"DAR" SA PRAŠNJAVIH ULICA: Evropa bruji o Nigerijcu

S. R.

16. 03. 2023. u 20:15

SA prašnjavih ulica u Togou i Nigeriji, do senzacije na evropskoj sceni. Gift Emanuel Orban postao je preko noći ime za koje se svi fudbalski "lovci" na talente pitaju odakle je iskočio, pošto je postigao najbrži het-trik u UEFA nadmetanjima. Napadač Genta pogađao je metu tri puta za samo 204 sekunde u pobedi na Bašakšehirom.

ДАР СА ПРАШЊАВИХ УЛИЦА: Европа бруји о Нигеријцу

Profimedija

Neobična priča centarfora, čije ime u prevodu sa engleskog znači "dar", počela je kada pozvan u Nigeriju na jedan probni turnir pre samo dve godine. To mu je bila "ulaznica" za Stabek, koji je rizikovao i pozvao ga da trenira sa klubom. Ipak, problemi sa vizom primorali su ga da se vrati u domovinu, ali samo nakratko, pošto se ubrzo vratio u norveškog drugoligaša.

Nije trebalo dugo "dragulju" da pokaže svoju vrednost. Postao je Orban noćna mora za golmane po skandinavskim terenima, a sezonu je završio sa 19 preciznih hitaca u metu, na 24 meča.

To nije promaklo Gentu, koji je rešio da za belgijske uslove odreši kesu i plati 3,3 miliona evra, zbog čega je uprava bila žestoko kritikovana, jer niko nije verovao da anonimus može kvalitetno da odmeni svog sunarodnika Patrika Onuačua, čija impresivna statistika od 79 golova na 115 utakmica za "poglavice" omogućila ugovor u Sautemptonu.

NAVALA NIGERIJSKIH NAPADAČA

NIŽU se talentovani nigerijski centarfori u Evropi. Viktor Osimhen u Napoliju jedan je od najboljih napadača na Starom kontinentu. Zanimljivo, i on se kao i Orban nalazi pod patronatom superagenta Ate Anekea, koji u svom pulu ima budućeg igrača Crvene zvezde Petera Olainku, Telu iz Sautemptona, Mofija iz Lorijena, kao i Bonfacea iz Union Berlina. 

- Moja igra mora da bude na još višem nivou, ako želim da zaigram u Premijer ligi jednog dana. Pred sobom imam još rada i truda da bih dostigao te visine - ne krije ambicije Orban.

Čini se da je momak od 20 leta tek krenuo da uzleće, pošto nema centarfora u boljoj formi u proteklih mesec dana otkako je debitovao za Gent, sa devet golova u 12 mečeva. Pre samo četiri dana postao je prvi igrač u šampionatu Belgije sa četiri pogotka na jednoj utakmici u ovom veku (Zulte Varengemu)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!