TRENERI VELIKANA, VLADAN MILOJEVIĆ I IGOR DULJAJ, PRVI PUT U KLINČU U SUBOTU (17.00) : Iskustvo ili upornost

Z. Ćorović

07. 03. 2024. u 07:10

TRENERI večitih, Vladan Milojević i Igor Duljaj, prvi put će se nadmudrivati u predstojećem 172. derbiju, mnogo bitnom u borbi za prvo mesto na tabeli. Obojica su se nametnuli kao stratezi koji insistiraju na disciplini, agresivnom pristupu i često izvuku iz svojih ekipa više od onog što se očekuje.

ТРЕНЕРИ ВЕЛИКАНА, ВЛАДАН МИЛОЈЕВИЋ И ИГОР ДУЉАЈ, ПРВИ ПУТ У КЛИНЧУ У СУБОТУ (17.00) : Искуство или упорност

FOTO: M. Vukadinović

Milojević u okršaj ulazi i kao stariji (devet godina) i dosta iskusniji vojskovođa od kolege Duljaja, pošto je u svom prvom mandatu vodio sedam prvenstvenih derbija. Trener poznat po snažnom pobedničkom karakteru ima pozitivan skor sa komšijama - dva trijumfa, četiri remija i poraz.

Od njegovog dolaska, za crveno-bele je počela tradicija da na "Marakani" već šest i po godina nisu izgubili u Superligi od najvećeg rivala. Serija je krenula 27. avgusta 2017. na Milojevićevom debiju, završenom 0:0. Odigrano je od tada još osam ligaških derbija na našem najvećem stadionu, ni na jednom se Partizan nije osladio pobedom.

U zbiru, Milojević je sa klupe u domaćem šampionatu Zvezdu predvodio na 98 utakmica, uz 87 pobeda, osam remija i samo tri poraza, po jedan od Napretka, Partizana i Čukaričkog. Neuspesi su se desili na strani, tako da se može reći da je ljubimac Zvezdinih navijača udario najjače temelje aktuelnom svetskom rekordu od 124 prvenstvena meča bez poraza na svom stadionu. Ovaj podatak može da bude veliki motiv za Partizan, da u subotu prekine komšijama jedan takav fascinantan niz.

Duljaj je na užarenu klupu Partizana seo u najnezgodnijem trenutku, u februaru 2023, kada je ekipa bila u "slobodnom padu" na planu rezultata, a pritom mu je prvi izazov bio upravo duel na stadionu "Rajko Mitić", nekoliko dana kasnije. Tog 3. marta Partizan je iz više razloga bio praktično prežaljen, a pobednika je rešio samo jedan gol, onaj Argentinca Viga.

Partizan je kao četvrtoplasirani posle regularnog dela, već na startu plej-ofa dočekao Zvezdu u svom domu. Igrački siromašan derbi je završen kako je i počeo, bez golova. Lider je na kraju lagano odbranio šampionske počasti, dok su crno-beli zabeležili najlošiji plasman od raspada SFRJ - 4. mesto.

Treći Duljajev derbi na kormilu "valjka" je doneo i treći različit ishod. Partizan je posle većeg dela jeseni provedenog na prvom mestu decembarski derbi dočekao kao drugi. Golovima Natha i Saldanje, uz počasni Endiajea, crno-beli su se vratili na vrh i obezbedili jesenje počasti. Ishod meča je direktno uticao na izgled trenerskog okršaja u 172. derbiju, pošto je Izraelac Barak Bahar završio misiju, a na njegovo mesto je došao Milojević.

Subota će pokazati ko je u ovom trenutku brži, bolji, spretniji i srećniji, a ujedno će otvoriti i novo poglavlje trenerskih duela, ovoga puta između Milojevića i Duljaja.

Doživeo dva bolna poraza

DVE ubedljive titule osvojio je Milojević sa Zvezdom, dva puta je sa njom ušao u Ligu šampiona i jednom u Ligu Evrope. Ipak, u prvom mandatu nije uspeo da osvoji Kup, jer kada mu se najviše približio, izgubio je od Partizana u maju 2019. (0:1, gol Bojana Ostojića) i to u finalu odigranom na "Marakani". Vladan je u dresu crveno-belih izgubio od komšija jedini meč u igračkoj karijeri - 2:3 u 103. derbiju, 10. marta 1996.

Vladan Milojević

Derbi: 7 2 4 1 7:7

Superliga: 98 87 8 3 249:54

"U minusu" kao fudbaler

ZA razliku od Milojevića, Igor Duljaj ima značajno igračko iskustvo iz najvećih fudbalskih događaja u Srbiji. Aktuelni šef struke Partizana je odigrao ukupno devet prvenstvenih derbija i skor mu je dve pobede, dva remija i pet poraza. Trijumfe je upisao u svom prvom derbiju, 113. po redu (2:0) i u 116. takođe na stadionu Partizana kada su crno-beli slavili 2:1 golovima Ilića i Ilieva, dok je strelac za crveno-bele bio Drulić.

Igor Duljaj

Derbi: 3 1 1 1 2:2

Superliga: 43 28 5 10 87:56

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)