PUTIN IZNENADIO ČELNIKE SVETSKOG SPORTA: Ne mogu da dođu sebi posle saopštenja predsednika Rusije

Novosti online

15. 11. 2023. u 20:40

Otkako je rat u Ukrajini izbio početkom 2022, Rusija je, kada se o svetskim sportskim vestima radi, bila spominjana samo kao strana koja trpi sankcije zbog pomenute vojne intervencije. Ali to se promenilo otkako se u utorak povodom sporta obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, i to na način koji je iznenadio čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta.

ПУТИН ИЗНЕНАДИО ЧЕЛНИКЕ СВЕТСКОГ СПОРТА: Не могу да дођу себи после саопштења председника Русије

Ilustracija

Odranije je poznato da ruski timovi ne mogu da učestvuju na međunarodnim nadmetanjima, a to ne mogu ni pojedinci u mnogim sportovima. Izuzeci, naravno, postoje - ali pod uslovom da sportisti pristanu da nastupaju kao "neutralni takmičari", bez isticanja himne, grba, zastave...

Rusija je, kako su vam "Novosti" još u toku prethodnog dana pisale, rešila da se "ne igra te igre", već da uvede nove. I to dve vrste.

Zbog potpuno novog vida digitalno-fizičkog nadmetanja, tu su "Igre budućnosti". Tim povodom, u specijalnom video-obraćanju koje je obelodanjeno na sajtu Kremlja, Vladimir Putin je iskazao ogromno zadovoljstvo što je ostalo još samo 100 dana do pomenutih Igara.

A činjenica da će 2024. Rusija ugostiti 260 timova iz više od 100 država, dok se očekuje da preko 2.000 takmičara uzme učešća u tim "Igrama budućnosti", ustalasala je strasti u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

I to toliko da je morao da se oglasi i predsednik MOK-a Tomas Bah.

Naime, on je u ime Međunarodnog olimpijskog komiteta izneo "preporuku nacionalnim olimpijskim organizacijama da ne učestvuju na Igrama u Rusiji", i to kako na ovim Igrama budućnosti, tako i na "Igrama prijateljstva".

Jekaterinburg i Moskva će ove druge, "Igre prijateljstva" organizovati u klasičnim sportovima, i to u čak 25 sportskih disciplina, od kojih neke jesu olimpijske (npr. košarka, boks, odbojka, džudo, plivanje, skokovi u vodu, gimnastika, tenis, tekvondo, mačevanje, itd), a druge nisu (akrobatski rokenrol, fudbal na pesku, "sportsko" programiranje, šah...) 

- Mi najoštrije osuđujemo alternativna međunarodna politizovana takmičenja - istakao je Bah, dok se u saopštenju MOK-a navodi da bi "oni koji dođu na rusku teritoriju da bi uzeli učešća u pomenutim nadmetanjima, time narušili sankcije uvedene ruskom sportu", ali i "narušili nezavisnost i autonomnost sporta".

Organizacioni komitet Igara prijateljstva je saopštio da se te Igre ne organizuju zarad konfrontacije sa MOK-om, već kao dodatak postojećem kalendaru, a pritom su veoma važne za ruske sportiste (koji ne mogu na ostala međunarodna takmičenja).

Dmitrij Peskov i Vladimir Putin / Foto AP

Kremlj oštro reagovao na preporuke Tomasa Baha i Međunarodnog olimpijskog komiteta 

Na saopštenje MOK-a reagovao je i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

- Podsećam da slovo "M" u "Međunarodni olimpijski komitet" ne znači monopol na svetskom sportu. Drugačiji formati mogu da postoje i izvan konteksta koji obuhvata ovaj komitet. A što se tiče MOK-a, Rusija će nastavi da održava kontakte sa njim, jer je malo verovatno da će se ta organizacija raspasti u bližoj budućnosti - istakao je Peskov, a prenosi agencija "RIA Novosti".

Ako su "Igre prijateljstva" klasične sportske igre, šta su "Igre budućnosti"?

Rusija je, podsetimo, rešila da u delo sprovede zamisao o potpuno novom konceptu sportskog spektakla, koji će se odvijati po tzv. "fidžital", principu.

Sama reč "fidžital" je engleska kovanica, od tamošnjih reči physical (fizičko) digital (digitalno), a odabrana je kao idealan, najkraći opis onoga što polako ali sigurno postaje nova realnost - mladi su mnogo češće nego ikada pre uz neki vid tehnologije, ali oni koji bi i da nastave sa fizičkim aktivnostima, sada mogu da se takmiče u "fidžital" okruženju.

Konkretno, takmičari se nadmeću u dva formata: u digitalnoj fazi oni odmeravaju veštine u virtuelnim arenama, koristeći kompjuterske simulatore, virtuelne naočare, konzole za video-igre, računare, tablete ili mobilne telefone, a potom se sele u deo dvorane za fizička nadmetanja, gde se takmiče u analognoj disciplini (recimo, u fudbalu, košarci, trkama, golfu, hokeju...)

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)