TUŽNE SUDBINE JUNAKA NEMAČKE SA SP 2014: Uništili Mesiju san, pa svoje karijere

B. Antić

02. 08. 2020. u 21:14

PRE šest godina u nezaboravnom finalu protiv Argentine (1:0) u Brazilu uništili su san Lionela Mesija o osvajanju Svetskog prvenstva.

ТУЖНЕ СУДБИНЕ ЈУНАКА НЕМАЧКЕ СА СП 2014: Уништили Месију сан, па своје каријере

Mario Gece foto EPA

I umesto da su junaci nemačke reprezentacije nastavili da pišu istoriju, mnogima od njih kola su krenula nizbrdno i bukvalno su upropastili karijere posle podizanja najvrednijeg fudbalskog pehara. Samo u proteklih 15 dana, dvojica aktera odlučujućeg meča Andre Širle i Benedikt Hevedes rešili su da prerano okačke kopačke o klin, a ima i tužnijih priča.

Mario Gece, strelac majstorskog pogotka u 113. minutu na čuvenoj "Marakani", kojim je rasplakao "gaučose", već tada je, sa 22 godine, dostigao svoj vrhunac. Ofanzivac od koga se očekivalo da u sledećoj deceniji blista u dresovima "pancera" i Bajerna, samo je tonuo. Serija povreda, pa zatim problemi sa depresijom, doprineli su da najpre bude višak u Minhenu, pa u Borusiji Dortmund, i sada, iako mu je tek 28, ne traži ga nijedan velikan.

- Mario je najtalentovaniji fudbaler koga sam ikada trenirao - rekao je jednom prilikom Jirgen Klop za momka, koji je po potencijalu mogao da bude kandidat za "Zlatnu lopte", posle sjajnih početaka.

Od toga nema ništa, pa ni Klop, čiji je ljubimac, nije ni najmanje voljan da ga angažuje kao igrača u Liverpulu. Nije nikakva uteha, ali ni asistent gola za pehar u Riju Širle, posle lepog prodora, nije prošao bolje. Pre dve nedelje, rešio je u 29. godini da kaže zbogom fudbalu, jer više nije srećan na terenu. Čelsi, Volfsburg, Borusija, Fulam i na kraju moskovski Spartak, bile su mu destinacije, i nigde se nije proslavio.

ŠVAJNI UŽIVA SA ANOM

BASTIJAN Švajnštajger (35) imao je lep razlog zbog kojeg je zapostavio fudbal. Plavokosi vezista se odrekao vrhunske igračke karijere zbog ljubavi sa našom bivšom teniserkom Anom Ivanović.

Švajni je nedugo posle SP 2014. prešao u Mančester junajted, pa u Čikago, ali to više nije bio onaj as koji je oduševljavao navijače u dresu Bajerna i reprezentacije.

- Osećao sam samo da idem sve dublje. Shvatio sam i da mi aplauzi više nisu potrebni. Dugo je ova odluka sazrevala u meni. Gotovo je - obrazložio je šokantnu odluku Širle, koji je sa 23 bio prvak sveta.

Defanzivac Hevedes (32) nešto je stariji, ali je i dalje fizički mogao da se nosi sa izazovima profesionalca. Međutim, ni njemu fudbal nije više donosio sreću.

- Dok je bila pauza zbog korone, shvatio sam da mi je mnogo veće uživanje da provodim vreme sa sinom i gledam ga kako raste, nego da ponovo, treniram, putujem... Neću se vraćati na teren - rekao je pre dva dana Hevedes, doskorašnji igrač moskovske Lokomotive.

Najkreativniji fudbaler "pancera 2014" Mesut Ozil (31) imao je probleme drugačije prirode i postao je omražen kod dela navijača u domovini, zbog čega se od nacionalnog dresa oprostio još 2018. Vezista je na mečevima dobijao uvrede i zvižduke zato što se slikao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, i to nije mogao da izdrži, pa se razočaran povukao. I u Arsenalu mu je karijera skoro propala, iako je tamo najplaćeniji igrač. Ostrvski mediji konstantno potenciraju da Ozil više voli noćni život od fudbala, i da zato već dugo nije prvotimac "tobdžija".

Kapiten Filip Lam, za razliku od prethodnih primera, nije nazadovao, ali je posle finala sa Argentinom odmah rešio da se povuče iz reprezentacije, iako je imao tek 30 godina. Tada je to bila senzacija, a potez je obrazložio time što je ispunio sve snove. Kevin Groskrojc (32), nakon SP 2014, više nikada nije nastupio za "pancere", jer je stalno padao, i već pet godina čak ne igra u eliti (Darmštat, pa Irdingen). Sami Kedira (33) je u Juventusu, ali ga stalno muče povrede. Svima njima, ostale su samo uspomene na 2014.

ARGENTINCI U POZNIM GODINAMA

MNOGI od Argentinaca koji su bili akteri finala SP 2014. ili su se penzionisali (Demikelis, Laveci) ili više ne igraju za selekciju (Bilja, Iguain, Palasio, Gago, Maskerano). I dalje su aktivni Mesi (33), Romero (33), Zabaleta (35), Garaj (33), Perez (34), Aguero (32) i Maskerano (36).

Leo svakako ima još jednu priliku da proba da dođe do mundijalske krune, budući da će u Kataru 2022. imati 35.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju