SRBIJA U VRHU: Evo u kojim zemljama se najbrže, a u kojim najsporije uručuju otkazi fudbalskim trenerima

Novosti online

27. 05. 2023. u 18:45

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) je, putem svog ogranka "Fudbalska opservatorija" objavio u kojim zemljama se kojom brzinom u odnosu na broj utakmica uručuju otkazi fudbalskim trenerima.

СРБИЈА У ВРХУ: Ево у којим земљама се најбрже, а у којим најспорије уручују откази фудбалским тренерима

FOTO: M. Vukadinović

Među 60 analiziranih liga širom sveta, od 850 klubova njih čak 487 je zamenilo (bar jednom) trenera tokom sezone 2022/2023, što je 57,3%.

- Najveći procenat smena trenera primećen je u ligama bivše Jugoslavije (Bosna, Severna Makedonija i Srbija), u dve afričke (Tunis i Alžir) i jedne iz Centralne Amerike (Kostarika) - piše CIES.

U Tunisu, svi klubovi, njih 16, promenili su trenere usred aktuelne sezone. Iza tog "100% učinka", na drugom mestu je Bosna i Hercegovina sa 91,7% (11 klubova, od 12 u elitnom rangu), na trećem su Makedonci sa 90,9% (10/11), a na četvrtom srpska Superliga sa 87,5% (14 ekipa je dobilo nove šefove stručnog štaba tokom aktuelnog prvenstva).

Gde se najbrže smenjuje trener?

Prosečno, trener se najbrže smenjuje u Rumuniji, posle samo 24,6% odigranih utakmica u sezoni (tamo je 10 od 16 klubova promenilo trenere), a Srbija je u tom smislu deseta u Evropi: u Italiji se brže smenjuje strateg ekipe (posle 35,6% od ukupnog broja utakmica) nego u našoj zemlji (posle 36,7%).

Gde se najređe smenjuje trener?

Najmanje trenera smenjeno je u Indiji, učinio je to samo jedan od 11 kubova (9,1%), te Malti - 3/14 (21,4%), a prosečno se smena najkasnije dešava u prvenstvu Jamajke, gde su četiri smenjena stručnjaka (od ukupno 14 klubova) zamenjena posle prosečno 64,9% odigranih mečeva.

A najveće lige?

Od onih najpopularnijih liga, u Engleskoj je 55% klubova zamenilo trenere (i to uglavnom posle 41,5% odigranih utakmica), u Španiji tačno polovina od 20 klubova (s prosekom od 56,6% odigranih mečeva pre otkaza), u Bundesligi je 44,4% ekipa dobilo nove šefove stručnog štaba (posle protoka 41,4% od celokupne sezone, u proseku), a u Italiji je smenjeno 7 od 20 trenera (35%) i to posle 35,6% odigranog šampionata u "proseku po smeni".

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)