OVO JE NOVI GRB "ORLOVA": Inspirisan tradicijom i istorijom Srbije - od Nemanjića i Kotromanića do moderne kraljevine (FOTO)

Novosti online

15. 03. 2022. u 22:11

U SPORTSKOM centru FSS u Staroj Pazovi održana je sednica Izvršnog odbora srpske kuće fudbala, na kojoj je između ostalih odluka potvrđen i izgled novog grba koji će krasiti dresove svih selekcija.

ОВО ЈЕ НОВИ ГРБ ОРЛОВА: Инспирисан традицијом и историјом Србије - од Немањића и Котроманића до модерне краљевине (ФОТО)

footyheadlines.com

Izled novog grba procurio je u javnost pre nešto više od mesec dana, a na današnjoj sednici IO FSS objašnjeno je da je UEFA preporučila svim savezima da "razdvoje" grbove organizacije i reprezentacije i da su tu preporuku već uvažile brojne reprezentacije.

Objašnjeno je da je grb koji će ubuduće orlovi nositi na dresovima inspirisan istorijom i tradicijom:

Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS.

Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit…Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola.

Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.

footyheadlines.com

Fudbalski savez Srbije otvoriće prodavnicu suvenira, svoj fan šop do 30. maja 2022. godine kada će biti i zvanično objavljen izgled novog dresa repprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru. Postoji veliko interesovanje navijača za dres i ostale rekvizite i suvenire koji će uskoro biti na raspolaganju svima onima kojima je  Srbija u srcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)