LUKA JOVIĆ ZA "NOVOSTI": Biće golova i trofeja

Đ. S.

24. 07. 2023. u 11:00

PRVA godina u Fiorentini posle odlaska iz Real Madrida za Luku Jovića (25) bila je promenljiva. Krenuo je kako treba, onda su došle povrede i kada se sve sabere, jedno vreme najskuplji srpski fudbaler, sakupio je 13 golova i pet asistencija u svim takmičenjima. Ipak, jasno je da sjajni srpski golgeter još nije na onom nivou zbog kojeg je "kraljevski klub" odlučio da plati 60 miliona evra Ajntrahtu za njega. A u razgovoru za "Novosti", Luka poručuje da se u narednoj sezoni najviše nada zdravlju. Golovi će doći, samo da ga povrede zaobiđu.

ЛУКА ЈОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Биће голова и трофеја

FOTO: EPA

- Kada se sumiraju utisci, iz moje perspektive ima više razloga za zadovoljstvo nakon prve sezone provedene u Firenci. Igrali smo dobar i lep fudbal što pokazuju i rezultati. Stigli smo do dva finala, u Kupu Italije i Ligi konferencija. Nažalost, oba smo izgubili, ali pokazali smo da smo na dobrom pravcu i trudićemo se da se već u narednoj sezoni domognemo trofeja. Što se mene lično tiče, nadam se da ću imati više sreće s povredama, odnosno da ih neće biti, te da ću imati priliku da pokažem šta umem - poručuje Luka.

Priznaje srpski centarfor da mu je trebalo vremena da se adaptira na život u Firenci, nakon tri godine u Madridu.

- Svaka promena sredine iziskuje vreme za privikavanje, kako na stil fudbala, tako i na novu sredinu, ljude, mentalitet i ostalo. Brzo sam pronašao omiljena mesta u Firenci, prilagođavam se u svakom smislu i verujem da sam sada znatno spremniji da pružim svoj maksimum na terenu - dodaje Jović.

Veliku pomoć imao je u saigračima iz reprezentacije, Nikoli Milenkoviću i Aleksi Terziću.

- Momci su sjajni. Odmah su ponudili svu pomoć pri dolasku u Italiju, naročito sam blizak sa Blekijem i Terzom, što je i logično, jer nastupamo u istom timu. Družimo se veoma često i mnogo su mi olakšali navikavanje na ovdašnji život. Uz njih, ali i prijatelje iz Srbije koji nas često posećuju, osećam se kao kod kuće. Raduje činjenica da ima dosta naših igrača u Seriji A, koja se vratila u centar evropske fudbalske mape, što su pokazale sjajne prošlosezonske partije i Fiorentine i Rome, i milanskih klubova, ali i Napolija. To je znak da su srpski fudbaleri cenjeni i traženi - objašnjava Luka.

Fiorentina je prošle sezone igrala finale Lige konferencija, ali ostala bez trofeja. Nada se napadač rodom iz Bijeljine da će se u narednom takmičarskom ciklusu to promeniti i da će u ljubičastom dresu podići barem jedan od tri potencijalna pehara.

- Apsolutno sam posvećen pripremama za narednu sezonu u kojoj želim da iskoristim svoju priliku i nametnem se igrama i ponašanjem kako na terenu, tako i van njega. Želim da pružim puni doprinos novoj uspešnoj sezoni i da našim navijačima damo razloga za radost i potencijalno ih obradujemo osvajanjem nekog od tri takmičenja u kojima ćemo ponovo učestvovati - samouveren je Jović.

Međutim, pre nego što počnu takmičarske obaveze, Jovića i saigrače očekuje prijateljska utakmica sa Crvenom zvezdom 26. jula. Srećan je Luka, kao i njegov saigrač Terzić, zbog povratka na stadion "Rajko Mitić", mesto gde su napravili prve ozbiljnije fudbalske korake.

- Uzbuđen sam od momenta kada sam saznao da ćemo gostovati klubu u kom sam se afirmisao. Poseban je osećaj istrčati na stadion Crvene zvezde, uprkos činjenici da sada nosim dres Fiorentine, ali zaista se radujem. Nadam se da će publika doći u velikom broju, kao i da će uživati u odličnom fudbalu - uzbuđen je Luka.

