NAJBOGATIJI KLUB NA SVETU ISPAO OD TREĆELIGAŠA: Kembridž šokirao NJukasl na Sent DŽejmsis parku (VIDEO/FOTO)

Novosti online

08. 01. 2022. u 20:21

FUDBALERI Kembridža, člana engleske Lige 1 (treći razred takmičenja) načinili su najveće iznenađenje u trećoj rundi FA kupa i jedno od najvećih u poslednjih nekoliko godina kada je reč o najstarijem klupskom takmičenju na svetu.

НАЈБОГАТИЈИ КЛУБ НА СВЕТУ ИСПАО ОД ТРЕЋЕЛИГАША: Кембриџ шокирао Њукасл на Сент Џејмсис парку (ВИДЕО/ФОТО)

Foto AP

Nekadašnji junior Šefild junajteda Džo Ajronsajd postigao je jedini gol na meču u 56. minutu utakmice posle smušene reakcije odbrane svraka.

Heroj Kembridža postao je u četvrtom minutu nadoknade golman Dimitar Mitov, maestralnom intervencijom kojom je izvadio loptu već viđenu u mreži.

Pet najvećih iznenađenja u FA kupu 

Ovaj iznenađujući rezultat podsetio je medije sa Ostrva na prošlogodišnji krah Lids junajteda protiv četvrtoligaša Krouli tauna.

Krouli taun - Lids junajted 3:0 (2021)

Četa Marsela Bijelse ponižena je prole godine u ovo vreme do te mere da je na ovom meču debitovao bivši učesnik rijaliti programa Mark Rajt i to su sa njim na terenu Jorkširci primili treći gol na utakmici.

Zanimljivo je da Lids nije uspeo da prođe treću rundu Fa kupa od 2018. godine kada na klupi nekadašnjeg finaliste Lige šampiona sedi slavni Argentinac Marselo Bijelsa. U nedelju će imati težak zadatak da prekinu ovu nezgodnu tradiciju pošto idu u goste Vest hem junajtedu.

Hereford - Njukasl 2:1 (1972)

Današnji debakl nije jedini Njukaslov upis na ovoj listi, a ni najsramotniji, pošto su svrake pre ravno pola veka poražene od tadašnjeg sedmoligaša Hereforda, koji sada nastupa u šestom razredu engleske fudbalske piramide.

Još veća sramota je što je ovo bio ponovljeni meč jer je u prvom na Sent Džejmsis parku sedmoligaš izborio remi (2:2), a najgore po svrake je to što su u revanšu na vreme poveli sa 1:0, ali us domaći uspeli do kraja da preokrenu.

Saton junajted - Koventri 2:1

Koventri siti je ispao iz Premijer lige prve godine 21. veka i od tada se nije vraćao, ali su pre toga dobrih šest decenija bili stabilan član elitnog razreda, uspevši usput i da osvoje FA kup 1987, koji su "podebljali" istim trofejom i u juniorskoj konkurenciji.

Ali, samo 18 meseci posle tog, najvećeg uspeha u istoriji kluba doživeli su jedan od najtežih nesupeha - poraz od člana Konferencije Satona, koga je sa klupe vodio profesor engleskog jezika i književnosti Beri Vilijams.

Strelci za ekipu iz Sarija, Toni Rejns i Metju Henlan, postali su zvezde preko noći i dva dana kasnije gostovali u tok-šou emisiji kod čuvenog radio i TV prezentera i voditelja Evrovizije Terija Vougana. 

Reksam - Arsenal 2:1 (1992)

Tobdžije su bile aktuelni šampioni Engleske, a Reksam poslednjreplasirani tim četvrte divizije (današnja liga 2).

Arsenal je poveo preko Alana Smita, ali je 10 minuta pre kraja 37-godišnji Miki Tomas izveo slobodan udarac sa 20 metara a lopta je prošla pored nemoćnog Dejvida Simena za izjednačenje. Velšani su iskoristili nervozu tobdžija pa je Stiv Votkin u zaustavnom vremenu doneo jedno od najvećih iznenađenja u istoriji FA kupa.

Tadašnji menadžer Arsenala Džordž Grem nije moao da sportsk iprimi ovaj poraz pa ga je nazvao trenutkom u kome je fudbal spao na najniže grane. Malo je promenio mišljenje sledeće sezone kada je Arsenal osvojio Fa kup, savladavši u finalu Šefild venzdej.

Njuport - Lester 2:1 (2019)

Samo tri godine nakon istorijskog osvajanja Premijer lige, fudbaleri Lestera doživeli su težak udarac u FA kupu, kada ih je u trećoj rundi eliminisao Njuport kaunti.

Ubica lisica bio je Pedraig amond postigao je gol sa bele tačke nakon što je MArk Olbrajton bespotreebno igrao rukom u kaznenom prostoru. 

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!