milijardu dolara. Tokom epidemije virusa korona izgubili su oko 215 miliona, a novi uspeh bi taj manjak jednim potezom ruke izbrisao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024