НОВАК ЂОКОВИЋ, ЗА РОЂЕНДАН, ПРИЧАО ЗА "НОВОСТИ": Јуриш на 21. гренд слем? Па, 2+1 је три, а три је јако битан број за Србију...

Од сталног дописника из Париза - Горан Чворовић

22. 05. 2022. у 09:15

НАЈБОЉИ тенисер на свету Новак Ђоковић данас слави 35. рођендан. "Новости" су имале ретку привилегију да, за овај свечани дан, са Нолетом, на Ролан Гаросу, где се тренутно налази на путу ка одбрани титуле, ексклузивно поразговарају о овом броју, и свим оним другим бројевима који су важни у животу првог рекета на планети.

НОВАК ЂОКОВИЋ, ЗА РОЂЕНДАН, ПРИЧАО ЗА НОВОСТИ: Јуриш на 21. гренд слем? Па, 2+1 је три, а три је јако битан број за Србију...

ФОТО: АП

А тих бројки има пуно и све оне заузимају неко посебно место у распореду ствари које чине да и на овај начин Ноле буде посебан и другачији. Тако смо и осмислили овај атипични интервју: да се све врти око бројева, који обилују у Новаковој каријери.

У недељу ћете избројати 35 година. Осећате ли се још младим и у пуној снази?

- Тридесет пет? Три плус пет је осам. А осам је број који симболише и означава вечност. Тако да осећам да могу да играм тенис вечно.

Године су само број?

- Тачно!

Колико дуго још мислите да можете да будете број један?

- Волео бих да будем тај број док год будем играо тенис! Да ли је то могуће? Па, све је у животу могуће. Увек имам највише амбиције у овом спорту. Нарочито када играм на највећим турнирима. Највећи турнири и јесу мој приоритет. Заправо, другачије и не знам. Увек се спремам да освојим, не спремам се да играм!

Новак Ђоковић/ФОТО: АП

Који је то број година у којима ћемо вас још гледати на терену?

- Немам тај број у глави. Када је тенис у питању, не желим себи да постављам било какву границу. Ако поставим број, онда се играм са својим умом. И онда помало дам свест чињеници да постоји граница. А то не бих желео.

Шта бројите, а шта не бројите у тенису?

- Оно што је очигледно, што увек мора да се броји: поене. Некако си увек свестан резултата. Ретко када, заправо, гледам у екран на ком се приказује скор! Ипак, чујемо и судију. У принципу, толико година играм, да све иде некако аутоматски, тако да сам увек свестан резултата и значаја тог момента. Иако је, можда, боље да понекад ниси свестан, јер у том случају имаш мањи притисак.

Бројите и титуле?

- Искрено, не знам тачно да ли ми је ова у Риму била осамдесет шеста или осамдесет седма! Не знам укупан број, али знам да је ту негде. У суштини, не сећам се баш тачно бројева свих титула, где сам их освајао и колико пута. Знам за Ролан Гарос: двапут! За гренд слемове, у принципу, знам, а за остале, слабо.

Да ли сте свесни колико сте постигли у овом спорту, када ни сами не знате број титула?

- Хајде да кажемо да је то привилегија!

Новак Ђоковић/ФОТО: АП

Када смо код гренд слемова, јурите број 21 у Паризу. Колики су вам изгледи да га и сустигнете?

- Двадесет један? Два плус један је три. А три је јако битан број за Србију. Свето тројство. Идемо!

Син Стефан вам је стигао до броја 1. Освојио је недавно свој први турнир. Видите ли га као наследника на тениском терену?

- Стефан има седам година, играо је један турнир, освојио га је, седам плус један једнако је осам. А ја имам 35 година, три плус пет је опет осам. Тако да се то подудара! Шалу на страну, он пре свега треба да види себе како ужива на терену. А то је тренутно случај. Резултат сам по себи није битан, поготово не сада. Видео сам на примеру моја два млађа брата колико је тај притисак, који сам створио својим резултатима, проузроковао много емоционалних траума и проблема. Просто, не желим ни у једном тренутку да разговарамо о његовој каријери или успесима. Битно ми је да он изабере оно што жели да ради. Ако је то тенис, наравно да ћу дати све од себе да му пружим најбољу могућу каријеру.

Које бисте три најважније ставке у животу побројали?

- На првом месту је љубав. Она је највиша могућа вредност, врлина, осећање. Више љубави нам треба, једних за друге. А разумевање, прихватање, поштовање, то је све део љубави. Затим, то су мир, хармонија и склад. То је нешто ка чему увек тежим. Иако се бавим професионалним спортом, где су увек присутни нека врста страсти, енергије, такмичења. Веома је битно балансирати с тим. Трећа ставка би била опраштање.

А здравље?

- Када си у љубави, онда си и здрав. Тако гледам на то. Мањак љубави проузрокује и болест.

Овај разговор има тринаест питања. Јесте ли сујеверни и шта мислите о броју 13?

- Мислим да је 13 срећан број, а не несрећан!

Шта вам значи број 1.001 који у победама носите из Вечног града?

- За 1.001 кажу у нумерологији да је број који вас повезује с анђелима чуварима. Они су ту. Осећам њихово присуство и молим им се да ме подрже у Паризу!

Ништа није случајно

УВОД у интервју о бројевима догодио се на конференцији за медије, где је Новак, на питања "Новости", говорио о значају "Теслиних бројева".

- Велики сам поштовалац и љубитељ Николе Тесле, као и већина људи на овој планети, који знају за њега. Он је говорио да се тајне универзума откључавају онда када се разуме значење бројева 3, 6 и 9. Да сада не улазимо у то, јер нисам из те сфере, нити компетентан да о томе причам, иако ме веома интересују и бројеви, и симболика која их прати.

Рекао је и колико му значи та симболика.

- Пратили су ме одређени бројеви у одређеним фазама каријере и на то обраћам пажњу. Није бесмислено. Напротив. Веома је занимљиво. Неке ствари и бележим. И онда увиђам наизглед случајности. А у ствари, ништа није случајно у животу - одговорио је Новак на питање "Новости".

Поклон монографија

"НОВОСТИ" су имале прилику да међу првима честитају Новаку рођендан. Дописник нашег листа предао му је, у име редакције, своју монографију уметничких фотографија. У посвети је стајао и број година које Ноле пуни.

- Нисте баш морали да ме подсећате на тај број - кроз осмех је, шалећи се, прокоментарисао Новак и срдачно се захвалио на поклону.

Листајући, највише се задржао на фотографијама борбених кола током уличних протеста у Паризу и сакупљача основних сировина на улицама Београда.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић - пет тајни због којих је постао најбољи на свету

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*