SKANDAL U REŽIJI UEFA: Srbija kroz neviđenu dramu ispala sa U17 Evropskog prvenstva (VIDEO)

Novosti online

27. 05. 2023. u 16:54 >> 17:03

FANTASTIČNA je bila Srbija na Evropskom prvenstvu u fudbalu za igrače do 17 godina starosti, ali uz priličnu dozu nepravde njen san o tituli raspršen je u četvrfinalu: Poljska je, golom u 89. minutu, pobedila "orliće" sa 3:2, a pritom je na neverovatan način, uz nestvarnu pomoć sudije, postigla svoj drugi pogodak.

СКАНДАЛ У РЕЖИЈИ УЕФА: Србија кроз невиђену драму испала са У17 Европског првенства (ВИДЕО)

FOTO: UEFA

Poraz od 2:4 protiv vršnjaka iz Slovenije u 1. kolu šampionata uopšte nije obeshrabrio ekipu "orlića" čiji je selektor Aleksandar Luković. Iako su se namerili na još jačeg rivala nego u prvom kolu U17 šampionata Evrope, dobili su ga u velikom stilu: Italija je nokautirana sa 2:0, da bi potom remi (1:1) sa moćnom Španijom omogućio srpskim kadetima da prođu među osam najboljih ekipa Evrope.

A onda je na red došla utakmisa sa Poljskom, koja je po statističkim parametrima na ovom završnom turniru dozvoljavala suparnicima najmanje vremena da organizuju napade. I, već na samo početku, baš su Poljaci i poveli...

Detalj pred početak utakmice Poljska - Srbija u četvrtfinalu U17 Evropskog prvenstva / FOTO: UEFA

Igrao se četvrti minut kada je posle centaršuta s desne strane, iz slobodnog udarca, najbolje u kaznenom prostoru "orlića" reagovao defanzivac rivala, Kržizanovski, koji je uspeo da smesti loptu u mrežu Srbije - 0:1.

Nastavili su Poljaci sa dobrim napadima, želeći da odmah "pridodaju" i drugi pogodak, a u osmom minutu je posle dobrog prodora Popovića pripretila i Srbija...

Isti igrač, koji je čuda činio protiv Italijana, i po drugi put je probao da solo-prodorom omogući izjednačenje, no daleko, daleko opasniji je bio tzv. "visoki presing" Poljske, čija su i po šestorica igrača bila na polovini terena koja pripada Srbiji kada bi ona imala loptu - napadajući "kao osice" svakog ko bi bio u posedu. Neretko i golmana i bekove.

A Poljska nije bila opasna samo kada bi pokušavala da oduzme loptu, nego kada bi je i na duže vreme imala, pa je tako u 21. minutu Huras primorao golmana Džodića na intervenciju, i to uspevši da se snađe za šut pokraj Milosavljevića. Udarac su odmah potom izveli i izabranici selektora Lukovića, i to u kontri, u kojoj je Vukojević šutirao snažno sa 20-ak metara, ne i precizno.

Ipak, na većim iskušenjima od kolege Pjekutovskog bio je čuvar mreže Srbije, Džodić, koji je u 24. i 25. minutu morao da dvaput interveniše posle pokušaja suparnika da ga s distance, udarcima po zemlji, savladaju. Poljaci su se nervirali što tada u tome nisu uspeli, ali su se nervirali i između te dve šanse, smatrajući da je propušteno da se dosudi penal za njih zbog Popovićevog igranja rukom u sopstvenom kaznenom prostoru.

Na isteku pola sata igre, Srbija je pripretila centaršutem s desnog krila, nateravši suparnika da loptu u poslednji čas izbije u korner, posle čega je Poljska brzo otklonila opasnost. I, posle tih pola sata, ako bi se ocenjivale igra i šanse, Poljska je zaslužila daleko veću, jer je izvela čak devet udaraca, naspram samo jednog "pravog" Srbije, koja je se nešto sporije oslobađala lopte, a i kuburila sa snažnim defanzivcima rivala.

Nerviranje "orlića" posle nekorišćenja solidne pozicije /  FOTO: UEFA

Prvo poluvreme počelo je da se privodi kraju novim neuspšenim pokušajima srpskih kadeta da priprete Poljacima, ali i šutevima ekipe koja je već vodila, ne i onoliko opasnim kao u uvodnom delu ovog četvrtfinala...

A poluvreme je okončano najboljom šansom "orlića", koji su umalo kaznili Poljsku što je od 13 šuteva, a devet u okovir gola, samo jednom zatresla mrežu. Naime, u 45. minutu Cvetković je iz okreta, sa ruba peterca, šutirao - no lopta je otišla van mete, baš kao i dva prethodna pokušaja Lukovićeve ekipe.