Priželjkuju navijači aktuelnog srpskog prvaka da Luku još jednom vide u crveno-belom dresu, u budućnosti.

- Svi znaju da sam veliki navijač Crvene zvezde i da je to klub koji mi je prvi pružio šansu da pokažem šta umem. Upravo zbog toga, odnos prema Zvezdi uvek će biti poseban za mene. Ne odbacujem mogućnost da se jednoga dana vratim u klub, ukoliko bude prilike, ali trenutno sam koncentrisan na Fiorentinu i želju da u narednoj sezoni pružim još bolje partije i opravdam poverenje trenera i kluba - realan je Jović.

U septembru, Luku i saigrače čeka povratak reprezentativnim obavezama i nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Veruje špic "orlova" (30 mečeva, 10 golova) da će se niz od preko 20 godina bez učešća na kontinentalnom takmičenju konačno okončati.

- Uveren sam da ćemo izboriti plasman na završno takmičenje. Odlično smo započeli kvalifikacije, jer sedam bodova iz prva tri meča je dobar učinak. Uz to, domaćini smo u nastavku i Mađarskoj, i Bugarskoj i Crnoj Gori. Selektor Dragan Stojković je napravio sjajnu atmosferu i uz stručnost i profesionalizam koje i sam donosi u tim, ali i zahteva od nas, radujemo se svakom novom okupljanju i igranju pod državnim grbom - uverava golgeter Fiorentine.

Od osvrtanja i gledanja u prošlost nema ničega, ali svestan je i sam Jović da je imao veliku šansu u Real Madridu. Mada, smatra i da nije sve do njega bilo.

- Bilo je tu mnogo različitih faktora. Od početka sam imao pehove - povrede, prečke, stative, poništene golove uz minimalni ofsajd, pa onda sve ono sa koronom i problemi sa tim. Uveren sam da je moglo da bude bolje i daleko od toga da tražim bilo kakav alibi. Sa ove distance trudim se da budem realan i da se bavim činjenicama koje su za ovu priču bile bitne. Real je specifičan klub, imao sam za konkurenciju najboljeg igrača na svetu Benzemu. Tako da nije bilo lako, ali sam mnogo naučio u svakom smislu, fudbalskom i životnom. Sve to me je samo ojačalo i pripremilo za sledeće korake - podvlači Jović.

Uspeh Srbije na prvom mestu

NEMA nikakve dileme za srpskog asa da je u nacionalnom timu sve kako treba, što će se odraziti na partije na terenu.

- Atmosfera je izuzetno dobra. Prvenstveno, konkurencija je zdrava, igrači su spremni da daju maksimum u dresu reprezentacije. Svima je uspeh nacionalnog tima na prvom mestu i mislim da se i na terenu vidi da, kada smo svi zdravi, funkcionišemo kao kompaktan tim koji zna šta želi - naglašava Luka.

Uživao sa Ančelotijem i Zizuom

TOKOM tri godine u Realu sarađivao je sa legendama Karlom Ančelotijem i Zinedinom Zidanom, od kojih je, kako kaže, mnogo naučio.

- Velika je čast što su mi bili treneri i verujem da bi bilo koji drugi igrač rekao isto. Ne poznajem nijednog fudbalera koji ne bi voleo da u jednom momentu svoje karijere ima nekog od njih dvojice za trenera. Još bitnije, obojica su dobri ljudi i tu su za igrače kad god je potrebno. Imaju super odnos sa igračima. Uživao sam radeći sa njima - iskren je Jović.

Zvezda može do evropskog proleća

USPEVA Luka da isprati i šta se dešava u Zvezdi ovog leta. Ako je suditi po prvom delu pripremama, deluju crveno-beli pod Barakom Baharom kao dobro naštelovana mašina.

- Koliko mogu da ispratim, Zvezda se ozbiljno priprema za nastup u Ligi šampiona. Verujem da kontinuiranim radom i odličnim pripremama, uz pravu taktiku i huk sa tribina mogu da naprave dobar rezultat i dočekaju čuveno evropsko proleće. Dosta toga će zavisiti od volje žreba, ali treba biti optimista i verovati u ekipu i pun stadion na domaćim utakmicama - kaže nekadašnji špic srpskog šampiona.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)