MATIJA LJUJIĆ ANALIZIRA MAKABI: Ključ Zvezdinog prolaza - presing po krilima

Đ. SAMOILOVIĆ

12. 08. 2022. u 11:00

ISPRATIO sam utakmice i Zvezde i Haife, mislim da su crveno-beli favoriti da pobede i prođu. Jednostavno, imaju više kvalitetnih igrača. Tako Matija Ljujić, bivši igrač Hapoel Haife i Bnei Jehude, vidi dvomeč plej-ofa za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Makabi Haife koji će prvi meč odigrati u sredu (21.00) u Izraelu, pa potom sledi revaš u Beogradu za šest dana.

МАТИЈА ЉУЈИЋ АНАЛИЗИРА МАКАБИ: Кључ Звездиног пролаза - пресинг по крилима

FOTO: N. Skenderija

Ljujić, koji je u dva navrata igrao u izraelskim ekipama, odlično je upoznat sa snagama i slabostima rivala srpskog šampiona na poslednjoj prepreci na putu ka eliti.

- Tri najbitnija igrača su Planić koji drži celu odbranu, zatim Muhamed Ali i Čeri, tandem vezista. To je kostur tima. Imaju i dobra krila Hazizu i Acilija koji ima strašnu levu nogu, ali problem je što ne mogu da trpe duel, presing i pritisak evropskih utakmica. Smatram da ne mogu da donesu prevagu Haifi na međunarodnom polju za razliku od domaće lige. Fizički su slabi da bi izdržali taj tempo i konstantan presing. Tu Zvezda može da traži šansu ako ih pritisne - kaže za "Novosti" Ljujić, koji nije previše komentarisao napadača Frantzdija Pjeroa jer je on stigao letos u Makabi, u isto vreme kada je Matija prešao u mađarski Ujpešt.

Uzdaju se u Izraelu i u Baraka Bahara, perspektivnog trenera koji se itekako dokazao u matičnoj zemlji.

- Trener je odličan, mlad. Kada sam tek došao u Izrael, vodio je Hapoel Ber Ševu koja je igrala odlično pod njegovom komandom, uspeli su i da izbore Evropu. Osvajao je titule sa njima, pa je došao u Makabi i posle deset godina i njima vratio krunu u vitrine. Vidi se jasno njegova ideja, napada sa dosta igrača, bekovi uvek idu visoko, krila ulaze unutra i smatram da je dosta unapredio Makabi - objašnjava Ljujić.

Istakao je trener Zvezde Dejan Stanković da je svestan da će "goreti" u Haifi. I doslovno, ali i figurativno.

- Navijači su odlični, verni i u domaćem prvenstvu. Mislim da su prodali sve sezonske karte za ovu sezonu, imali su pun stadion prošle sezone na svakoj domaćoj utakmicu, a ni na gostovanjima im nije falilo podrške. To je njihova velika snaga, kao i temperatura u Haifi koja dosta otežava uslove protivniku. Ko god dođe u Izreal sa strane, treba im vremena da se priviknu, neverovatno je vlažno, stadion je tako napravljen da se još više oseća vrućina. Mada, u ovakvim utakmicama kada se igra za Ligu šampiona, ne mogu ni da se porede sa Zvezdinim navijačima koji prave jednu od najboljih atmosfera u Evropi - podvukao je Ljujić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)