PREMINUO MILUTIN ŠOŠKIĆ: Legendarni golman Partizana i reprezentacije

Novosti online

27. 08. 2022. u 18:12

TUŽAN dan za Partizan i srpski fudbal. Preminuo je legendarni čuvar mreže Partizana i reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić.

ПРЕМИНУО МИЛУТИН ШОШКИЋ: Лeгендарни голман Партизана и репрезентације

foto :Arhiva

Bio je član najuspešnije generacije crno-belih koja je igrala finale kupa šampiona 1966. protiv slavnog Real Madrida, dok je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1966. godine. Učestvovao je i u osvajanju srebra na Evropskom prvenstvu (tadašnji Kup evropskih nacija) iste godine, mada nije branio u finalu, što mnogi i vide kao razlog poraza od Sovjetskog saveza u finalu.

Igrao je i za Tim sveta, ali ne za tamo neku revijalnu reprezentaciju kakve se povreemno sastaju i nose to ime, Šole je obukao dres zvnaične reprezentacije FIFA i to u meču protiv Engleske na proslavi godišnjice najstarijeg fudbalskog saveza (FA) na svetu. Tada  je on branio drugo poluvreme, a legendarni Lav Jašin prvo.

Posle više od decenije u prvom timu Partizana, za koji je odigrao 177 utakmica i postigao jedan gol, prešao je u nemački Keln gde je ostao pet godina. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 50 utakmica. 

Za plave je debitovao 11. oktobra 1959. godine protiv Mađarske, kada je ušao je u igru umesto Vladimira Beare. Bila je to prva od 33 uzastopne utakmice u kojoj je reprezentacija Jugoslavije izašla sa "užom odbranom" u sastavu Đođkić-Durković-Jusufi. Rekord koji nikad kasnije nije oboren, a teško da će ikad i biti.

Podatak za divljenje i nešto što je danas u savremenom fudbalu neizvodljivo, čak i za golmana - nikad u karijeri nije isključen.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Bio je šef stručnog štaba OFK Beograda, posle čega je postao pomoćnik u Partizanu. 

Bio je i pomoćnik Bori Milutinoviću u reprezentaciji SAD.

Rođen je u metohijskom selu Jablanica kod Peći, od oca Jeremije, kraljevskog oficira i majke Radunke, kao četvrto dete u porodici, zvanično poslednjeg dana 1937. godine, ali je zapravo svet ugledao tačno godinu ranije, a razlika u datumu ima veze sa Partizanom. Naime, kada je veliki Šole trebalo da postane član juniorske ekipe crno-belih ispostavilo se da ima "viška godina" što je "ispeglano" ovom intervencijom u krštenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAPITEN PARTIZANA SVETOZAR MARKOVIĆ PRED DUEL SA NAJVEĆIM RIVALOM: Da nastavimo niz bez poraza od Zvezde