PO KOLU U DŽEP STAVE I DO 75.000 DINARA: Sudije u Srbiji sve više greše, ali to ne utiče na njihovu visoku zaradu

N. ILjUKIĆ

27. 10. 2022. u 10:30

TREBA li fudbalskoj Superligi Srbije ovakav VAR sistem? Ovo pitanje se postavi bar pet puta godišnje, još od onog dana kada je novotarija, za koju dozvolu daje FIFA, počela da radi iz Sportskog centra u Staroj Pazovi.

ПО КОЛУ У ЏЕП СТАВЕ И ДО 75.000 ДИНАРА: Судије у Србији све више греше, али то не утиче на њихову високу зараду

FOTO: FSS

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije su u poslednjih godinu dana sa ponosom, možda i sa razlogom, paradirali lepo uređenim i tehnički opremljenim VAR sobama, impresionirali tim ambijentom mnoge goste iz inostranstva, ali pred kraj prošle i sredinom ove sezone, eto, baš nekako kada se lomi trka u prvenstvu, VAR je počeo da "trokira", a sudije koje sede u tim sobama skupo naplaćuju svoje početničke greške. Ako su u pitanju samo greške...

NAKNADA

  • Glavni sudija na terenu 50.000
  • Pomoćnik na terenu 34.000
  • Glavni sudija u VAR sobi 25.000
  • Asistent u VAR sobi 17.000

* Brojke u dinarima, po meču

"Novosti" danas otkrivaju koliko su te greške zapravo skupe, koliko to sudije koje sve češće padaju na raznoraznim testovima, u stvari prihoduju, svakog vikenda kada se uparade, pa izađu na teren s pištaljkom ili zastavicom u ruci ili sede ušuškani u nekoj od četiri VAR sobe u Staroj Pazovi.

FSS je još ranije doneo odluku da glavne arbitre po meču plaća 50.000 dinara, pomoćnike po 34.000.

VAR sudija na svoj tekući račun dobija posle svake utakmice 25.000, a njegov pomoćnik, odnosno VAR arbitar 17.000 dinara.

Postoji ovde i mogućnost takozvanih duplih dnevnica. Jer fudbalski vikend u Srbiji traje od petka do ponedeljka, pa u ta četiri dana, dokazano je i teoretski, ali i praktično, sudija koji je, na primer, u petak bio glavni arbitar na jednom stadionu, a zatim VAR sudija posle dva dana u Staroj Pazovi, može da inkasira 75.000 dinara (a prosečna mesečna zarada u Srbiji za mesec dana je 75.282 dinara, u avgustu 2022). Malo li je za propuste i očigledne greške koje se prave svakog vikenda.

FILIPOVIĆ BEZ ODGOVORA 8 MESECI

PREDSEDNIK Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Dejan Filipović, najodgovornija osoba za rad sa arbitrima u Superligi Srbije, dužan je već osam meseci odgovor na pitanje "Novosti" koje je glasilo: koliko puta je VAR u prošloj sezoni presuđivao na terenima domaće elite? Ipak, i bez toga, naš list saznaje da je VAR u prošloj sezoni presudio 58 puta.

Pored kikseva na susretima koji igraju naša dva najveća kluba, tu su oni "ispod radara" na, uslovno rečeno, manjim utakmicama po Superligi. I postoje ozbiljne indicije da su fudbalske sudije u Srbiji postali izvršioci poslova koji veze nemaju sa regularnošću. Dok se ovo ne dokaže, neka bar na papiru stoje njihove zarade i činjenica da na fizičke testove pojedinci dolaze, rečnikom slavnog vaterpolo selektora Dejana Savića, "mlohavi i nikakvi". A, u VAR sobe ulaze, kao u igraonice sa džojstikom, jer su ubeđeni da je dovoljno što su u junu dobili licencu, umesto da nedeljno pogledaju bar pet situacija po najjačim ligama u Evropi gde VAR sistem funkciniše skoro pa besprekorno.

Neka nauče od Rosetija

PREDSEDNIK Sudijske komisije UEFA Roberto Roseti posetiće danas Sportski centar FSS u Staroj Pazovi i VAR sobe u njemu, a održaće predavanje i našim arbitrima. Da je prstom birao dan kada će da dođe u Beograd, ne bi ga bolje izabrao. Neka sudijama bar njihov bivši kolega kaže koliko je po regularnost pogubno da se igraju sa tehnologijom, koja je uvedena da bi svima olakšala posao i život.

Možda bi i jedna od tema mogla da bude uniforma sudija u Superligi, koji se sve češće pojavljuju na terenu u "odevnoj kombinaciji", koja je identična sa golmanima obe ekipe.

BONUS VIDEO: RAZLOG ZA BES U HUMSKOJ:Zbog ove sudijske odluke Partizan se pita vredi li igrati u prvenstvu Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024