OVO SE U ENGLESKOJ NIJE DESILO VIŠE OD 30 GODINA: Istorijski meč na Vembliju u finalu Liga kupa

Novosti online

02. 02. 2023. u 18:33

ZA TROFEJ engleskog Liga kupa ove godine boriće se Mančester junajted i Njukasl, a meč koji je zakazan za 26. ferbruar na Vembliju ući će u istoriju kao prvi posle 34 godine na kome će navijači oba kluba imati priliku da - stoje.

ОВО СЕ У ЕНГЛЕСКОЈ НИЈЕ ДЕСИЛО ВИШЕ ОД 30 ГОДИНА: Историјски меч на Вемблију у финалу Лига купа

Foto: EPA

Takozvano "sigurno stajanje" uvedeno je poslednjih godina na ograničenim sektorima nekoliko stadiona širom Ostrva, a sada je Engleska fudbalska liga objavila da će deo navijača crvenih đavola i svraka imati priliku da utakmicu gleda sa stajanja, makar to bilo i ovo, "sigurno".

- U tim zonama navijačima će biti dopušteno stajanje tokom utakmice, na mestima gde će pregrade ili rukohvati sprečavati njihov pad prema napred. U svim ostalim delovima stadiona navijači će morati da sede - saopštili su iz EFL.

Sreću da posle 30 godina okuse čari posmatranja utakmica stojeći imaće samo po 1000 navijača oba tima i to iza golova, kako to tradicija "stajanja" i nalaže.

Za tu srhu sa dela tribina iza golova Vemblija biće skinuto po 867 stolica a taj prostor biće pretvoren u "sigurne stajaće zone".

ŠTA SU "SIGURNE STAJAĆE ZONE"

Stariji ljubitelji fudbala sećaju se da su skoro svi stadioni bivše Jugoslavije imali stajaće tribine, a na mnogim od njih, uključujući i stajanja na stadionima Zvezde i Partizana, sporadično su bile postavljene mini ogradice, popularne "šipke" koje su tada služile da se navijači umorni od dugog stajanja, podboče na njih.

Pa, "sigurne stajaće zone" imaju takve šipke ili pregrade celom svojom dužinom. One su tu sada kako bi sprečile da navijači padnu licem prema napred u slučaju navijačkog stampeda. Poput onog koji je 15. aprila 1989. godine izazvao tragediju na stadionu Hilsboro i odneo 97 života navijača Liverpula, posle čega su stajaće tribine i ukinute u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO - Tajna najvećeg fudbalskog stadiona na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili