CRVENA ZVEZDA JE ŠAMPION SRBIJE! Prvak odbranio tron uz gol Milana Borjana, peta titula u nizu na Marakani

Novosti online

22. 05. 2022. u 20:27 >> 20:28

CRVENA zvezda je peti put u nizu, a 33. u klupskoj istoriji, postala prvak države u fudbalu.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЈЕ ШАМПИОН СРБИЈЕ! Првак одбранио трон уз гол Милана Борјана, пета титула у низу на Маракани

FOTO: M. Vukadinović

To je ekipi s Marakane omogućila pobeda u poslednjem kolu Superlige, nad Voždovcem od 3:1 (1:0), čime je matematički postalo nemoguće da Partizan stigne branioca trona, bez obzira na ishod njegovog meča s niškim Radničkim.


Ipak, nije sve išlo "kao po loju" za tim Dejana Stankovića, koji je, valjda zbog čuvene težine obavljanja "očekivanog zadatka", prilično stegnuto delovao punih 40 minuta.
Jesu crveno-beli imali više loptu u svom posedu, jesu i šutirali više, ali osim zicera Ohija, koji se prilično spetljao posle lukavog dodavanja Aleksandra Kataija, nisu to bile baš idealne prilike za promenu rezultata. "Zmajevi" su u nekoliko minuta čak delovali i bolje od favorita, no to nije baš dugo potrajalo, jer su se Ben, Ivanić i ostatak tima s Marakane razigrali kako se bližio kraj poluvremena. 


Nedugo posle Stankovićevih instrukcija da se ranije krene po oduzimanje lopte, dok je ona još na suparničkoj polovini, Zvezda je počela da brže dolazi u posed, više da napada, a posle kornera koji je izveo Kanga, i da povede. Igrao se pomenuti 40. minut kada je Katai nadvisio Ivezića u skoku i glavom neodbranjivo poslao loptu u mrežu Voždovca.
Do isteka prvog poluvremena, šampion je mogao još dva, tri puta da uveća prednost, jer je počeo da igra daleko rasterećenije, a takav je, inače, svaki tim koji nije okovan početnom stegnutošću. I, nošen tim samopouzdanjem, prvak Srbije je i udvostručio prednost.


Igrao se 54. minut, kada je Ben svoju dobru igru krunisao asistencijom sa desnog krila, idealno uposlivši Ivanića, koji je glavom, sa pet, šest metara, doneo nenadoknadivih 2:0.


Opustilo je to ekipu Dejana Stankovića, koja je dozvolila "zmajevama" da rašire krila, te da posle jedne gužve u šesnaestercu domaćih, preko Nemanje Milojevića, prepolove rezultatski zaostatak.


Ali, dalje od toga gosti nisu mogli. Nošeni podrškom više od 41.000 gledalaca, Zvezdini fudbaleri su prilično mirno priveli meč kraju, u 90. minutu zbog jednog igranja rukom dobili i penal koji je, na oduševljenje svih - precizno izveo golman, Milan Borjan, a onda je usledila erupcija oduševljenja.


Sa razlogom. 


Šampionski tron je odbranjen, peta uzastopna titula prvaka Srbije je osvojena.

Crvena zvezda - Voždovac 3:1

90' - GOL! Borjan je strelac iz penala!

90' - Milan Borjan, golman Zvezde, kreće da izvede jedanaesterac!

90' - Penal za Zvezdu!

90' - Igraće se još tri minuta.

90' - Žuti karton za Zvezdinog defanzivca Dragovića, zbog odugovlačenja s vraćanjem lopte u igru

90' - Ostaje još da se vidi koliko će trajati sudijska nadoknada vremena na ovom meču.

89' - Ovako je izgledala nedavna velika bakljada "delija":

 

88' - Sama završnica meča. Zvezda vodi, za titulu joj odgovara i remi...

87' - Dobar presing crveno-belih omogućio im je da oduzmu loptu suparnicima, posle čega je Pavkov izborio korner za Zvezdu.

85' - Zvezda je na kratko "boravila" na suparničkoj polovini terena, i to bezuspešno. Ponovo gostijući "zmajevi" kreću u napad.

82' - Pokušava Voždovac da izjednači, ima malo veći posed lopte od domaćina u ovim trenucima, no nema novih šuteva u okvir gola koji čuva Milan Borjan.

80' - Žuti karton za Zvezdinog defanzivca Milana Gajića, zbog povlačenja rivala s leđa, na sredini igrališta.

76' - Velika bakljada "delija" u ovim trenucima.

75' - Izmene, izmene... Ajdinović menja Đorđevića u ekipi Voždovca, a Novaković Mijailović. U Zvezdi, Slavoljub Srnić ulazi u igru umesto Mirka Ivanića.

71' - Ori se pesma "Marakanom", ali je Voždovac u prethodna 2-3 minuta bio nešto konkretniji takmac na ovom meču.

69' - Zvanično, 41.300 gledalaca je na ovoj utakmnici.

68' - Bunili su se igrači Crvene zvezde, tražeći valjda prekršaj u pomenutoj gužvi tokom borbe za loptu u šesnaestercu branioca titule, ali - pogodak je priznat. Sin bivšeg Zvezdinog trenera, Vladana Milojevića, vratio je nadu "zmajevima" da mogu da pozitivog rezultata. 

67' - Voždovac je smanjio vođstvo Zvezde! Posle centaršuta s levog krila, stvorila se gužva u kaznenom prostoru crveno-belih, a onda je Nemanja Milojević zatresao mrežu domaćih - 2:1!

65' - Ovako se na stadionu Zvezde slavio gol za 2:0 protiv "zmajeva":

 

64' - Pripretio je Voždovac centaršutom sa levog krila, niko od Zvezdinih defanzivaca nije uspeo da dođe do lopte, ali nisu ni gostujući napadači, pa je lopta otišla pokraj spoljne ivice gola crveno-belih.

60' - Izmena u Zvezdi, Ohi napušta teren (učinak od dolaska, ove zime: 11 golova, devet u Superligi, dva u Kupu), a menja ga Milan Pavkov.

58' - Prečka! Zvezdin defanzivac Gajić je, u akciji posle Benovog slobodnog udarca, oprobao šut sa desne strane, i sa oko 10-12 metara uzdrmao okvir gola Voždovca!

Radost crveno-belih posle drugog gola na meču sa "zmajevima" / FOTO: N. Skenderija

58' - Ben je solidno izveo slobodnjak, golman Voždovca je odbranio njegov šut.

56' - Zvezda je udvostručila prednost, a ima šansu i za novi gol, jer je slobodan udarac za nju na oko 23 metra od gola "zmajeva".

Mirko Ivanić slavi gol za Zvezdu protiv Voždovca / FOTO: N. Skenderija

54' - Gol! Zvezda vodi 2:0, Ivanić glavom, na centaršut Bena s desnog krila!

49' - Prva velika prilika za Voždovac, Živković se probio po desnom krilu, oštro šutirao, a Borjan odbranio taj udarac u "bliži ugao". Odmah potom, pola minuta kasnije, pripretio je i Lasickas, no opasnost je otklonila odbrana Zvezde.

47' - Zvezdin napadač Ohi je drugi put na ovom meču imao solidnu priliku, ovoga puta ju je sam izgradio na desnom rubu kaznenog prostora Voždovca, no šutirao je, kao i u prvom poluvremenu, prilično loše.

46' - Počelo je drugo poluvreme, gosti su krenuli sa centra, ali nedugo zatim pogrešili i lopta im je pobegla u aut.

Slavlje fudbalera Zvezde posle gola Kataija protiv Voždovca / FOTO: N. Skenderija

ZVEZDA STAVILA JEDNU RUKU NA TROFEJ: "Marakana" "proključala", gol Kataija za vođstvo protiv Voždovca (VIDEO)

Kraj poluvremena. Zvezda se dugo trudila da dođe do prednosti, a onda je Katai u 40. minutu glavom, posle kornera Kange, zatresao mrežu Voždovca za 1:0, što je rezultat kojim je okončan uvodni deo meča. Domaćin je imao loptu u svom posedu 53% vremena, a i više šuteva. Sedam ukupno, od čega tri u okvir gola, a jedini udarac "zmajeva" odbranio je Milan Borjan. Zvezdu još 45 minuta deli od titule prvaka Srbije.

45' - Razigrali su se crveno-beli posle vođstva, sada je i El Fardu Ben probao da pogodi mrežu Voždovca, glavom je uputio solidan udarac, a za oko pola metra je promašio metu.

44' - Zvezdin vezista Seku Sanogo je šutirao sa oko 20 metara, no taj udarac levicom nije bio precizan - lopta je, po zemlji, otišla pokraj gola Voždovca.

43' - Oko 30.000 ljudi na Marakani peva "Još jedna pobeda i titula...". Vrlo zadovoljni navijači aktuelnim rezultatom. A i strepeli su 40 minuta do vođstva.

41' - Gelor Kanga je izveo udarac iz ugla s leve strane, a Aleksandar Katai, najbolji fudbaler Zvezde u ovoj sezoni, nadvisio u skoku svog čuvara, Ivezića, i sjajnim udarcem glavom "zakucao" loptu u mrežu Voždovca. Zvezda je, posle prilično dugog traženja pukotine u bedemu gostujuće odbrane, konačno proašla rešenje da povede. Sada je već stavila jednu ruku na šampionski trofej, jer titulu može da izgubi samo ako izgubi od "zmajeva", a da Partizan pobedi niški Radnički. Na tom meču je prilično zanimljivo...

Aleksandar Katai slavi gol za Zvezdu protiv Voždovca / FOTO: N. Skenderija

40'  - Goool! Katai za 1:0 u korist Zvezde! Glavom posle kornera!

35' - O šampiopnskom tronu se odlučuje u Srbiji, ali i u Engleskoj. A tamo je trka završena. I to kako... BORILI SE ZA TITULU I KIDALI ŽIVCE NAVIJAČIMA: Siti i Liverpul priredili čudesan kraj Premijer lige!

34' - Velika prilika za Zvezdu i - ništa! Kanga je lob-dodavanjem proigrao Kataija u levom delu kaznenog prostora Voždovca, Zvezdina "desetka" je glavom poslala loptu desno od sebe, usamljenom Ohiju, a ovaj se spetljao, probao da primiri loptu (očajno) i onda šutirao traljavao. Ostaje 0:0!

31' - Stefan Purtić, igrač Voždovca, prvi je igrač sa žutim kartonom na ovom meču. Verovatno zbog povlačenja rivala u nešto dužem napadu Zvezde, pa je naknadno, kada je akcija završena, javno opomenut.

30' - "Probudila" se domaća ekipa na minut, dva. Pripretio je Katai, pa potom on u tandemu sa Ivanićem, ali - nedovoljno da bi se rezultat promenio.

27' - Nova pretnja po golmana Zvezde, Borjana. Milojević je šutirao sa 20-ak metara, a kapiten crveno-belih se bacio u levu stranu i uhvatio loptu.

26' - Opasna polu-kontra "zmajeva", Pantović je proigrao Ivezića na levom krilu i, kada se očekivao centaršut, u siutaciji 3 na 3, igrač Voždovca je očajno zahvatio loptu. Muči se Zvezda u ovim trenucima.

22' - Voždovac sve duže drži loptu u svom posedu, nervira se Dejan Stanković, pokazuje svojim izabranicima da već na suparničkoj polovini probaju da dođu do poseda.

19' - Trudi se Zvezda sve više, no i novi pokušaj Ivanića, ovoga puta sa distance, nije bio dovoljno dobar. Lopta je poslata neprecizno ka golu gostiju.

Velika poseta na utakmici Zvezda - Voždovac / FOTO: N. Skenderija

15' - Udarac u okvir gola "zmajeva", ali - nedovoljno jak. Probao je glavom Mirko Ivanić da sa oko 10 metara donese prednost Zvezdi, a loptu je poslao pravo u naručje golmana Voždovca.

14' - Skoro 15 minuta igre, a Zvezda je stvorila samo jednu priliku za promenu rezultata. Nisu "delije" baš to priželjkivale, ali - njihova pesma i dalje vrlo, vrlo glasno odjekuje "Marakanom".

12' - Ako ste propustili: A SA TRI TRIBINE MARAKANE, ISTOVREMENO... Navijači Zvezde pirotehnikom obeležili start meča sa Voždovcem (VIDEO)

11' - Prva i to velika šansa za Zvezdu! Ohi je s desne strane uposlio Kataija koji se našao u levom "mrtvom uglu", odlično šutirao, ali lopta je prohujala paralelno sa gol-linijom! Ostaje 0:0.

8' - Prvi ozbiljniji napad Zvezde okončan je centaršutom Ivanića s levog krila, ali ne i preciznim.

4' - Za sada se igra uglavnom odvija na sredini terena, a i on se baš najbolje ne vidi jer su "delije" na tri tribine (severnoj, istočnoj i zapadnoj) upalile dimne bombe. Dim se, srećom, ne zadržava dugo na igralištu...

2' - BARJACI ISPUNILI MARAKANU: Koreografija "delija" pred meč Crvena zvezda - Voždovac (VIDEO)

1' - Utakmica na Marakani je počela!

