LEVANDOVSKI PRVI AKO SE IZUZMU JEDANAESTERCI: Zlatni Imobileovi penali

Z. Ćorović

03. 08. 2020. u 19:07

KADA se ne bi računali golovi sa penala, kralj evropskih strelaca u sezoni 2019/2020. ne bi bio Ćiro Imobile, već Robert Levandovski. Napadač Bajerna je postigao 29 prvenstvenih pogodaka, a da nisu sa jedanaesterca, i po tom kriterijumu je ubedljivo najbolji.

ЛЕВАНДОВСКИ ПРВИ АКО СЕ ИЗУЗМУ ЈЕДАНАЕСТЕРЦИ: Златни Имобилеови пенали

Foto: Tanjug/Cafaro/Lapresse via AP

Drugi na toj listi je Timo Verner iz Lajpciga sa 25, dok je Čiro Imobile tek treći, sa 22 gola.

Računica je jasna, atuelni osvajač "zlatne kopačke" je do prestižnog priznanja stigao najviše zahvaljujući mnogobrojnim udarcima sa bele tačke. Oni su mu i te kako "nabudžili" golgeterski konto, jer je čak 14 preciznih penala ušlo u pobedničku cifru od 36 datih pogodaka.

Različiti kriterijumi suđenja u evropskim ligama su u čitavoj ovoj priči veoma bitan faktor. Arbitri u Bundesligi se mnogo teže odlučuju da pokažu na "kreč", pa je u Bajernovu korist u tek završenoj sezoni dosuđeno samo šest najstrožih kazni, od kojih je Levandovski iskoristio pet od pet, šesti je postigao Kutinjo. Lajpcig je "dobio" jedan penal manje, a Verner pogodio tri od tri (preostala dva dao je Forsberg).

NAJBOLjI - BEZ PENALA

1. Levandovski (Bajern) 29

2. Verner (Lajpcig) 25
3. Imobile (Lacio) 22
4. Ings (Sautempton) 21
5. Mesi (Barselona) 20
5. Obamejang (Aresenal) 20
5. Sterling (M. siti) 20

Zato su u Seriji A penali mnogo češća pojava. Lacio je šampion sa 18, što je tri puta više od Bajerna u Nemačkoj. Imobile je od tih 18 izveo 15 i samo jednom nije bio precizan. Pored njega, najviše je sa bele tačke profitirao Kristijano Ronaldo. Juventusu je dosuđeno 14 jedanaesteraca i Portugalac se 13 puta hvatao za loptu i mašio je samo poslednji protiv Sampdorije. Kad njega nije bilo u timu, jednom se golom sa penala osladio Dibala.

Kada bi se Ronaldu oduzelo tih 12 penaltika, on ne bi bio među prvih pet najboljih strelaca. Njegov večiti rival Leo Mesi imao je stoodstotan učinak sa bele tačke. Šta vredi kada je Barseloni dosuđeno samo šest (Suarez jedan) u čitavoj sezoni, pa je Argentinac sa te strane bio u neravnopravnom položaju.

NAJBOLjI STRELCI

1. Imobile (Lacio) 36

2. Levandovski (Bajern) 34
3. Ronaldo (Juventus) 31
4. Verner (Lajpcig) 28
5. Mesi (Barselona) 25
6. Lukaku (Inter) 23
6. Vardi (Lester) 23

PENALI 2019/20

SERIJA A 187
PRIMERA 148
BUNDESLIGA 72

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna