MONTEVIDEO 90 GODINA: Čarolije za polufinale (12)

Vladimir Stanković

15. 07. 2020. u 08:10

JUGOSLOVENI su u Montevideu postali sportski heroji, štampa je bila puna slika i bombastičnih izjava koje naši igrači nikada nisu dali, ali nisu se ni ljutili...

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Чаролије за полуфинале (12)

Foto Privatna arhiva

Osoblje hotela spremilo je rođendansku tortu za najmlađeg člana ekipe Asleksandra Tirnanića, koji je dan posle pobede nad Brazilom napunio 20 godina. Slavilo se u Montevideu, ali je u Jugoslaviji zavladala fudbalska euforija. Masa sveta čekala je ispred redakcije "Politike" da čuje rezultat, a sutradan su novine bile razgrabljene.

Osim u beogradskoj štampi, o velikoj pobedi opširno je pisala i zagrebačka. "Novosti" su pisale o "neočekivanom i velikom uspjehu", uz pitanje: "Zar je itko računa s tim? Bilo je možda optimista koji su se stidljivo nadali ili bolje, želili našu pobjedu, ali otvoreno se govorilo samo o našem porazu sa željom da bude što manji."

Drugi zagrebački list, "Obzor", doneo je kratku vest o "pobjedi jugoslavenskog tima". U vesti se konstatuje: "Jugoslavenska momčad je na sveopšte iznenađenje pobijedila velikog favorita Braziliju sa 2:1."

Pobeda je imala veliki odjek i u evropskoj štampi. Pariski "Loto" pisao je o odličnoj igri Jugoslovena. Upotrebljene su reči "čudo" i "senzacija". U Beču je "Sport tagblat" istakao veliki sportski značaj pobede jugoslovenskog tima, "koji je dokazao da se ne sme potcenjivati".

Stečeno je trebalo potvrditi u narednom meču sa Bolivijom. Utakmica je igrana u četvrtak 17. jula, u 13.00.

Bolivijci su izazivali urnebes kada su skinuli trenerke, rukama pokazujući na svoja prsa. Svaki igrač imao je na grudima utisnuto po jedno veliko slovo. Kada su stali u dva reda za slikanje videla se poruka. Četvorica koja su čučnula u donji red formirala su reč VIVA, a ostali su stali iza njih formirajući od svojih dresova reč URUGUAY. Ili je bar tako trebalo da "piše". Igrač koji je nosio jedno od tri slova "U" nije se pojavio na zagrevanju, kasnije se čulo da je imao stomačne probleme. Bilo kako bilo, umesto Viva Uruguay, Bolivijci su "ispisali" ortografski nepravilnu poruku VIVA URUGAY.

Foto Privatna arhiva

Milovan Jakšić

U našem timu bila je samo jedna izmena, Najdanović je igrao umesto Sekulića.

U 10. minutu Bolivija ostaje sa igračem manje. Desno krilo Gomez ostaje na travi, iznose ga na nosilima i ne vraća se. Izgleda da je u duelu sa korpulentnim Ivkovićem slomio nogu. Naši su bolji, ali nema gola. Bolivijci povremeno pokušavaju da ugroze naš gol, ali odbrana deluje besprekorno, golman Jakšić se gotovo smrzavao na golu.

Posle serije napada našeg tima, u 60. minutu uigrana desna strana Tirnanić - Marjanović sa dva dupla pasa vara odbranu protivnika, a Tirke pronalazi slobodnog Ivicu Beka koji topovski šutira - 1:0 za Jugoslaviju. Lakše se disalo. Nije prošlo ni pet minuta, a Tirke i Moša su ponovo izveli čaroliju na desnoj strani. Moša je prošao između dvojice igrača i silovito šutirao pod prečku - 2:0. Ivica Bek je sam prešao tri igrača, izašaoi i nepogrešivo pogodio za 3:0. U 73. minutu i Jugoslavija ostaje sa 10 igrača, jer se povredio Moma Đokić. Sedam minuta pre kraja Tirke i Moša još jednom varaju odbranu protivnika, lopta stiže do Vujadinovića koji šutira, ali golman odbija loptu, na svoju nesreću samo do Vujadinovića, koji postavlja konačni rezultat - 4:0.

Jugoslavija je bila u polufinalu Svetskog prvenstva... n

(Nastaviće se)

JUGOSLAVIJA "PRVAK EVROPE"

DRUGA pobeda izazvala je novu erupciju oduševljenja u domovini. Štampa je veličala podvig u Montevideu, a zagrebačke "Novosti" su u velikom naslovu s pravom konstatovale da je "Jugoslavija prvak Evrope", jer je jedina od četiri evropske selekcije stigla do polufinala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024