"Delije" na meču Zvezda - Voždovac / FOTO: N. Skenderija

18.19 - U isto vreme igra se i meč Partizan - Radnički Niš, koji takođe možete uživo da pratite uz prenos na portalu "Novosti". Podsetimo, crno-beli mogu da osvoje titulu samo ako savladaju Nišlije, a Zvezda izgubi od Voždovca.

18.02 - Marakanom se ori pesma navijača Olimpijakosa. I to ne samo iz grla prisutnih Grka (a ima ih, prilično, na "severu"), već i sa zvučnika na stadionu. Taktovi "Kati magiko" prilično su grmeli, uz opšte oduševljenje prisutne publike, što možete videti u snimku koji smo vam priredili.

17.46 - Na najvećem stadionu u Srbiji nisu samo navijači Crvene zvezde i Voždovca, već i pristalice Olimpijakosa. One su, podsetimo, u ogromnom broju došli u Beograd zbog završnog turnira Evrolige, a kako su u bratskim odnosima s "delijama", i ne čudi što su pohrlili na "Marakanu". Na ogradi ispod severne tribine, na kojoj se okupljaju najvatreniji navijači Zvezde, nalazi se i velika zastava grčkih tifoza:

Zastava navijača Olimpijakosa na ogradi ispred "severa" Marakane / Foto: Č. V.


17.45 - Evo i sastava!
 

Crvena zvezda: Borjan, Gajić, Eraković, Dragović, Rodić, Sanogo, Kanga, Ivanić, Katai, Ben, Ohi

 

Voždovac: Krunić, Mijailović, Milović, Ivezić, Đorđević, Lasickas, Purtić, Đurišić, Milojević, Pantović, Ćirković

17.37 - Zvezda je danas čestitala svom velikom navijaču, Novaku Đokoviću, rođendan, što možete videti u tvitu ispod, a kako je Nole za "Novosti" dao veliki, rođendanski intervju (vrlo zanimljiv!) možete i njega da pogledate na našem portalu.

17.35 - Ovako je bilo ispred stadiona Zvezde oko sat vremena pred početak utakmice:

 

17.29 - Stigla je i prva "košarkaška" podrška fudbalerima Zvezde. Branko Lazić, kapiten KK Crvena zvezda i nemački centar kluba s Malog Kalemegdana, Maik Cirbes, došli su na stadion "Rajko Mitić".

Maik Cirbes i Branko Lazić ispred Marakane / Foto: Č. V.

17.24 - Za razliku od ulica koje od centra Beograda vode ka "Marakani", na našem najvećem stadionu, tačnije ispred njega, prilično je živahno. Mnogi navijači Crvene zvezde su poslušali apeli voljenog kluba da dođu ranije i nabave barjake, što možete pogledati i u foto-galeriji:

17.00 - Ko se u ovim trenucima kreće ka Autokomandi, maltene ni po čemu ne bi mogao da zaključi da danas "tu negde ima nekakvog fudbala". Sem policije, koja u manjim grupicama pazi da sve bude u skladu sa zakonskim propisima o javnom redu i miru, maltene uopšte nema ljudi na pravcu Slavija - hram Svetog Save - Veterinarski fakultet - Autokomanda, o čemu svedoče i fotografije koje su vam reporteri "Novosti" priredili dva i po sata pre početka poslednjeg kola Superlige:

16.30 - Svečano na Marakani...

Uoči meča

Imajući u vidu da je Zvezdi dovoljan i nerešen rezultat da bi osvojila petu uzastopnu titulu, i to bez obzira na rezultat meča Partizan - Radnički Niš koji igraju u istom terminu, na Marakani vlada šampionsko raspoloženje celog dana.

Klub iz Ljutice Bogdana je, naime, pozvao svoje pristalice na tribine, omogućio besplatan ulaz, a pritom je upućen apel zvezdašima da timu trenera Dejana Stankovića protiv "zmajeva" pruže podršku specijalnim barjacima, koji se prodaju ispred stadiona "Rajko Mitić".

Zvezda je 11 puta u nizu pobedila ekipu Voždovca, a poslednji put od njega je izgubila 6. maja 2017. godine, kada je rezultat od 3:2 izbacio crveno-bele iz šampionske trke: bilo je to 4. kolo plej-ofa, kada je pomenuti ishod omogućio Partizanu da ode na "+3", što je bila bodovna prednost kojom je i okončao prvenstvo, jer su do kraja superligaškog nadmetanja "večiti" ređali trijumfe.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa ne staju i kada njihovi ljubimci gube

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)