EGIPĆANI OSULI PALJBU PO SALAHU: Fudbaler Liverpula izjavio saučešće povodom smrti kraljice Elizabete II, a onda je nastao haos

Novosti online

20. 09. 2022. u 15:55

OVOG ponedeljka se cela Velika Britanija oprostila od pokojne kraljice Elizabete II. Poruke podrške u kojima je izjavljivano saučešće njenoj porodici stizale su iz celog sveta, a jedna u moru njih došla je i od zvezde Liverpula - Mohameda Salaha.

ЕГИПЋАНИ ОСУЛИ ПАЉБУ ПО САЛАХУ: Фудбалер Ливерпула изјавио саучешће поводом смрти краљице Елизабете II, а онда је настао хаос

Foto: EPA

Naime, egipatski reprezentativac putem društvene mreže Instagram oprostio od preminule kraljice koja je Ujedinjenim Kraljevstvom vladala od 1953.

- Danas građani Velike Britanije i celog sveta odaju počast i poslednji se put opraštaju od Njenog veličanstva kraljice Elizabete II, obeležavajući njenu ostavštinu i odanu službu. Moje su misli s kraljevskom porodicom na ovaj istorijski i emotivan dan - napisao je između ostalog Salah, a ta je rečenica izazvala pravu buru u rodnom mu Egiptu. 

Egipat joj ne može oprostiti Suecku krizu

Egipćani su u prvom redu Elizabeti II zamerali vojnu agresiju Velike Britanije, Francuske i Izraela 1956. zbog kontrole Sueckog kanala. On je sagrađen je 1859. godine, a 1882. deonice Sueckog kanala kupili su Britanci. Tek 1922. vratio se u posed Egiptu, koji je stekao nezavisnost nakon pada Osmanskog carstva.

Britanci su se potom vratili i bili tamo od 1936. do 1951, da bi kasnije egipatski predsednik Gamal Naser nacionalizivao kanal (1956). Zbog toga je izbio rat protiv Egipta, koji je iz Suecke krize izašao kao pobednik.

Uloga koju je pokojna kraljica svojevremeno odigrala je nagnala lavinu Salahovih pratioca da ga napadnu zbog objave u kojoj je izrazio saučešće.

FOTO: EPA

"Šta je tebi?", "Pročitaj šta je učinila Arapima i njenu priču pre nego što ovako nešto objaviš", "Doslovno je zaje***a i nas i ceo svet", "Pitaj dedu što je radila, pa onda objavi ovu fotografiju", "Slušaj, Mo, podržavam te od 2014. i nastaviću te podržavati jer ti predstavljaš san koji je nekada bio moj i san mnogih od nas Egipćana. I znam da vam je rečeno da to napravite, da objavite, ali ne možemo opravdati činjenicu da je ona bila ta koja je pokrenula trostruku agresiju 1956. godine", samo su neki od komentara na Instagramu ispod Salahove objave. 

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK NA POPRAVNOM: Đoković prvog dana Rolan Garosa igrao meč za treće mesto na turniru u Ženevi