STIŽU HALAND, IBRA... Orlove u Ligi nacija očekuju ekipe sa paklenim šppicevima

Đ. SAMOILOVIĆ

18. 12. 2021. u 08:00

GRUPA - najteža moguća. Očekivanja? U skladu sa poslednjim rezultatima. Dakle, pucamo na sami vrh. Srbija će tokom juna i septembra 2022, u i dalje "mladom" UEFA takmičenju, Ligi nacija, igrati u grupi protiv Norveške, Švedske i Slovenije. Duele sa Skandinavcima i "deželom", selektor Dragana Stojković Piksi će iskoristiti kao najozbiljije provere pred odlazak na Mundijal u Kataru, krajem godine.

СТИЖУ ХАЛАНД, ИБРА... Орлове у Лиги нација очекују екипе са пакленим шппицевима

FOTO: AP

Navedene okršaje, ljudi će najpre i gledati kroz prizmu okršaja strašnih napadača koje imaju sve četiri selekcije.

Naše uzdanice, ako ne bude nekih promena - Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović i Luka Jović. Norvežane bi trebalo da predvodi "vunderkind" svetskog fudbala, špic Borusije Dortmund Erling Haland kojeg na leto sasvim izvesno očekuje prelazak u redove jednog od najvećih klubova na Starom kontinentu, a sama vrednost transfera biće preko 100 miliona evra. Osim Halanda, tu su i Aleksandar Sorlot, kao i Martin Edegor.

Šveđane bi trebalo da predvodi vremešni, ali ništa manje nego ranije ubitačni Zlatan Ibrahimović, koji odoleva zubu vremena na zelenom pravougaoniku, uprkos zakoraku u petu deceniju na krštenici. Uz Ibru, aduti "tri krune" su i ofanzivci Lajpciga i Juventusa, Emil Forsberg i Dejan Kuluševski, kao i mladi centarfor Aleksandar Isak.

Slovenci, na papiru, "najtanji" rivali "orlova", sve nade polažu u napadača Atalante, Josipa Iličića koji je praktično na zalasku karijere doživeo procvat u redovima "boginje provencije", dok će najveća prepreka Piksijevoj "navali" biti jedan od najboljih golmana na svetu, "kec" Atletiko Madrida Jan Oblak.

Sam pogled na rezultate žreba, govori da će najverovatnije Srbija i Švedska da se bore za prvo mesto i promociju u viši razred Lige nacija, Ligu A. Međutim, osim napredovanja u novopečenom takmičenju, dobar plasman u Ligi nacija, garantuje i "padobran" u slučaju propusta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024, što je fudbalska reprezentacija Srbije već jednom iskusila prošle godine kada je poraz od Škota u finalu baraža (prethodno savladali Norvešku u polufinalu) označio i nastavak 20-godišnjeg posta kada su u pitanju odlasci na kontinentalne smotre naše selekcije. 

OD 2024. I JUŽNOAMERIKANCI

AKTUELNI format Lige nacija biće promenjen, budući da će od 2024. u ovom UEFA takmičenju igrati i južnoameričke reprezentacije.

- Ovo je poslednja Liga nacija u ovom formatu. Imali smo sastanak sa konfederacijom južnoameričkih zemalja, od 2024. oni će nam se pridružiti - rekao je za poljske medije Zbinjev Bonjek, potpredsednik UEFA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna