NASTAVLJA SE RAT KARLSENA I NIMANA: Svetski šampion demonstrativno predao partiju posle drugog poteza - Amerikanac opet varao?

Novosti online

20. 09. 2022. u 14:57

NORVEŠKI velemajstor i još uvek vladajući šampion sveta u šahu Magnus Karlsen odustao je od meča sa Amerikancem Hansom Nimanom posle samo jednog povučenog poteza.

НАСТАВЉА СЕ РАТ КАРЛСЕНА И НИМАНА: Светски шампион демонстративно предао партију после другог потеза - Американац опет варао?

EPA/EFE


Događaj koji je uzdrmao šahovsku zajednicu dogodio se tokom Džulijus Baer dženerejšn kupa, a bio je to prvi meč između Karlsena i Nimana posle skandala koji se dogodio početkom meseca.

"Magnus Karlsen se upravo povukao, ustao je i otišao. Ugasio je kameru i to je sve što možemo da kažemo za sada", rekla je voditeljka i šahovski velemajstor Tanja Sačdev, a preneli su britanski mediji.

Oglasila se i nekadašnja svetska šampionka Suzan Polgar koja je od početka ovog slučaja stala na stranu Norvežanina.


Onlajn turniru prethodila je situacija sa početka septembra kada se Magnus Karlsen povukao sa Sinkfild kupa u Sent Luisu jer je smatrao da ga je Hans Niman porazio varanjem.

Tada se Karlsen oglasio i rekao da napušta turnir u Sent Luisu, a potom je na društvenim mrežama objavio video na kom fudbalski trener Žoze Morinjo izgovara rečenicu: "Ako nešto kažem, u velikoj sam nevolji. Velikoj, velikoj nevolji".

Niman ima 19 godina, a od pre nešto više od godinu dana iznenada je počeo da beleži značajnije rezultate i ušao je među 50 najboljih šahista na svetu. Karlsena je u Sent Luisu porazio crnim figurama.

Amerikanac iz San Franciska rekao je da je "apsurdnim čudom" znao kakvo će biti otvaranje Karlsena i da "Magnusa mora da je sramota da izgubi od njega".

Posle njegove izjave razvile su se teorije koje tvrde da Niman izvesno vara.

Prema jednoj od teorija, Niman je na neki način saznao kakva otvaranja koristi Karlsen. Prema njoj je Karlsen u duelu sa Amerikancem u Sent Luisu namerno odabrao otvaranje koje nikada ranije nije koristio i za koje niko na svetu ne zna, ali je Niman imao savršen odgovor, što je Karlsenu bio signal da je posredi neki vid prevare.

Da li se slično dogodilo i na poslednjem onlajn turniru, odnosno da li je Karlsen ponovo posumnjao u nečasne radnje protivnika, moći će da odgovori samo on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)