Drugi deo utakmice počeo je prilično burno, udarcem kojim je umalo došlo do promene rezultata na 2:0, potom jednom loštom procenom poljskog golmana, pa makazicama "orlića", ali - stanje na semaforu se nije menjalo u tih nekoliko uvodnih minuta.

Promenilo se u 51. minutu, kada je Petrović snažno šutirao s distance, Pjekutovski samo odbio loptu, a na pravom mestu se našao i odlično uputio loptu Vukojević za 1:1.

Vukojević slavi gol za 1:1 na meču Poljska - Srbija na U17 Evropskom prvenstvu u fudbalu / FOTO: UEFA

A već u sledećoj akciji posle pomenutog gola za izjednačenje...

... Srbija je mogla do vođstva. Ipak, prilika u koju je neočekivano došao Cvetković, kada se lopta iznenadno odbila isprd njega, pa od njegovih grudi, ostala je neiskorišćena jer je šutnuo daleko iznad željenog mesta.

Velika šansa za "orliće" pri rezultatu 1:1 / FOTO: UEFA

A onda se desio neverovatan skandal.

Sudija Masijev iz Azerbejdžana je dosudio potpuno nestvaran penal za Poljsku, iako je defanzivac Srbije izbio "ničiju" loptu u polje, a delić sekunda kasnije (i koji centimetar dalje) - pao poljski igrač...

Trenutak pred skandaloznu odluku o penalu / FOTO: UEFA

Navodni prekršaj za jedanaesterac Poljske / FOTO: UEFA

Čisto izbijanje lopte - noga poljskog fudbalera je kasno stigla na mesto gde je lopta bila / FOTO: UEFA

Poljska je to iskoristila da preko rezerviste Mikolajevskog, koji je ušao u 54. minutu, u 62. povede.

Selektor Luković je odmah potom uveo u igru Delibašića i Subotića, a oni su se i pobrinuli da pomenuta velika nepravda bude "anulirana" - jer je dodavanje Petrovića za Delibašića ovaj samo ivicom kopačke prosledio "kolegi s klupe", Andreju Subotiću, čiji je precizan i dovoljno snažan udarac sa 14 metara bio nerešiv problem za Pjekutovskog - 2:2.

Gol koji je Subotić postigao za Srbiju protiv Poljske u četvrtfinalu kadetskog prvenstva Evrope u fudbalu / FOTO: UEFA

Posle tog Subotićevog gola...

... zaigrala su oba rivala "spuštenih gardova", želeći da što pre daju svoj treći pogodak i time reše ovaj meč, čime je utakmica postala dodatno uzbudljiva.

Na nesreću "orlića" - zatresla se njihova mreža, i to u 89. minutu. Tada je Rejčik izvrsno izveo slobodan udarac s leve strane i, prebacivši živi zid, matirao golmana Džodića za 3:2.

U drugom od četiri minuta sudijske nadoknade vremena, posle Popovićevog centaršuta malo je nedostajalo Milosavljeviću da iz peterca iznova poravna rezultat, no u tome nije uspeo i, nedugo zatim, označen je kraj ove dramatične utakmice.

Tuga "orlića" posle poraza - popadali su po terenu dok su Poljaci slavili / FOTO: UEFA

U njoj "orlići" jesu nadigrani u prvom poluvremenu, ali su potom zaigrali sjajno, imali 11 šuteva (naspram četiri rivala) u drugom delu meča, no jedna velika sudijska nepravda, i jedna istinska majstorija suparnika, bili su presudni što se priča Srbije na ovom prvenstvu Evrope završila već u četvrtfinalu.

Četvrtfinale Evropskog prvenstva za fudbalere do 17 godina starosti

Poljska - Srbija 3:2 (1:0)

Telki kraj Budimpešte - Stadion: Sportski centar Telki; Sudija: E. Masijev (Azerbejdžan); Žuti kartoni: Vukojević, Simić

Strelci: 1:0 Kržizanovski u 4. minutu, 1:1 Vukojević u 51, 2:1 Mikolajevski iz penala u 62, 2:2 Subotić u 70, 3:2 Rejčik u 89.

Poljska: Pjekutovski - Sala, Orlikovski, Kržizanovski - Kolanko, Boris (od 71. Brziski), Snaucer (od 71. Tomcik), Rejčik, Volski (od 71. Gurgul)- Skocilas, Huras (od 54. Mikolajevski)

Srbija: Džodić - Milosavljević, Simić, Đurić (od 91. Sremčević) - Ćuk (od 64. Subotić), Petrović, Alilović (od 64. Delibašić), Vukojević - Maksimović, Popović - Cvetković

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!