SVET GLEDA I PLAČE: Posle jezivog zemljotresa, fudbal se opet igra u Turskoj - i to kako... (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 02. 2023. u 19:05

LOPTA se ponovo kotrlja u Turskoj. Ali, kako... Nakon 20 dana pauze usled katastrofalnog zemljotresa, danas se nastavilo prvenstvo Turske u fudbalu. I to vrlo emotivno.

СВЕТ ГЛЕДА И ПЛАЧЕ: После језивог земљотреса, фудбал се опет игра у Турској - и то како... (ФОТО/ВИДЕО)

Tanjug/AP

Nakon zemljotresa od 7,7, pa 7,6 stepeni, a onda i stotina, hiljada slabijih, te njegovih stravičnih posledica ona dva najgora, život je "stao" u Turskoj, pa tako i fudbalski. Hatajspor i Gazijantep su istupili iz lige jer su gradovi iz koji su - razoreni, ali... 

Danas se fudbal u ostatku Turske nastavio.

Na teren su izašli fudbaleri Fenerbahčea i Konjaspora, kao i Điresuna i Kajzerispora.

Fudbaleri Fenerbahčea pojavili su se na stadionu u majcama sa emotivnom porukom ''Naša draga Turska''

Takođe na dresovima su, umesto imena fudbalera, iznad brojeva bili - nazivi provincija koje su najviše nastadale.

Pored samih igrača, podršku ljudima koji su zarobljeni u ruševinama, pružili su i navijači.

"U Turskoj je hladno, Fenerbahče je uz vas", poručili su navijači Fenera i masovno bacali šalove u znak podrške onima koji, u ugorženim područjima, nemaju mogućnosti da se zagreju u hladnim zimskim danima kao što je inače slučaj.

Inače, iako su rezultati bili u drugom planu, napomenućemo da je "Fener" pobedio sa 4:0 (imao igrača više od 22. minuta, kada je već vodio sa 1:0), a Kajzeri je kao gost trijumfovao sa 1:2. Galatasaraj je prvi na tabeli sa 54 boda iz 22 nastupa u prvenstvu, Fenerbahče drugi sa 48, dok je treći Bašakšehir sa 40, uz utakmicu manje.

Podsetimo, zaključno sa petkom, 24. februarom 2023, turske vlasti su utvrdile da je u zemljotresu u toj zemlji poginulo 44.218 ljudi.

Mnogo života je izgubljeno, ali... život se, kako se zna i ume, u Turskoj nastavlja. 

U nastavku, na ovoj stranici portala "Novosti" možete videti i spisak najjačih zemljotresa u istoriji, i onih najsmrtonosnijih, ali pre toga - zašto su se ovako razorni potresi desili u Turskoj.

Tektonske ploče - Turska

Turska je seizmički aktivna oblast unutar kompleksne zone sudara između Evroazijske tektonske ploče i Afričke i Arapske ploče. Veći deo turske teritorije leži na Anadolskoj ploči, manjoj po veličini, a omeđenoj dvema velikim zonama raseda, Severnoanadolskim rasedom i Istočnoanadolskim rasedom, na kome se i desila pomenuta seizmička aktivnost koja je dovela do ovih katastrofalnih posledica (epicentar je bio najbliže gradu Kahramanmaraš).

Tektonske ploče u Turskoj / Wikipedia / Mikenorton

Zapadni deo zemlje takođe je zahvaćen zonom veće tektonske aktivnosti u Egejskom moru izazvanom pomeranjem tzv. Helenskog luka ka jugu. 

Najistočniji deo Turske leži na zapadnom kraju "Zagrosovog nabora" i potisnog pojasa, kojim dominira tektonski potisak, što takođe može da izazove zemljotrese ozbiljnije jačine.

 

Najjači zemljotres

U Srbiji mnogi u svežem sećanju imaju zemljotres u Kraljevu 2010, ali strašan je bio i onaj u Skoplju 1963, i u Banjaluci, i mnogi drugi...

Najjači zvanično izmereni zemljotres na svetu desio se 22. maja 1960. u Čileu i bio je jak od 9,4 do 9,6 stepeni. Trajao je deset minuta, izazvao cunamije koji su pogodili južni Čile, Havaje, Japan, Filipine, Novi Zelenad, Australiju. Procene su da je zemljotres, koji se desio oko 570 kilometara od Santijago de Čilea, pokraj grada Valdivija, doveo do oko 6.000 poginulih.

Od 1501. godine do sada, zabeleženo je 46 potresa koji su bili snage od 8,5 stepeni ili jači od toga. Na drugoj poziciji po snazi je zemljotres u Aljasci, 1585, za koji se veruje da je dostigao 9,25 na skali, a na trećoj poziciji još jedan čileanski potres, od oko 9,1, i to 1730. godine. Sledeća dva desila su se u mnogo bližoj prošlosti. Godine 1964. u Aljasci se dogodio zemljotres magnitude 9,2 stepeni, a 2004. u Sumatri, u Indijskom okeanu, zemljotres jačine 9,1 do 9,3 stepena. Taj je ostao upamćen po mnogim žrtvama...

Najviše poginulih ljudi u zemljotresu

Iako je u pomenutoj tragediji u Sumatri, petoj na listi najjačih zemljotresa u istoriji, ne samo od potresa i rušenja zgrada, već i od cunamija koji je pogodio 14 država, došlo do čak 227.898 pogibija tog 26. decembra 2004. godine, to je tek šesti najsmrtonosniji zemljotres u istoriji ljudskog roda.

Na petom mestu je oko 230.000 poginulih 1139. godine u Azerbejdžanu (procena je da zemljotres tada bio jak 7 stepeni), na četvrtom mestu, takođe usled potresa od 7 stepeni, je 250.000 poginulih u Antiohu, tada Istočnom rimskom carstvu, sada Turskoj, 526. godine, a na trećem mestu sa 273.400 žrtava je prvi od tri kineska razorna zemljotresa na ovoj listi.

Ovaj, trećeplasirani, desio se 1920. u Ningša-Gansuu.

Drugoplasirani na ovoj crnoj listi najvećih tragedije od prirodnih katastrofa izazvanih potresima tla je zemljotres u kineskom Hebeiju 28. jula 1976. godine, kada je stradalo najmanje 242.769 ljudi, ali su procene išle dotle da je i do 700.000 bilo mrtvih, dok se na čak 820 do 830 hiljada žrtava procenjuje epilog najsmrtonosnijeg zemljotresa, koji je kineski Šanksi pogodio 23. januara 1556. godine. Za njega se smatra da je od samog pomeranja tla poginulo odmah više od 100.000 ljudi, a preko 700.000 potom umrlo od gladi i bolesti.

Bonus video: MALI SUPERMEN - sirijski dečak rođen u ruševinama posle zemljotresa dobro napreduje u bolnici

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)