RUSIJA NA NOGAMA: Lukavstvo zbog kog UEFA i FIFA "lude" - dovelo je do usijanja!

Novosti online

27. 12. 2022. u 19:45

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, zbog rata, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva koji izazivaju ogromnu pažnju svetske javnosti.

РУСИЈА НА НОГАМА: Лукавство због ког УЕФА и ФИФА луде - довело је до усијања!

Foto: Tviter

Naime, više nije tajna da je Fudbalski savez u Rusiji, nezadovoljan što ni njegovi klubovi, a naročito reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu da igraju na međunarodnoj sceni, želi da napusti UEFA i priključi se Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFC).

Rusija bi, ako to stvarno uradi, postala treća država koja je promenila "fudbalski kontinent" - pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila "Okeaniju" i "prešla" pod azijsku fudbalsku kapu.

Ovaj najavljeni potez Fudbalskog saveza Rusije bio je razlog da se hitno oglase UEFA i FIFA, koji su nedavno poručili da "svakako, do daljnjeg ostaju na snazi sankcije po kojima Rusija ne može da igra na međunarodnoj fudbalskoj sceni", ali - Ruse to ne uznemirava previše:

Gledaju u fudbalsku budućnost, pa su se tako, zainteresovani da igraju na sledećem Mundijalu. Tri će domaćina biti 2026. godine, SAD, Kanada i Meksiko, a igraće prvi put 48 reprezentacija - dodatna mesta su dobile i azijske ekipe. Rusi su, međutim, ovih dana shvatili da bi brže nego što su i sami mislili - morati da reaguju po ovom pitanju.

Danas je trebalo da dođe do glasanja o prelasku u AFC, ali...

Evo kako o tome izveštava agencija "RIA Novosti":

"Fudbalski savez Rusije (RFS) je odložio glasanje svog Izvršnog komiteta o transferu iz UEFA u AFC, objavila je služba za odnose sa javnošću RFS-a.

U toj objavi se navodi da je do odlaganja došlo zbog potrebe za dodatnim konsultacijama vezanim za ovu temu.

Glasanje se očekuje do 31. decembra.

Izvršni odbor RFS-a se sastao prošlog petka i nije odlučivao o ovom transferu, odlučeno je tada da se o tome raspravlja 27. decembra (što je danas, prim. prev.), a predsednik saveza Aleksandr Djukov je istakao da se FIFA neće buniti protiv prelaska, ali da se odluka o napuštanju UEFA i slanje obaveštenja o njoj mora podneti do 31. decembra. Ovo stoga da bi se sačuvale šanse za učešće u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine", navodi RIA Novosti, podsećajući da je ranije tokom ove godine UEFA izbacila ruske klubove i reprezentaciju iz takmičenja pod njenom ingerencijom, a onda i sprečila da Rusija bude učesnik na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se igra 2024.

Ako Rusija napusti UEFA...

Reprezentacija Rusije bi, svakako, mnogo lakše mogla na šampionate planete kroz azijsko takmičenje, nego kroz evropsko. Em se broj učesnika Mundijala povećava, em su na pomenutom kontinentu najjače ekipe Južna Koreja, Iran, Japan, Saudijska Arabija i "priključena" Australija, ali ne bi svi oni bili rivali Rusa, nego i neke reprezentacije značajno manje snage, kao što su Oman, Kuvajt, Sirija, Uzbekistan, Vijetnam, Kina, UAE...

Sa druge strane, odluku Saveza s nestrpljenjem čekaju ruski klubovi koji bi tako igrali azijsku Ligu šampiona i AFC Kup, umesto daleko unosnije UEFA Lige šampiona i Lige Evrope.

Primera radi, u grupnoj fazi Lige šampiona za pobedu se dobija 2,8 miliona evra, a sama titula donosi 20 miliona na prethodno zarađen novac koji, u najboljem slučaju (pobede u svim mečevima) može ukupno da donese klubu 85,14 miliona evra. A u AFC Ligi šampiona pobeda donosi 50.000 američkih dolara, dok šampion dobija četiri miliona.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)