BOGATIM KLUBOVIMA NE SMETA KRIZA: Čelsiju već ode “stotka”

Z. Ćorović

05. 08. 2020. u 20:11

OGROMAN novac se i dalje vrti na fudbalskom tržištu uprkos tome što je pandemija virusa krona izazazvala neprijatnu finansijsku krizu.

БОГАТИМ КЛУБОВИМА НЕ СМЕТА КРИЗА: Челсију већ оде “стотка”

Foto: EPA-EFE/Alexander Hassenstein

Pijaca je već otvorena sa nekoliko bombastičnih transfera i sigurno je da će ih biti još dosta, jer će letnji prelazni rok trajati do kraja septembra.

Možda "merkato" za sezonu 2020/2021. bude i jedan od najzanimljivijih u poslednjoj deceniji ukoliko se ostvare neki senzacionalni prelasci o kojima se uglavnom pričalo sa sumnjom. To se, pre svega, odnosi na spekulacije da će Leo Mesi preći iz Barselone u Inter (možda i u neki drugi klub), jer je poznato da je Argentinac nezadovoljan klupskom politikom koja se vodi u katalonskom gigantu. Pričalo se i da je Mesijev najveći rival Kristijano Ronaldo ozbiljno razmišljao o prelasku u Pari Sen Žermen, ali da se predomislio pa će i sledeće sezone nositi "damin" dres, u kome će se sigurno i ubuduće našutirati penala do mile volje.

ZA IKARDIJA 50 MILIONA €

POZAJMICA se pretvorila u mega kupovinu. Odličnim igrama i golovima prošle sezone (30 utakmica, 20 golova), Mauro Ikardi je naterao izdašne vlasnike Parižana da otkupe od Intera ugovor Argentinca za 50 miliona evra i on je potpisao za "svece" do 2024. godine.

I dok Ronaldo i Mesi polako silaze sa glavne scene, na nju se sve više penju mladi lavovi. Jedan od njih je Džejdon Sančo (20), oko koga je počela da se vodi velika bitka. Velikani stoje u redu, najviše je zagrizao Mančester junajted, ali Borusija Dortmund neće ni da čuje za manju ponudu od 120 miliona evra. Biće tu još svega, kao i novi pokušaji Reala da privoli još jednog "milionera" Norvežanina Erlinga Halalanda (20) da dođe na "Bernabeu".

Za bogatog vlasnika Čelsija Romana Abramoviča nema krize i on je već izvadio gotovo "stotku" da pazari dvojicu momaka ekstra potencijala. Prvi je na "Stamford bridž" stigao Hakim Zijeh (27) iz Ajaksa za 40 miliona evra. Marokanski virtuoz doveden je da donese čaroliju u tim "plavaca", a špic je naoštren najkvalitetnijim nemačkim kopljem u vidu Tima Vernera (24). Gazda Roman izdvojio je 53 miliona evra za prodornog napadača koji iza sebe ima spektakularnu sezonu u Lajpcigu - postigao je 34 pogotka uz 13 asistencija na 45 utakmica.

U ofanzivu je od samog starta krenuo i Mančester siti. Prvi pikovi Pepa Gvardiole su već stigli. U Španiji kukaju što im je Pep "oteo" i na Ostrvo odveo sjajnog mladog vezistu Ferana Toresa (20). Valensija nije htela da čeka niti su je zanimale prognoze da će Toresu tri puta porasti cena u sledećih godinu dana, prihvatila je ponudu "građana" od 23 miliona evra (plus 12 u bonusima). Ugovor je potpisan do 2025. godine.

Siti razmišlja i o defanzivi, pa je "potpisao" i defanzivca Bornmuta Natana Akea (25) za 45 miliona evra. Holanđanin je stasom i likom isti Rud Gulit, po štoperskom umeću porede ga sa zemljakom Van Dajkom. Stručnjaci kažu ga u velikom klubu čeka i velika karijera.

TOP TRANSFERI

1. Arturo Melo (Barselona - Juventus) 72*
2. Miralem Pjanić (Juventus - Barselona) 60
3. Timo Verner (Lajpcig - Čelsi) 53
4. Mauro Ikardi (Inter - PSŽ) 50
5. Natan Ake (Bornmut - Mančester s.) 45
5. Leroj Sane (Mančester s. - Bajern) 45
6. Hakim Zijah (Ajaks - Čelsi) 40
7. Feran Tores (Valensija - Mančester s.) 23+12
* miliona evra

Ovog leta, do sada, za kupovinu igrača najviše su se otvorili Barselona i Juventus. Prema zvaničnim podacima, Katalonci su platili 60 miliona evra za reprezentativca BiH, mada je ta cifra "prebijena" dilom da Juventus otkupi Artura Mela za 72 miliona evra. Od veziste, koji je rodom iz Kalesije kod Tuzle, Barsa očekuje pravu zamenu za Ivana Rakitića, a prodala je Mela, koji je izneverio njena očekivanja da će biti novi Ćavi.

Veliku želju ispunio je Bajern dovođenjem Leroja Sanea (24) iz Mančester sitija. Bavarci su bili strpljivi i korektni, čekali su da se nemački reprezenativac oporavi od povrede i onda ga otkupili za 45 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)