"A MOŽDA JE TRIK..." Kineska država reagovala na koreografiju "delija" o američkom licemerju

Novosti online

21. 03. 2022. u 15:13

KINA je, preko državne novinske agencije "Ksinhua", reagovala čak na tri načina povodom koreografije koje su "delije", navijači Crvene zvezde, priredili na revanš meču osmine finala Lige Evrope sa Glazgov Rendžersom.

А МОЖДА ЈЕ ТРИК... Кинеска држава реаговала на кореографију делија о америчком лицемерју

Foto: Tanjug / AP

Podsetimo, u četvrtak su "delije" u jednom trenutku podigle šest transparenata kojima su ogolile licemerje američke spoljne politike.

Naime, najvatrenije pristalice srpskog prvaka su podigli pet poruka na kojima su bile ispisane godine i lokacije američkih/NATO intervencija po svetu, a potom su sarkastično, na šestoj napisali "Dajte šansu miru".

Videvši scenu iz Beograda, koju su na društvenim mrežama delile stotine, hiljade slobodoumnih ljudi iz čitavog sveta, kineska državna novinska agencija je najpre upoznala javnost najmnogoljudnije zemlje sa onim što se na stadionu "Rajko Mitić" dogodilo:

- Navijači srpskog fudbalskog kluba Crvena zvezda objavili su spisak američkih i NATO intervencija širom sveta, tokom prethodnih decenija, a na jednom od transparenata je pisao i antiratni stih Džona Lenona iz Bitlsa, "Sve što govoroimo je dajte šansu miru".

Ta koreografija je potom bila deo jedne opširnije, antiglobalističke analize koju je "Ksinhua priredila". Tu analizu je kineska novinska agencija najavila na društvenim mrežama na sledeći način:

- Eksperti, građani iz različitih država kritijuju dvostruke standarde Zapada koji se, s jedne strane, ponaša antiratno i zalaže se za mir, a sa druge strane, u poteri za sopstvenim interesima, vojno su ulazili u tuđe države...

I, konačno, kineska državna novinska agencija se na kraju našalila sa Amerikancima jednom karikaturom.

Na njoj je bila prikazana koreografija "delija", a američki političar je na poziv "da se šansa da miru", reagovao rečenicom "A možda je trik u tome da pošaljemo još oružja!"

Podsetimo, na prvih pet transparenata "delija" je pisalo:

Koreja 1950, Gvatemala 1954, Indonezija 1958, Kuba 1961, Vijetnam 1961

Kongo 1964, Laos 1964, Brazil 1964, Dominikanska Republika 1965, Grčka 1967

Argentina 1976, Nikaragva 1981, Grenada 1984, Filipini 1989

Panama 1989, Irak 1991, 2003, Republika Srpska 1995, Sudan 1998

Jugoslavija 1999, Avganinstan 2001, Jemen 2002, Somalija 2006, Libija 2011, Sirija 2011...

A onda je na šestom, najvećem, na engleskom bio ispisan stih čuvene pesme Džona Lenona, "All we are saying, is give peace a chance!" (Sve što govorimo je: dajte šansu miru!").

Time su "delije" i ukazale na licemerje američke spoljne politike, ali i nadmudrile UEFA jer su, eto, "navijači Zvezde pozivali na mir", što je jedina politička poruka koju evropska kuća fudbala toleriše na stadionima.

FK Crvena zvezda

Navijači Zvezde su, posle podizanja pomenutih transparenata, masovno upalili svetla na mobilnim telefonima a onda su sa svih tribina stadiona "Rajko Mitić" zapevali pomenute Lenonove stihove.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSKINJU PITALI KAKO JE U SRBIJI, A ONA SVE ŠOKIRALA ODGOVOROM: Komentari neprestano pljušte (VIDEO)