HAOS U ŠPANIJI ZBOG RUSA: Veliki skandal trese iberijsko poluostrvo! Zastave SSSR-a i Narodne Republike Donjeck se vijorile Baskijom (FOTO)

Novosti online

17. 10. 2022. u 22:19

U subotu je u Bilbau odigran meč La Lige između dva španska Atletika, a gosti iz Madrida slavili su sa 1:0. protiv ljutog rivala iz Bilbaa, grada na zapadnim Pirinejima u pokrajini Baskija. Ovaj meč 12. kola La Lige sada je zasenio skandal koji se desio na tribinama.

ХАОС У ШПАНИЈИ ЗБОГ РУСА: Велики скандал тресе иберијско полуострво! Заставе СССР-а и Народне Републике Доњецк се вијориле Баскијом (ФОТО)

FOTO: Printskrin

Veliku prašinu na Iberijkom poluostrvu podigli su Baskijci pošto su se, između ostalog, na zastavama navijača iz Bilbaa našli srp i čekić, kao najpoznatiji simboli SSSR-a zajedno sa zvezdom petokrakom, koja je usput i simbol komunizma.

Na stadionu "San Mames" bile su prisutne i zastave Narodne Republike Donjeck, kao i zastava SSSR-a. Isticanjem ovih transparenata grupa domaćih navijača izrazila je podršku ruskim akcijama tokom rata s Ukrajinom, a ujedno je izazvala veliku polemiku u svetu fudbala.

- Baskijski separatisti iskazali su podršku Rusiji i takozvanoj “Narodnoj Republici Donjeck - tokom jučerašnje utakmice između Atletik Bilbaoa i Atletiko Madrida - piše "Visegrad 24" na Tviteru, koji dodaje “Rusija godinama finansira separatističke pokrete u Španiji".

Subotnji događaji nisu bili prvi takvi incidenti navijača iz Bilbaa. U martu, nekoliko sedmica nakon izbijanja rata, grupi ljudi je na stadionu istaknula transparente usmerene prema NATO-u i samoj Ukrajini, a istaknuta je i zastava tzv. Nova Rusija, tj. napadnuta i "osvojena" područja uključujući Lugansku i Donjecku oblast.

Ostaje sada da se vidi hoće li Atletik biti kažnjen zbog ovog skandaloznog ponašanja jednog dela navijača.

Atletik inače dolazi iz grada Bilbaa, autonomne pokrajine Baskije, a igra na stadionu koji je dobio ime po crkvi koja se nalazi u blizini stadiona. Osnovan je davne 1898. godine i jedan je od tri kluba koji nikada nije ispao u 2. ligu uz Real Madrid i Barselonu.

Ima osam titula prvaka Španije, 24 puta je čak osvajao Kup kralja i jednom Superkup, a igrao je 1977. i finale Kup UEFA.

Specifičan je po tome što za njega mogu igrati samo oni koji su rođeni u Baskiji ili žive tu i smatraju se Baskima. Ta klupska politika na snazi je od 1912. godine, a tokom Frankove diktature smatrala se simbolom baskijskog identiteta.

Prema pisanju medija, Baske smatraju rasistima koji ne žele da stranci nose dres njihove svetinje i ponosa, kluba po imenu Atletik. No, s druge strane, radi se o njihovoj želji da očuvaju svoju malu zajednicu netaknutom, i to najviše putem jezika koji je ključan element njihova identiteta.

BONUS VIDEO: Mitrovićevih 50 golova za Srbiju: kako pogađa „Mitro gol“?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu